Traseul 13 PR este circuitul versantului stâng al Cheilor Vălișoarei (Aiudului), cu puncte de belvedere spectaculoase asupra văii și a amfiteatrului stâncos ce înconjoară Templul Cavalerilor. Este un traseu destul de solicitant, cu peste 700 m diferențe de nivel în aprox. 3 - 4 h de drumeție. Iarna, accesibil în funcție de cantitatea şi calitatea zăpezii.
Poteca urcă în primă fază paralel cu drumul județean și trece de primele 2 panouri de informare ale traseului tematic de vizitare a Cheilor Vălișoarei (Aiudului) - versantul stâng. Aici întâlnim stâlpul indicator care marchează intersecția cu marcajul CA (traseul 14), - ce trece prin Șaua Data și coboară pe Pârâul Rachiș la satul Poiana Aiudului.
De la indicator părăsim traseul tematic și luăm direcția spre masivul Data, care se înalţă la N, printr-o zonă cu marcaje șterse, Ajungem la al doilea stâlp indicator, care marchează despărțirea traseelor PR și CA. PR urcă pieptiș printr-o zonă stâncoasă, destul de periculoasă mai ales pe vreme umedă, depășește o zonă prevăzută cu lanțuri și ajunge în vârful Data (884 m). De aici putem admira priveliștea impresionantă spre Cheile Vălișoarei (Aiudului) și Depresiunea Trascău cu Cetatea Colţeşti (Trascău).
De sub vârf poteca intră în pădure, apoi coboară abrupt spre Șaua Data, unde intersectăm din nou CA (traseul 14). După ce ocolim un vârfuleţ împădurit, ajungem într-o altă șa, unde se află panoul 5 al traseului tematic, iar apoi continuăm până un extraordinar loc de belvedere spre Colțul Cetății, Colțul Deacului și Colțul Sandului. Vizavi, peste valei, putem observa impresionanții pereți Țancul Cetății și Colțul Bogza.
În continuare, ținem linia crestei, apoi coborâm tot mai abrupt prin pădurea de stejar pufos (ocrotită de lege la nivel european), apoi depășim o zonă de pășune cu tufișuri, pentru a ajunge la drumul național (1,5 km aval de locul de unde am plecat).
Cheile Vălișoarei (numite și Cheile Aiudului sau Cheile Poienii) alcătuiesc o arie protejată de interes național, rezervație naturală de tip botanic și geologic, unde au fost identificate un număr de 340 de specii, dintre care 190 specii de plante, unele strict protejate, cum ar fi stejarul pufos și arborele Tisa (Taxus baccata). Se întâlnesc păsări precum buha, ciocârlia de pădure, sturzul cântător, dar şi specii de orhidee, mai ales în fâneaţa numită de localnici Gruiul Dariului. Zona favorizează cățărarea și zborul cu parapanta
Comentarii
Traseul a fost remarcat recent, marcajele sunt vizibile si foarte dese, in special prin padure. Cele de pe varful Data sunt mai rare si mai putin vizibile. Din aceasta cauza aici se poate gresi destul de usor, trecerea de vf Data se face nu prin padurea din varf ci prin laterala dreapta fata de directia de mers (sud) traseul coborand pe stancile de sub varf. Sagetile informative sunt majoritatea sterse, dar cel putin te ajuta prin directia care o indica. In alta ordine de idei, panourile informative sunt degradate si rupte de intemperii, doar doua am mai gasit in picioare.
Un traseu frumos, relaxant si cu panorame deosebite. De vazut si vara cand padurea e inverzita.
Mulțumim pentru completări.