Touristik Label - 14 Circuit: Sat Lorău - Valea Boiului - Cascada Boiului - Pietrele Boiului - Sat Lorău

0

Trail Details [ro]

Dificultate
uşor
Distanţă
8,69km
Durată
3:00-5:00h
Urcare
270m
Coborâre
270m
Vârf
606m

Tabs

Indicaţii de orientare

De pe E60, in localitatea Bucea, intram pe drumul judetean 108I care leaga localitatea Bucea de localitatea Bratca. Dupa aproximativ 30 km, facem stanga pe drumul comunal 175. Imediat dupa ce am facut stanga si am trecut podul peste raul Crisul Repede, o luam prima la dreapta. Aici incepe traseul nostru pe Valea Boiului. 

Etape

Sat Lorău (jud Bihor) - Valea Raului Boiului - Cascada Boiului - Pietrele Boiului - Sat Lorău

Descriere

Traseul porneste din satul Lorau, inaintand pe malul stang al raului Crisul Repede. Continuam printre cateva gospodarii si o luam pe partea stanga a traseului, pe Valea Boiului, spre Cascada Boiului. Pana in apropierea cascadei, mergem pe un drum forestier. Dupa aproximativ 30-40 mintue de mers, trebuie sa facem stanga pe carare, spre Cascada Boiului.

  

 De la drumul forestier, cararea prin padure de duce in 15-20 minute la Cascada Boiului. Chiar inainte de a cobori la baza cascadei, traseul vireaza la dreapta, la indicatiile unei sageti cu culorile marcajului.

  

Deasupra cascadei principale, se afla o cascada mai mica de dimensiuni. Pentru a ajunge la ea, am iesit in carare, inapoi la sageata care ne indica sa facem dreapta spre cascada principala si am continuat in sus pe carare, cca 100-130 m, pana am gasit o carare la dreapta (nemarcata!), printre arbusti si copaci, care duce exact deasupra cascadei mici. Dupa ce ne-am bucurat de jocul razelor de soare ce cadeau deasupra celor doua cascade, am pornit inapoi spre drumul forestier. Odata ajunsi pe drumul forestier, ne-am continuat traseul, in sus, catre Pietrele Boiului. Am parcurs inca aproximativ 20-30 minute pe drumul forestier, bucurandu-ne de umbra racoroasa a padurii, dupa care am inceput sa urcam pe torentul unui parau secat (dar care probabil curge in perioadele ploioase). Odata iesiti de pe torent, am virat brusc dreapta pe langa o gospodarie rustica.

 

Traseul a continuat prin padure si printre ale 2-3 gospodarii mai mult sau mai putin traditionale, pana deasupra Pietrelor Boiului. Aici, ne-am abatut un pic de la drumul principal, pe o carare marcata cu acelasi indicator, spre baza Pietrelor Boiului, pentru a vizita o mica pestera/grota. Este un ocol de 10-15 minute (dus-intors). Noi am sperat la o panorama si de la baza pietrelor si de aceea am coborat, insa daca m-as mai duce alta data pe acest traseul, probabil ca voi continua pe drumul principal, fara a mai face ocolul. 

  

Deasupra Pietrelor Boiului se afla un punct spectaculor de belvedere si desi noi am bajbait putin pana sa gasim intrarea catre el (marcajele fiind mai rare sau poate ascunse de vegetatie in aceasta zona a traseului), a meritat din plin cautarea.

 

Din acest punct, traseul coboara catre satul Bratca, insa, pentru a ajunge inapoi la punctul de pornire, cand am ajuns la cimitir nu am mai continuat pe drumul care vireaza spre stanga, ci am luat-o la dreapta pe carare, prin padure, spre satul Lorau. 

 

Observații

Traseul este unul de dificultate scazuta, insa exista o portiune care este marcata pe torentul (de obicei secat) al unui parau. In perioade ploioase poate fi mai greu accesibil pe acele portiuni.

Traseul este marcat in general foarte bine. In zona Pietrelor Boiului, din cauza vegetatiei abundente si dese, ne-a fost mai greu sa gasim intrarea catre punctul de belvedere, dar ne-am descurcat in final.

Vreme

Cele mai bune sezoane

Ianuarie
Februarie
Martie
Aprilie
Mai
Iunie
Iulie
August
Septembrie
Octombrie
Noiembrie
Decembrie

Persoane care au contribuit si comentat

 

Circuit: Sat Lorău - Valea Boiului - Cascada Boiului - Pietrele Boiului - Sat Lorău in Bihor, Pădurea Craiului is an uşor Drumeţie trail.
0
0 voturi

Comentarii

imaginea utilizatorului Lucian2870

Un traseu mediu. Panorama frumoasa de sus.

Traseu încheiat la data de: 
Duminică, Februarie 21, 2021
Completed Checkbox: 

Comentariul dumneavoastră