Valea Arieşul Mare - Cucurbăta Mica - Vf. Bihor - Vf Piatra Graitoare

0

Trail Details [ro]

Dificultate
mediu
Distanţă
26,55km
Durată
7:00-8:45h
Urcare
1200m
Coborâre
1200m

Tabs

Indicaţii de orientare

Traseul porneşte din DN75, urcă pe drumul de pe Valea Cepelor, până la obârşia acesteia. Într-o curbă mare şi lată a drumului, traseul face la dreapta pe drumuri forestiere şi prin zone cu pădure exploatată. Urcăm susţinut, ieşim din pădure şi urmăm o direcţie generală sud-vest, printre ienuperi mari. După ce ajungem în golul alpin, mai avem de urcat o pantă abruptă până în culmea principală care ne conduce spre stanga până pe Cucurbăta Mica (Vf. Bihor). Apoi ne intoarcem si continuam traseul de creasta spre Curcubata Mare(Vf. Bihor) de unde intram pe traseul banda rosie pana la Vf. Piatra Graitoare. Ne intoarcem spre Biharia si coboram spre Valea Galbena pe drumul forestier pana ce ajungem din nou la Valea Arieşul Mare.

Etape

Valea Arieşul Mare - sat Galbena - Valea Cepelor - Cucurbăta Mare (Vf. Bihor) - Vf. Cucurbăta Mica -  Vf Piatra Graitoare - Biharia - Valea Galbena

Descriere

Traseul 60 BA este traseul de acces pe Vf. Bihor dinspre Arieșeni,  străbătând Valea Cepelor până la obârşia acesteia. Este un traseu destul de solicitant, cu peste 900 m diferență de nivel, accesibil în cca. 4 - 5 h de drumeție. Iarna cu schiuri de tură sau rachete de zăpadă, doar schiorilor antrenaţi şi bine echipaţi.

Pornim de lângă popasul turistic Arieșeni pe drumul de pe Valea Cepelor alături de marcajul PR (traseul spre Cascada Pătrăhăiţeşti) și urcăm până la obârşia acesteia. Continuăm printr-o zonă de pădure spre zona de gol aplin cu la ienuperi mari. Următorul segment urcă susținut până în culmea principală și apoi continuă la stranga până pe Cucurbăta Mica si inapoi până pe Cucurbăta Mare (Vf. Bihor), în dreptul releului de televiziune. Ne aflăm la 1849 m, la intersecția cu traseul de creastă BR (traseul 2), pe cel mai înalt vârf din Munții Apuseni, cu o panoramă superbă.

Continuam traseul de creasta pe traseul banda rosie pana la Vf. Piatra Graitoare. Ne intoarcem spre Biharia si coboram spre Valea Galbena pe drumul forestier pana ce ajungem din nou la Valea Arieşul Mare.

Observații

Iarna recomandat doar schiorilor şi turiştilor bine antrenaţi şi echipaţi.

Vreme

Cele mai bune sezoane

Ianuarie
Februarie
Martie
Aprilie
Mai
Iunie
Iulie
August
Septembrie
Octombrie
Noiembrie
Decembrie

Persoane care au contribuit si comentat

 

Valea Arieşul Mare - Cucurbăta Mica - Vf. Bihor - Vf Piatra Graitoare în Bihor, Alba, Bihor-Padiş este un traseu de Drumeţie mediu.

Etichete

0
0 voturi

Comentarii

Comentariul dumneavoastră