Touristik Label - 1010MN11: Colţești - Cetatea Trascăului

Legătura Colţești - Cetatea Colțești (Torockóvár)
Traseul 11 Triunghi Albastru este traseul de vizitare a cetății Colțești, fortificaţia, cunoscută şi sub numele de Cetatea Trascăului sau Torockóvár, în maghiară. Traseu scurt din Colțești cu priveliști largi spre Colţii Trascăului și Piatra Secuiului, Depresiunea Trascăului cu satele Rimetea și Colțești și culmile înconjurătoare (Mt. Sălaș, Vf. Ardașcheia ș.a)
0

Trail Details [ro]

Dificultate
uşor
Distanţă
2,04km
Durată
~1:00h
Urcare
150m
Coborâre
10m
Vârf
707m

Galerie

Tabs

Indicaţii de orientare

Pornim din centrul localităţii Colţești spre vest, împreună cu traseele 7 (CA) și 5 (BA), de care ne despărţim. Ambele intersecţii sunt semnalizate cu stâlpi indicatori. Trecem pe sub cetate, urcăm într-o șa, apoi în scurt timp ajungem la ruinele care domină zona. Aici, pe lângă farmecul cetăţii, ne bucurăm și de o frumoasă priveliște în toate direcţiile, mai ales înspre Piatra Secuiului.

Etape

Colţești - Cetatea Trascăului

Descriere

 

Traseul 11 TA vizitează Cetatea Trascăului, o fortăreață medievală, amplasată strategic pe o înălţime calcaroasă izolată şi abruptă din preajma localității Colțești. Este un traseu cu marcaje bune, care nu pune probleme de orientare, accesibil tot timpul anului.

Traseul pornește din centrul localităţii Colţești spre V împreună cu marcajele BA (traseul 5) -  care urcă prin Cheile Siloșului - și CA (traseul 7) - care urcă sub Vf. Ardașcheia. La scurt timp ajungem la indicator, cu reper clar spre ruinele fortăreței. Poteca urcă lin pe sub cetate, apoi ajunge într-o șa și continuă până la ruinele care domină zona. Deşi nu se mai păstrează decât porţiuni din zidurile de incintă şi din cele două turnuri ale fortificaţiei, Cetatea Colţeşti este extrem de pitorească. (vezi articol despre Cetatea Trascăului)

Fortificaţia, cunoscută şi sub numele de Cetatea Trascăului sau Torockóvár, în maghiară, este amplasată pe o înălţime calcaroasă izolată şi abruptă, o poziție strategică cu rol de apărare, construită în mai multe etape începând cu secolul XIII de către familia nobililor de Trascău, Thoroczkay. Cetatea a fost cucerită şi ruinată în anul 1703 de către trupele austriece, dată fiind împotrivirea familiei nobiliare Thoroczkay faţă de anexarea Transilvaniei de către Imperiul Habsburgic. Cu toate acestea, zidurile cetății se încăpăţânează să stea în picioare, ca o prelungire naturală a stâncii de dedesubt, misterios, cu iz puternic medieval. 

De la înălțimea lor (705 m), ne putem bucura de perspectiva largă care ni se deschide împrejur cu o panoramă completă asupra întregii zone de N a Munţilor Trascău: muntele Piatra Secuiului cu Colţii Trascăului, muntele Sălaș și Vf. Ardașcheia, Depresiunea Trascăului cu satele Rimetea și Colțești și alte culmi înconjurătoare.

Vreme

Cele mai bune sezoane

Ianuarie
Februarie
Martie
Aprilie
Mai
Iunie
Iulie
August
Septembrie
Octombrie
Noiembrie
Decembrie

Persoane care au contribuit si comentat

 

Colţești - Cetatea Trascăului in Alba, Trascău is an uşor Drumeţie trail.
0
0 voturi

Comentarii

Comentariul dumneavoastră