Touristik Label - 1010MN20: Cricău - Pârâul Cricău - lângă Piatra Craivii

Legătura Cricău - Vf. Piatra Craivii, prin Defileul Cricăului
Traseul 20 Triunghi Albastru este traseul de legătură între localitatea Cricău și Vf. Piatra Craivii, folosind un drum de-a lungul pârâului Cricău, până sub Piatra Craivii. Străbate Defileul Cricăului într-o zonă pitorească (cu băncuțe de odihnă) și ajunge la intersecția cu BR - între Piatra Craivii și Piatra Bulzului. Până pe vârf se folosesc potecile TR și PA.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
uşor
Distanţă
9,43km
Durată
3:00-4:00h
Urcare
440m
Coborâre
30m
Vârf
710m

Galerie

Tabs

Indicaţii de orientare

Traseul urmărește un drum de-a lungul pârâului Cricău, până sub Piatra Craivii, unde întâlnește traseul 1 (BR).

Etape

Cricău - Pârâul Cricău - lângă Piatra Craivii

Descriere

Traseul 20 TA face legătura între localitatea Cricău și magistrala Apusenilor (sub Piatra Craivii), folosind un drum de-a lungul pârâului Cricău. Este un traseu relativ ușor, cu aprox 400 m diferențe de nivel, în cca. 3-4 h de drumeție, care poate fi parcurs și cu MTB. 

În satul Cricău, situat pe vechiul Drum al Vinului, puteți alege să vizitați două obiective turistice: Biserica Reformată Calvină, cu incinta fortificată, ce datează din secolul al XIII-lea și conacul San Benedictus, denumit după patronul spiritual al bisericii din apropiere. Clădirea conacului a aparținut unui veritabil grof al vinului, Burger Adalbert, care deținea mari suprafețe de teren viticol. De câțiva ani, conacul a fost transformat în pensiune. De altfel, multe din casele din Bucerdea Vinoasa și Cricău poartă cu mândrie însemnul “pivniță de vinuri”. 

Din sat urcăm de-a lungul pârâului Cricău, prin Defileul Cricăului și la capătul a 3 h de drumeție, întâlnim magistrala BR a Apusenilor  - sectorul Trascăului (traseul 1), pe care o putem urma până sub Vf. Piatra Craivii. Folosind potecile TR (traseul 19) și PA (traseul 21) putem urca pe vârf. Piatra Craivii domină prin poziţia și înălţimea sa toată zona înconjurătoare. De la crucea din vârf (cota 1.078 m), se poate admira în apropiere silueta fotogenică a Pietrei Bulzului. Orizontul larg cuprinde Cheile Turzii, Piatra Cetii, văile Munților Trascău, Culoarul Mureșului, Alba Iulia, Sebeș, Munții Șureanu, chiar și crestele Făgărașilor. Dacă mulți urcă pe Piatra Craivii strict pentru priveliști, există, totuși, câțiva care merg acolo doar pentru că le place istoria cetății dacice Apoulon. (vezi descriere articol)

Vreme

Cele mai bune sezoane

Ianuarie
Februarie
Martie
Aprilie
Mai
Iunie
Iulie
August
Septembrie
Octombrie
Noiembrie
Decembrie

Persoane care au contribuit si comentat

 

Cricău - Pârâul Cricău - lângă Piatra Craivii in Alba, Trascău is an uşor Drumeţie trail.
0
0 voturi

Comentarii

Comentariul dumneavoastră