Touristik Label - 1010MN25: Feneșasa - lângă Vf. Dâmbău

Legătura Feneșasa - Vf. Dâmbău, pe deasupra Cheilor Caprei
Traseul. 25 Triunghi Albastru este cea mai scurtă cale spre cel mai înalt vârf din Trascău, Vârful Dâmbău (1369 m), cu acces la punctul de belvedere Cheile Caprei (20 min abatere). Priveliști spre Cheile Feneșului și perspectivă deosebită de pe Dâmbău către Muntele Mare, Biharia, Retezat, Parâng și chiar Făgăraș.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
mediu
Distanţă
3,87km
Durată
2:00-3:00h
Urcare
540m
Coborâre
60m
Vârf
1320m

Galerie

Tabs

Indicaţii de orientare

Traseul pleacă din Feneșasa, pâlc de case și cabane aflat pe valea cu același nume, de la bariera instalată la intrarea pe drumul forestier „Valea Dâmbăului". În scurt timp ne înscriem pe interfluviul dintre văile Dâmbău și Feneșasa. Pădurea este adesea tânără și poteca nu este încă foarte bine conturată, dar semnele de marcaj sunt proaspete și dese. După un urcuș susţinut, ieșim din pădure și urcăm la un mic adăpost construit din lemn. Aici, un indicator ne îndeamnă să ne abatem 20 de minute la un punct de belvedere asupra Cheilor Caprei (traseul 26, PR). Cotim dreapta (est) și pe un traseu aproximativ pe curbă de nivel lăsam Vf. Dâmbău la nord și ajungem la sălașul cu instalaţie de potcovit, locul de întâlnire al traseelor 22, 23 și 25.

Etape

Feneșasa - lângă Vf. Dâmbău

Descriere

Traseul 25 TA face legătura între mica așezare Feneșasa și Vârful Dâmbău (1369 m), trecând aproape de punctul de belvedere Cheile Caprei. Este un traseu relativ ușor, cu aprox. 600 de m diferențe de nivel, în  cca 2 - 3 h de drumeție. Iarna, accesibil în funcție de cantitatea şi calitatea zăpezii.

Pornim de la pâlcul de case și cabane aflat pe valea Feneșasa, accesibil din Depresiunea Zlatna, pe Valea Feneșului, prin Cheile Caprei. De la bariera instalată la intrarea pe drumul forestier „Valea Dâmbăului”, poteca urcă susținut pe interfluviul dintre văile Dâmbău și Feneșasa, printr-o pădure tânără și ajunge la un mic adăpost construit din lemn, locul unde se desprinde la stânga, traseul de belvedere PR Cheile Caprei (traseul 26). Peisajul care se deschide de la punctul de belvedere este unul spectaculos și impunător: o cheie sălbatică cu pereți abrupți, adâncita cu peste 600 m. 

De la adăpost continuăm la dreapta, aproape pe curbă de nivel până pe platoul Vârfului Dâmbău, de unde, în zilele cu vizibilitate maximă (toamna și iarna), pot fi văzuți Muntele Mare, Biharia, Retezatul, Parângul și chiar Făgărașul. Aici întâlnim CA (traseul 22), prin intermediul căruia putem reveni la Feneșasa peste Culmea Dâmbăului și prin poiana Vf. Părăginoasa (1292 m), frumos loc de belvedere spre Roșia Poieni, Negrileasa, Cheile Întregalde, Cheile Râmețului, Platoul Ciumerna și Masivul Vulcan.

Vreme

Cele mai bune sezoane

Ianuarie
Februarie
Martie
Aprilie
Mai
Iunie
Iulie
August
Septembrie
Octombrie
Noiembrie
Decembrie

Persoane care au contribuit si comentat

 

Feneșasa - lângă Vf. Dâmbău în Alba, Trascău este un traseu de Drumeţie mediu.
0
0 voturi

Comentarii

Comentariul dumneavoastră