Touristik Label - 1210MN02: Lunca Arieșului - Poiana Șipote - Peștera Huda lui Papară

Legătura Lunca Arieșului - Huda lui Papară, pe la Cascada Șipote
Traseul 2 Triunghi Roșu este traseul de legătură între satul Lunca Arieșului și Peștera Huda lui Papară, una plină de superlative. Avem ocazia să admirăm abruptul Bedeleului, să vizităm frumoasa Cascada Șipote care cade fotogenic peste un prag de travertin îmbrăcat în mușchi și să descoperim tainele bazinului de apă ce colectează trei pâraie (Seaca, Ponor și V. Poieni) în arealul Vânătările Ponorului - Huda lui Papară.
5

Trail Details [ro]

Dificultate
mediu
Distanţă
9,40km
Durată
3:00-5:00h
Urcare
790m
Coborâre
610m
Vârf
774m

Galerie

Tabs

Indicaţii de orientare

Traseul pleacă de la DN75 împreună cu traseul 6 (CG), pe care-l părăsește după doar 300 m. Străbatem localitatea Lunca Arieșului și urcăm dealul Podurile prin fâneţe și livezi. Intrăm într-un drum pe care-l vom urmări de acum încolo, străbătând pășuni cu copaci izolaţi sau tufișuri și un pâlc de pădure. Arieșul șerpuiește jos, împreună cu șoseaua și fosta linie de mocăniţă. Trecem printr-o pădure de fag și poposim în generoasa poiană Șipote. Mai jos de poiană, putem vizita cascada cu același nume, unde peste un prag de travertin îmbrăcat în mușchi se răsfrânge pârâul. Bănuim că în calea lui scurtă dar abruptă spre Arieș va mai trece câteva astfel de praguri, ultimul fiind vizibil chiar din șoseaua DN75. Continuăm drumul pe marcajul TR, care acum este însoţit de panouri ce aparţin potecii tematice „Pietrele Vorbitoare". Parcurgem o porţiune de pădure cu copaci doborâţi de vânt, apoi ieșim într-un fânaţ unde schimbăm direcţia de mers înspre stânga (SE) și urcăm pe marginea pădurii până în locul numit Ţicu Blagului. De aici ne îndreptăm în coborâre ușoară spre finalul traseului nostru, Mănăstirea sub Piatră, printre case și grajduri acoperite cu paie. În apropierea mănăstirii se află Peștera Huda lui Papară, cabane și pensiuni.

Etape

Lunca Arieșului - Poiana Șipote - Peștera Huda lui Papară

Descriere

Traseul 2 TR face legătura între Lunca Arieșului și Peștera Huda lui Papară, pe sub abruptul Bedeleului, printr-o zonă pitorească unde se regăsește și Cascada Șipote. Traseu relativ ușor, cu aprox. 800 m diferențe de nivel, în cca. 3-5 h de drumeție. Iarna, cascada înghețată oferă un spectacol de gheață fermecător, accesibil în funcție de calitatea zăpezii.

Pornim de pe Valea Arieșului, din localitatea Lunca Arieșului, străbatem satul alături de CG (traseul 6) - ce duce la Rimetea pe sub vârfurile Ugerului și Ardașcheia și ne îndreptăm spre o poiană mare sub abruptul Bedeleului. Lăsăm CG la stânga și traversăm fânețele și livezile de pe dealul Podurile, o zonă fotogenică pentru iubitorii satelor apusene.

Din poiană urmăm un drum care străbate pășuni, tufișuri și un pâlc de pădure, lăsând în vale Arieșul care șerpuiește împreună cu șoseaua și fosta linie de mocăniţă. După ce se trece de câteva poienițe, izvoare și adăpătoare în zona de pășunat, deasupra curburii Arieșului, ajungem Ia terasa Șipotelor. Poiana Șipote este locul de intersecție cu poteca CR - care vine din Sălciua și urcă Ia peștera Poarta Zmeilor (traseul 4).

Din generoasa poiană Șipote, aflată sub abruptul Bedeleului, se poate coborî în câteva minute la Cascada Șipote, o frumoasă cădere de apă formată de pârâul Șipot care își adună apele din trei izvoare carstice de sub un perete stâncos de peste 100 m. Spectacolul cascadei este dat de mușchii de pământ fixați pe pragul de travertin, udați de apele pârâului. 

De aici traseul urcă ușor prin pădure pe creasta secundară a Bedeleului și ajunge la panourile de informare amenajate pe poteca tematică „Pietrele Vorbitoare”, în locul numit Ţicu Blagului. TR coboară domol printre grajduri și gospodării moțești acoperite cu paie, pe un drumeag înierbat până la construcțiile Mănăstirii Sub Piatră. De la schit coborâm pe o derivație scurtă la dreapta, inițial pe drum cu pietriș, apoi pe cărare până la un pod suspendat care înlesnește accesul la gura impunătoare a peșterii Huda lui Papară.

Rezervația Huda lui Papară a căpătat de-a lungul timpului conotații mistice, cu legende despre balauri și şolomani, deoarece localnicii nu-și puteau explica cum apa ploilor puternice ieșea din peșteră cu un debit foarte puternic, mult după ploi și producea inundații dese. Fenomenul a fost explicat de cercetările speologilor și geologilor, care au descoperit cursul subteran dintre Vânătările Ponorului (peștera Dâlbina) și Huda lui Papară și au clasificat rezervația drept ”poljie”. Practic, apa ploilor puternice nu poate fi drenată rapid şi se formează un lac temporar, iar atunci când dopul format de pietre, nisip, lemne și fânațe, se sparge, apa iese la suprafață în debit puternic.

Peștera Huda lui Papară, înaltă de 35 m și lată de 4-5 m, are o lungime măsurată de peste 2000 m, fiind cea mai lungă, cea mai denivelată, cea mai dificilă, cu cea mai mare sală, cu cea mai înaltă galerie, cu cel mai lung curs subteran din România, cu cel mai mare debit, cu cea mai mare colonie de lilieci din Europa. În 2013 peștera a fost închisă cu poartă metalică și vizitarea a fost interzisă publicului care rămânea adesea blocat în peșteră și salvarea lor era problematică. Vechea pasarelă de acces a fost luată de viituri.

Vreme

Cele mai bune sezoane

Ianuarie
Februarie
Martie
Aprilie
Mai
Iunie
Iulie
August
Septembrie
Octombrie
Noiembrie
Decembrie

Persoane care au contribuit si comentat

 

Lunca Arieșului - Poiana Șipote - Peștera Huda lui Papară în Alba, Trascău este un traseu de Drumeţie mediu.
0
Average: 5 (1 vote)

Comentarii

imaginea utilizatorului turdaturism

Traseu încheiat la data de: 
Sâmbătă, Iunie 30, 2018
Completed Checkbox: 
imaginea utilizatorului Gisca Horea

Foarte bine marcat

Traseu încheiat la data de: 
Sâmbătă, Septembrie 5, 2020
Completed Checkbox: 

Comentariul dumneavoastră