Touristik Label - 120MN13: oraş Cavnic – Complex Hotelier Turist Şuior (Lac Cota 1000)

Legătura Cavnic – Complex Turist Şuior (Cota 1000)
Traseul 13 Bandă Albastră este un traseu frumos de drumeție, care favorizează accesul din orașul Cavnic spre poalele Vf. Mogoșa, în perimetrul Complexului Turist Şuior (Cota 1000), lângă lacul artificial. Vederi frumoase spre Platoul Gutâiului , Rodnei, Țibleș ș.a.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
uşor
Distanţă
3,95km
Durată
2:00-2:15h
Urcare
465m
Coborâre
68m

Galerie

Tabs

Indicaţii de orientare

Marcajul bandă albastră porneşte din centrul oraşului Cavnic, zona parcului, şi urcă uşor pe Aleea Vasile Lucaciu, apoi pe Strada Mogoşa până la complexul Summer Time. Aici, lângă podul de peste Pârâul Berbincioara, se află un indicator şi suntem informaţi de prezenţa marcajului bandă galbenă. Noi părăsim asfaltul, trecem pe uliţa pietruită care merge până la staţia de epurare a apei şi apoi ne îndreptăm spre pădure. De acum şi până la Complexul Turistic Şuior (Cota 1000) marcajul ne propune un traseu exclusiv prin pădure, când pe potecă, când pe drum de taf. Traseul în sine nu pune probleme de orientare şi, până aproape de Şuior (Cota 1000) nu apar modificări ale direcţiei de înaintare. Cu toate că înaintăm prin pădure avem ocazia să trecem prin două zone care oferă privelişti spre Vârful Secătura aflat în partea centrală a masivului Gutâi. Cu aproximativ 800 m înainte de Complexul Şuior o luăm uşor spre vest şi în cele din urmă ajungem în capătul terminus al traseului. Cei amatori pot să facă o plimbare până sus, pe platoul Vârfului Mogoşa. De aici, în zilele cu viziblitate bună un tur al orizontului include de la munţii Rodnei, Ţibleş, Lăpuşului până la oraşul Baia Mare şi platoul Ignişului.

Etape

oraş Cavnic – pârâu Berbecioara – Complex Hotelier Turist Şuior (Lac Cota 1000)

Descriere

Traseul 13 BA este cea mai rapidă cale între orașul Cavnic și Complexul Turist Şuior, legătura între cele două stațiuni turistice importante ale Gutâiului. Un traseu scurt, dar destul de solicitant, cu o ascensiune de cca. 450 m diferențe de nivel, în cca. 1.5 - 2 h de drumeție. Iarna, pe zăpezi mari, sunt porțiuni unde este nevoie de colțari.

Din centrul oraşului Cavnic, zona parcului, urcăm ușor până la podul peste Pârâul Berbincioara (lângă complexul Summer Time). Aici se desprinde varianta BG (traseul 14) spre Tarniţa Arşiţei, pe Drumul Cătanelor - legătura cu Vârful Mogoşa. De la stâlp urmăm ulița pietruită, apoi la scurt timp, intrăm în pădure. BG traversează pădurea pe potecă sau drum de TAF, cu două deschideri care ne oferă priveliști frumoase spre Vârful Secătura (1392 m) de pe Platoul Gutâiului. Apoi direcția se schimbă spre V, ajungând la Complexul Şuior. Aici putem face o scurtă promenadă pe traseul ce înconjoară lacul artificial din perimetrul complexului - PG (traseul 11), sau putem urma linia telescaunului până sus, spre platoul Vârfului Mogoşa (1246 m), de unde se pot vedea munţii Rodnei, Ţibleş, Munții Lăpuşului şi platoul Ignişului.

Vreme

Persoane care au contribuit si comentat

 

oraş Cavnic – Complex Hotelier Turist Şuior (Lac Cota 1000) in Maramureş, Gutâi is an uşor Drumeţie trail.
0
0 voturi

Comentarii

Comentariul dumneavoastră