Touristik Label - 310MN01D: Platoul Ciumerna - Pădurea Mlaca - Poiana cu narcise de la Negrileasa

Sectorul Platou Ciumerna - Poiana cu Narcise de la Negrileasa
Traseul 1D BR este al patrulea sector din traseul de creastă al Munților Trascău. Ajunși în zona platoului carstic Ciumerna, cu doline și crovuri reprezentative, putem coborî spre lacul Iezerul Ighiel, cel mai mare lac de baraj natural pe calcare din România. Revenim pe platou și ținem culmea spre Poiana cu Narcise de la Negrileasa, lăsând Vf. Dâmbău (cel mai înalt din Trascău) și Cheile Caprei la sud.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
mediu
Distanţă
13,93km
Durată
7:00-9:00h
Urcare
591m
Coborâre
668m

Galerie

Tabs

Indicaţii de orientare

După întâlnirea cu traseul 17 (CG), drumul continuă pe platoul calcaros, printre doline, întâlnește niște stâne și parcurge o pădure depășind două vârfuleţe împădurite. Ocolim Vf. Muncelului prin stânga (SV) prin niște poieni unde ne ajută stâlpii de marcaj montaţi în locurile esenţiale. Admirăm Cheile Caprei spre sud. Lăsăm în dreapta o gospodărie, marcajul urmărind culmea pe deasupra ei. Urmează un parcurs lung și frumos în care alternează pășunile și pâlcurile de pădure. Marcajul folosește drumuri forestiere și este bine realizat. Pădurea se schimbă, apar molizii. Întâlnim un drum bun care vine din Mogoș și ajungem în Poiana Negrileasa. La 5 minute se află cabana nou construită cu acelasi nume. În anotimpul potrivit aici putem admira poienile cu narcise (rezervaţie naturală).

Etape

Platoul Ciumerna - lângă Vf. Muncelului - Pădurea Mlaca - Poiana cu narcise de la Negrileasa

Descriere

 

De pe platou poteca BR ocolește Vf. Muncelului, lăsând la sud priveliștea spre Cheile Caprei (traseul 26) și Vf. Dâmbău - cel mai înalt din Trascău (traseul 25). Continuăm spre Cabana Negrileasa lângă care se află o rezervaţie naturală de interes național.

Poienile cu narcise de la Negrileasa, însumează cca.45 de hectare, situată la altitudini cuprinse între 1150-1250, pe culmea și versantul NV al Dealului Buciumanilor și versantul NE al muntelui Vălcoi. Din păcate, datorită pășunatului, numărul narciselor înflorite primăvara scade de la an la an. Specia de narcisă protejată este numită de localnici luşca sau ruşculiţa.

La Cabana Negrileasa se poate ajunge din satul Valea Negrilesii, urmând un drum forestier, ori dinspre Vf. Dâmbău, pe BA (traseul 23).

Observații

Pe ultima porţiune, întalnim marcajul vechi BA.

Vreme

Persoane care au contribuit si comentat

 

Platoul Ciumerna - Pădurea Mlaca - Poiana cu narcise de la Negrileasa în Alba, Trascău este un traseu de Drumeţie mediu.
0
0 voturi

Comentarii

Comentariul dumneavoastră