Touristik Label - 1110MN08: Rimetea - Minele de Fier medievale - șa sub Vf. Corbu

Legătura Rimetea - sub Vf. Corbu, pe la Minele de Fier medievale
Traseul 8 Triunghi Galben este traseul de vizitare a Minelor de Fier medievale, fier pe care meșteșugarii din Rimetea îl foloseau la fabricarea diverselor obiecte din fier, vândute în aproape toată Transilvania medievală. Avem ocazia să admirăm satul Rimetea și Piatra Secuiului în toată splendoarea lor și să descoperim locul minelor care au marcat istoria satului Rimetea între sec XVII-XIX.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
mediu
Distanţă
4,78km
Durată
1:30-3:00h
Urcare
480m
Coborâre
90m
Vârf
911m

Galerie

Tabs

Indicaţii de orientare

Pornim din centrul localităţii Rimetea înspre vest, iar după ieșirea din localitate urmăm un drumeag care ocolește muntele spre nord. După ce trecem printr-o succesiune de pâlcuri de pădure și poieni ajungem la un izvor amenajat în apropierea căruia găsim intrarea într-o veche mină. Minereul extras de aici era folosit de meșteșugarii din Rimetea la fabricarea diverselor obiecte din fier, care se vindeau în aproape toată Transilvania. Dacă până aici marcajul a fost foarte bun, mai sus semnele sunt mai șterse. La nord de izvor zărim un drum folosit la transportul lemnelor, pe care urcăm cca 600 m. Întâlnim un izvor amenajat secat. Aici marcajul se abate spre dreapta (NE) cca 200 m până la alte galerii mai mici, unele surpate, aflate la marginea unei tăieturi de pădure. Reveniţi la izvor continuăm urcarea pe drumul forestier și după doar 200 m îl părăsim spre dreapta pe o cărare năpădită de vegetaţie, destul de greu de urmărit, care ne duce într-o șa de unde putem admira Valea Arieșului și Muntele Mare.

Etape

Rimetea - Minele de Fier medievale - șa sub Vf. Corbu

Descriere

 

Traseul 8 TG face legătura între satul turistic Rimetea și Minele de Fier medievale, a cărui minereu era folosit de meșteșugarii din Rimetea. Este un traseu relativ ușor, cu aprox 500 m diferențe de nivel, în cca. 2 - 3 h de drumeție. 

Traseul pornește din centrul localităţii Rimetea, alături de CG (traseul 6) - spre Culmea Ardașcheia cu Pădurea Oprită - și lasă în urmă peisajul stâncos impozant al Pietrei Secuiului care domină satul Rimetea. La scurt timp, lăsăm CG la stânga și parcurgem un drumeag care ocolește muntele spre N. Tot în această zonă a fost amenajată și o potecă tematică de către JuniorRanger.ro intitulată Minunile de la Rimetea.

Ajungem la gura fostei Mine de Fier, a cărui minereu era folosit de meșteșugarii din Rimetea la fabricarea diverselor obiecte din fier, care se vindeau în aproape toată Transilvania medievală. În apropiere se află și un izvor amenajat. În prezent, minele de fier sunt istorie, iar uneltele minerilor şi ale fierarilor sunt piese de muzeu. După închiderea minelor și fabricilor la care lucrau în sec XiX, localnicii s-au întors la tradiția țesutului și au constituit un patrimoniu turistic cu peste 50 de pensiuni, cu vase și mobilă pictată manual, veritabile muzee în miniatură. (vezi articol despre Rimetea) 

De la mină marcajele sunt tot mai șterse și rare, iar poteca greu de urmărit. După cca. 600 de m, depășim un alt izvor amenajat, dar secat, apoi găsim la cca 200 m, alte galerii mai mici, unele surpate. O cărare năpădită de vegetaţie, destul de greu de urmărit, ne duce într-o șa (sub Vf. Corbu) de unde putem admira Valea Arieșului și Muntele Mare.

Observații

De la prima mină, marcajul este șters și rar

Vreme

Cele mai bune sezoane

Ianuarie
Februarie
Martie
Aprilie
Mai
Iunie
Iulie
August
Septembrie
Octombrie
Noiembrie
Decembrie

Persoane care au contribuit si comentat

 

Rimetea - Minele de Fier medievale - șa sub Vf. Corbu în Alba, Trascău este un traseu de Drumeţie mediu.
0
0 voturi

Comentarii

imaginea utilizatorului turdaturism

Completed Checkbox: 
imaginea utilizatorului Raul Baldean

Niste locuri minunate! Aproape tot ce trebuie sa stii despre satul Rimetea si Coltii Trascaului din Muntii Apuseni: https://www.plecatideparte.ro/satul-rimetea-piatra-secuiului-obiective-trasee-merita-vizitate/ Informatii, fotografii si FILM

Completed Checkbox: 

Comentariul dumneavoastră