Touristik Label - 1210MN09: Rimetea - Portalul Kőluk (Grota Studenţilor) - Colţești

Legătura Rimetea) - Colţești, pe la Grota Studenţilor
Traseul 9 Triunghi Roșu este traseul de vizitare a portalului Grota Studenţilor, compus din 3 arcade foarte pitorești, cu vedere fotogenică spre localitățile Colțești și Rimetea. Putem observa și Cheile Siloșului și dealurile ce înconjoară cetatea Trascău (Cetatea Colțești). Grota Studenților are de asemenea o istorie locală interesantă.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
mediu
Distanţă
4,74km
Durată
~2:00h
Urcare
350m
Coborâre
300m
Vârf
825m

Galerie

Tabs

Indicaţii de orientare

Traseul pleacă din Rimetea împreună cu traseul 7 (CA). După ieșirea din sat ne despărţim de acesta și cotim dreapta (SE). Marcajele sunt șterse, dar ne bazăm pe intuiţie pentru a urca la Portalul Kőluk (Grota Studenţilor), format din trei arcade. Aici ne bucurăm de sălbăticia locului și de priveliștea impresionantă. Pentru a coborî, ne îndreptăm spre un drumeag ușor de identificat de la înălţime. Împreună cu traseul 7, intrăm pe una din uliţele satului Colţești.

Etape

Rimetea - Portalul Kőluk (Grota Studenţilor) - Colţești

Descriere

 

Traseul 9 TR face legătura între localitățile Rimetea și Colțești, vizitând Portalul Kőluk (Grota Studenţilor), cu 3 arcade fotogenice, formate în peretele stâncos al Pietrei Secuiului. Este un traseu scurt, destul de solicitant, cu aprox. 350 m diferență de nivel, în aprox. 2 h de drumeție. Marcaje deficitare, dar poate fi intuit odată ajunși la poalele Pietrei Secuiului. Iarna, accesibil în funcție de cantitatea şi calitatea zăpezii. 

Traseul pornește din centrul comunei Rimetea, alături de CA (traseul 7) - ce urcă Muntele Piatra Secuiului - trecem peste pârâu, apoi urcăm treptat la poalele Pietrei Secuiului. Aici ne despărțim de mult mai cunoscutul traseu spre Vf. Piatra Secuiului (1129 m) și urcăm intuitiv spre dreapta, la Portalul Kőluk (Grota Studenţilor), având tot timpul la picioare priveliștea frumoaselor sate Colțești și Rimetea, a dealurilor ce le înconjoară și a Cetății Torockóvár (cetatea Colțești).

Ajungem la cele 3 arcade ce își au locul în versantul vestic al Pietrei Secuiului după cca. 45 min și ne bucurăm de un spectacol unic (vezi imagini în articol). Grota portal are o ieșire imensă sudică, alta și mai mare vestică, cu forma de potcoavă, și una mai mica, care se deschide spre un perete de stâncă în care zeci de porumbei și-au găsit adăpost. Prima arcadă oferă o perspectiva unică asupra satului Colțești și a Cetății Torockova (cetatea Colțești), în timp ce a doua (mai mare), oferă o deschidere spre pitorescul sat Rimetea, străjuit de muntele Sălaș și vârful Ardașcheia.

Grota Studenților își trage numele din timpul măcelului de la Aiud, 8-9 ianuarie 1849, când românii sub comanda lui Axente Sever ar fi ucis aproximativ 600 de locuitori ai orașului. Potrivit legendei, se spune că în 1849, această peșteră a ascuns și a salvat studenții colegiului Bethlen din Aiud.

De la Grota Studenţilor, traseul se îndreaptă spre un drumeag ușor de identificat, care coboară în satul Colțești, alături de CA, care acum coboară de pe creasta Pietrei Secuiului.

Observații

Marcaje aproape inexistente

Vreme

Cele mai bune sezoane

Ianuarie
Februarie
Martie
Aprilie
Mai
Iunie
Iulie
August
Septembrie
Octombrie
Noiembrie
Decembrie

Persoane care au contribuit si comentat

 

Rimetea - Portalul Kőluk (Grota Studenţilor) - Colţești în Alba, Trascău este un traseu de Drumeţie mediu.
0
0 voturi

Comentarii

Comentariul dumneavoastră