Touristik Label - 510MN06: Rimetea - Vf. Ugerului - Lunca Arieșului

Legătura Rimetea - Lunca Arieșului, peste Vf. Ugerului
Traseul 6 Cruce Galbenă este traseul de legătură între localitatea Rimetea și localitatea Lunca Arieșuluii, unind două zone turistice importante din Apuseni: Depresiunea Trascăului și Valea Arieșului. Avem ocazia să admirăm satul Rimetea și Piatra Secuiului în toată splendoarea lor, Culmea Ardașcheia cu Pădurea Oprită, și putem vizita punctul de belvedere Vf. Ugerului cu priveliști spre întreg Defileul Arieșului.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
mediu
Distanţă
13,48km
Durată
5:00-6:00h
Urcare
990m
Coborâre
1110m
Vârf
1235m

Galerie

Tabs

Indicaţii de orientare

Din Rimetea, urcăm prin fâneţe și pâlcuri de copaci, având mereu o frumoasă priveliște asupra satului și Pietrei Secuiului. Urcușul se domolește într-o poiană largă pe care o străbatem, apoi printr-o pădure de fag ocolim muntele Sălaș până într-o șa, unde întâlnim traseul 7 (CA). De aici, ne înscriem într-un urcuș solicitant prin pădure, până într-o poiană largă, unde se află un observator de vânătoare (hochstand). Pentru priveliște merită să ne abatem spre dreapta (nord) cca 400 m (cca 75 m diferenţă de nivel), pentru a atinge Vf. Ugerului. Revenim în poiană și continuăm parcursul spre vest. Dacă până aici poteca a fost clară și semnele de marcaj foarte bune, de aici marcajul urmărește poteci și drumuri mai puţin umblate și este mai dificil de urmărit. Coborâm accentuat prin pădure, apoi străbatem o poiană lungă năpădită de vegetaţie, despărţită pe mijloc de un zid de piatră, la baza căreia se afla un izvor. Din nou intrăm în pădurea de fag pe un drumeag, apoi urmează o zonă de poieni și pâlcuri de copaci. Marcajul intersectează mai multe drumuri solicitându-ne atenţia în urmărirea sa. Coborând tot mai mult intrăm în localitatea Lunca Arieșului, pe care-o străbatem până la podul peste Arieș, unde întâlnim DN75 și traseul 2 (TR).

Etape

Rimetea - Vf. Ugerului - Lunca Arieșului

Descriere

Traseul 6 CG face legătura între Depresiunea Trascăului (Rimetea) și Valea Arieșului (localitatea Lunca Arieșului), pe sub versantul vestic al vârfului Ardașcheia și vizitând Vf. Ugerului (1285 m). Este un traseu destul de solicitant, cu peste 900 m diferențe de nivel, în aprox. 5 - 6 h de drumeție. Iarna, accesibil în funcție de cantitatea şi calitatea zăpezii. 

Traseul pornește din localitatea Rimetea, lasă în spate priveliștea splendidă asupra satului și peretele Pietrei Secuiului, urcă prin fâneţe și pâlcuri de copaci și ajunge la o poiană largă, unde se întâlnesc marcaje vechi PA, care ne conduc pe versantul vestic al vârfului Ardașcheia. Ocolim astfel muntele Sălaș și Pădurea Oprită, o pădure de fag deasă și întunecată, foarte fotogenică, care lasă loc imaginației. (vezi poze articol MN)

Prin pădurea de fag se coboară apoi până Ia șaua dintre Vârful Ugerului și Ardașcheia, unde întâlnim CA (traseul 7) - ce vine peste Piatra Secuiului dinspre satul turistic Rimetea și traversează văile dintre Vf. Ugerului și Ardașcheia până la Defileul Arieșului (Vidolm). Din șa ne însoțește un marcaj vechi PR într-un urcuș solicitant prin pădure, până poiana largă de sub Vârful Ugerului (1285 m). În apropiere se află un observator de vânătoare. De pe Vârful Ugerului (Colțul Roșu), avem o priveliște extraordinară asupra Văii Arieșului și asupra versantului S al Munților Gilăului, cu amfiteatrul stâncos Scărița-Belioara.

Traseul continuă spre V pe sub Piatra cu Urdă, pe poteci mai dificil de urmărit, până la obârșiile pârâului Valea Morilor (izvor) și apoi coboară în localitatea Lunca Arieșului, la podul peste Arieș ce face legătura cu drumul național și începutul traseului TR (traseul 2), Lunca Arieșului - Cascada Șipote - Peștera Huda lui Papară.

Observații

Pe prima porţiune, întalnim marcajele vechi PA și PR

Vreme

Cele mai bune sezoane

Ianuarie
Februarie
Martie
Aprilie
Mai
Iunie
Iulie
August
Septembrie
Octombrie
Noiembrie
Decembrie

Persoane care au contribuit si comentat

 

Rimetea - Vf. Ugerului - Lunca Arieșului în Alba, Trascău este un traseu de Drumeţie mediu.
0
0 voturi

Comentarii

imaginea utilizatorului turdaturism

Traseu încheiat la data de: 
Joi, Iulie 12, 2018
Completed Checkbox: 

Comentariul dumneavoastră