Touristik Label - 210MN03: Sălciua de Jos - Platoul Bedeleu - Cheile Vălișoarei (Aiudului)

Legătura Sălciua de Jos - Cheile Vălișoarei, peste platoul Bedeleu
Traseul 3 Bandă Galbenă este traseul de legătură între localitatea Sălciua de Jos și Cheile Vălișoarei (Aiudului). După ce ne bucurăm de farmecul satului specific moțesc și de tainele rezervației Huda lui Papară, urcăm la poalele Bedeleului (aproape de cascada Șipote) și continuăm printre dolinele Platoului Bedeleu, străbatem Cheile Bedeleului și coborâm Dl. Șipotelor spre Castelul Templul Cavalerilor. Aici suntem copleșiți de pereții înalți ai cheilor.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
mediu
Distanţă
14,30km
Durată
5:00-6:00h
Urcare
1080m
Coborâre
1035m

Galerie

Tabs

Indicaţii de orientare

Traseul are două puncte de pornire - localitatea Sălciua și Huda lui Papară. În prima variantă traseul pleacă din Sălciua împreună cu traseul 4 (CR), iar la numai 150 m de la traversarea Văii Morilor se desparte de acesta. Urcăm prin pădurea de foioase, ieșim într-o poiană, apoi după o pădure de pini ne întâlnim cu traseul 2 (TR). Trecem un picior de deal și întâlnim cealaltă variantă marcată cu BG care vine de la Huda lui Papară împreună cu traseul 2 (TR). Săgeţile marcajelor sunt vopsite pe o stâncă. De aici, traseul urcă abrupt prin pădure. Sus, efortul ne este răsplătit de o priveliște cuprinzătoare asupra localităţii Sălciua și nu numai. Panta se mai îndulcește și ieșim în platoul Bedeleu, unde după o plimbare de aproximativ 1 km întâlnim traseele 1 (BR) și 5 (BA), alături de care vom merge încă 600 m, până la o căsuţă de piatră străjuită de meri pădureţi. În apropiere se află o cruce de piatră iar mai jos un izvor cu jgheab pentru vite, La Rogoaze. De aici, urmărim înspre vale un drum care merge paralel cu pârâul care-și are obârșia la acest izvor (pârâul Bedeleu). Cum valea se adâncește tot mai mult, traseul alege un drum tăiat în piatră care ocolește dealul Pleșii. La o cruce veche de piatră, traseul părăsește acest drum și alege interfluviul dintre pârâurile Izvoarele și Bedeleu. Marcajele sunt mai rare însă noi urmărim mereu această culme întâi prin pășuni, apoi prin pădurea de fag, stejar și pin. Vom întâlni traseul 12 (PR) într-o poiană. De aici, în scurt timp ieșim din pădure și vedem în vale pensiunea Templul Cavalerilor, înspre care ne îndreptăm.

Etape

Sălciua de Jos/Peștera Huda lui Papară - Platoul Bedeleu - Cheile Vălișoarei (Aiudului)

Descriere

Traseul 3 BG face legătura între două zone foarte frumoase din Trascău: satul Sălciua cu Peștera Huda lui Papară și Cheile Vălișoarei (Aiudului) - o zonă stâncoasă extrem de pitorească Este un traseu destul de solicitant, cu peste 1000 m diferențe de nivel, în aprox. 5 - 6 h de drumeție. Iarna, accesibil în funcție de cantitatea şi calitatea zăpezii. 

Pornim fie din localitatea Sălciua (atât de specific Țării Moților), fie din apropiere de Huda lui Papară (Mănăstirea sub Piatră) și urcăm pieptiș până la pajiștile de sub Țicul Blagului, la poalele Bedeleului, admirând satul Sălciua și Valea Arieșului. Aici întâlnim poteca TR (traseul 2) - ce face legătura cu satul Lunca Arieșului, cu o derivație scurtă la Cascada Șipote, una din cele mai frumoase ale Apusenilor - cade peste un prag de travertin îmbrăcat în mușchi în peisaj fermecător. 

Continuăm cca. 1 km pe platoul Bedeleu, printre doline, cu panorama superbă a Văii Arieșului în urmă, până la intersecția cu traseele de creastă ale Trascăului, respectiv BR (traseul 1) și BA (traseul 5). În scurt timp ajungem la o căsuţă de piatră străjuită de meri pădureţi, de unde lăsăm BR și BA la stânga și urcăm la punctul de maximă altitudine a traseului, “La Rogoaze”, unde se află un izvor cu jgheab pentru vite și o cruce de piatră. 

De la izvor, poteca urmărește valea pârâului Rogoaze, care se adâncește tot mai mult, formând Cheile Bedeleului, micuțe dar pitorești. Ocolim astfel dealul Pleșii și ajungem  deasupra satului lzvoarele, la o cruce veche de piatră - una dintre crucile de pe vechiul drum de hotar, expresie a spiritualității străvechi din Munţii Apuseni, legătura moților cu Dumnezeu. 

Continuăm pe un drumeag care străbate creasta Dl. Șipotelor și Dl. Curmăturii, în suișuri și coborâri domoale, prin pădurea de fag, stejar și pin și ajungem într-o poiană, la inresecția cu PR (traseul 12) - care urcă la Vf. Bogza, punct de belvedere superb asupra regiunii Cheilor Aiudului. Din pădure coborâm destul de abrupt în vale, luând ca reper pensiunea Templul Cavalerilor, de unde ținem drumul de acces până la asfalt.

Vreme

Persoane care au contribuit si comentat

 

Sălciua de Jos - Platoul Bedeleu - Cheile Vălișoarei (Aiudului) în Alba, Trascău este un traseu de Drumeţie mediu.
0
0 voturi

Comentarii

Comentariul dumneavoastră