Touristik Label - 1022MN14: Săsciori - Curmături - Cabana Şureanu

Legătura Săsciori (Valea Sebeșului) - Cabana Şureanu
Traseul nr. 14 Triunghi Albastru este traseul de legătură dintre localitatea Săsciori (Valea Sebeșului) și Cabana Şureanu, pe un parcurs lung, puțin umblat, cu marcaje foarte rare, într-un cadru pitoresc cu case, sălaşe, fânaţe sau pâlcuri de pădure. Folosește un vechi drum pastoral cunoscut şi sub numele de drumul domnesc, potrivit pentru MTB.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
mediu
Distanţă
50,14km
Durată
17:30-20:00h
Urcare
2522m
Coborâre
1095m

Galerie

Tabs

Indicaţii de orientare

Este un traseu frumos dar lung, un vechi drum pastoral cunoscut şi sub numele de drumul domnesc. Foloseşte aproape în totalitate drumuri de culme, deci se pretează a fi parcurs şi cu o bicicleta de munte. Traseul pleacă din localitatea Săsciori, de la indicatorul rutier spre satul Loman. Primii 5,7 km sunt asfaltaţi (până la ieşirea din Loman), apoi urmează macadam. Loman este un sat mai adunat, însă casele din Pleşi sunt mai răsfirate. Drumul urmăreşte în general culmea sau mai ocoleşte eficient câte un vârf. Trecem pe lângă case, sălaşe, prin fânaţe sau pâlcuri de pădure de mică întindere. Peisajul este pitoresc. Întâlnim şi relee de comunicaţii, stâlpi de înaltă tensiune sau turbine eoliene. Cu cât înaintăm cu atât casele sunt mai rare sau apar în locul lor sălaşe de vară şi stâne. Trecem pe la cantonul Cărări, în vecinătatea căruia se află o pensiune şi un mic magazin. După încă 5,7 km poposim la cabana Curmături, iar după încă 500 m coborâm într-o şa unde se află un canton silvic şi unde drumul bun pe care am venit până aici se desparte în două, unul coboară spre est la Lacul Canciu si unul spre vest la Tăul Bistra. Noi continuăm în aceeaşi direcţie ca şi până acum (spre sud) pe un drum mai rău, spălat de ape. Traversăm zone defrişate mai noi sau mai vechi în care pădurea se reface, pâlcuri de pădure cruţate, poieni. Întâlnim două poieni mari, pe vârfuri plate, cu stâne (Coman şi Stânişoara). După alte zone împădurite ieşim în altă poiană, Prisaca, unde se află nişte stâne, o troiţă şi o intersecţie de drumuri. Aici păstrăm direcţia şi alături de traseul PA parcurgem 3,2 km până în Poarta Raiului, de unde în 30 minute ajungem la cabana Şureanu, împreună cu traseul CR.

Etape

Săsciori - Loman - Pleşi - Cărări - Curmături - Prisaca - Poarta Raiului - Cabana Şureanu

Descriere

Traseul 14 TA face legătura între Săsciori (V. Sebeșului) și cabana Şureanu, pe drumuri de culme care urcă printre sălașe, fânațe, poieni, pâlcuri de pădure şi păşuni alpine. Este un traseu relativ dificil (50 km), cu peste 3500 de m diferențe de nivel, în aprox. 17 - 20 de h de drumeție, ce poate fi parcurs și cu MTB. Iarna, zăpezile mari pot pune probleme.

Localitatea Săsciori este traversată de șoseaua națională 67C, care leagă municipiul Sebeș de orașul Novaci (Transalpina) și este locul de debut pentru acest traseu care folosește pentru primii 5 Km, drumul spre Loman, lăsând în urmă ruinele cetății feudale Săsciori, aflată pe una dintre cele mai înalte culmi de lângă șosea.

Din Loman, drumul de macadam trece prin satul Pleși, mai răsfirat, apoi casele sunt tot mai rare și apar în locul lor sălaşe de vară şi stâne. Drumul de culme ne conduce apoi la Rezervația Oul Arșiței, unde se află un un fragment masiv de rocă, cu formă de ou, la marginea pădurii Arșița, despicat din partea superioară a versantului - Monument al Naturii.

Ajungem la cantonul Cărări, lângă o pensiune și mai facem cca. 6 km până la cabana Curmături, cu regim de pensiune agroturistică, apoi coborâm în șaua unde se află cantonul silvic Curmături. Aici drumul se desparte, iarăși noi apucăm un drum mai rău, păstrând direcția, care ne urcă prin poieni, pâlcuri de pădure și defrisări, pe vârfurile plate (cu stâne), Coman şi Stânişoara, la 1600 m altitudine. Din loc în loc, observăm V. Cugirului (cu lacul de acumulare Canciu). Următorul segment ne conduce în Poiana Prisaca, unde se află nişte stâne, o troiţă şi o intersecţie de drumuri. Continuăm însoțiți de PA (traseul 13), pe sub Vf. Canciu, aprox. 3,2 km până în Poarta Raiului. (vezi descriere Poarta Raiului).

La marginea poienii, trecem pe la centrul de informare și apoi, într-o curbă a drumului, semnalizată cu indicator, intrăm pe un drumeag în pădure, însoțiți de CR (traseul 10), care ne urcă în cca. 30 de min la Cabana Şureanu, aflată în administrarea MApN (nu oferă cazare decât în circuit restrâns), Prin curtea unității putem ajunge la căldarea unde se află lacul Iezerul Șureanu. (vezi descriere traseu 10)

Observații

Marcajele lipsesc aproape complet.

Vreme

Persoane care au contribuit si comentat

 

Săsciori - Curmături - Cabana Şureanu în Alba, Şureanu este un traseu de drumeţie mediu.
0
0 voturi

Comentarii

Comentariul dumneavoastră