Touristik Label - 917MN80: sat Albac - sat Roşeşti - sat Albac

Circuitul satelor din comuna Albac
Traseul 80 Punct Roșu este traseul în circuit, nou omologat, ce vizitează o parte din satele de culme din comuna Albac și spectaculosul sector de chei, Cheile Albacului, pe drumuri de culme, de care și asfalt, accesibil și pentru o bicicletă de munte.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
mediu
Distanţă
16,16km
Durată
6:15-6:30h
Urcare
725m
Coborâre
725m

Galerie

Tabs

Indicaţii de orientare

Traseul este comun cu traseul BG până în satul Roşeşti, unde se desparte de acesta şi apoi coboară în Valea Starpă pe care o continuă în aval. În zona Cheilor Albacului urcă pe un drum de pământ până în satul Deve, coboară în Valea Arieşul Mare şi revine pe asfalt până în satul Albac.

Etape

sat Albac - sat Faţa - sat Sohodol - sat Roşeşti - Valea Starpă - sat Deve - sat Albac

Descriere

Traseul 80 PR leagă satul turistic Albac de satele ce străjuiesc defileul Arieșului, revenind prin Cheile Albacului la muzeul etnografic din localitate. Este un traseu lung, cu peste 700 m diferențe de nivel, accesibil în cca. 7 h de drumeție, recomandat pentru cicloturism. Iarna, zăpezile mari pot pune probleme.

Pornim din centrul satului turistic Albac (vezi descriere traseul 75), de lângă clădirea de lemn pe două nivele a muzeului etnografic. Mergem pentru un timp însoțiți de marcajele BG (traseul 76), urmând ulița asfaltată care ne conduce dincolo de satul Faţa, unde lăsăm varianta TA spre Peştera Huda de Lapte, la dreapta. După ce trecem de Refugiul Turistic Sohodol, facem stânga și intrăm în satul Roşeşti. Din sat coborâm la drumul de piatră ce însoțește Valea Starpă, întâlnind la o confluență de pâraie, varianta PA ce urcă la Peştera Huda de Lapte dinspre Cheile Albacului (traseul 78).

Aproape de Cheilor Albacului, PR părăsește drumul și urcă pe un drum de pământ până la intrare în satul Deve, de unde avem o frumoasă priveliște spre Cheile Albacului cu Valea Arieșului și spre coamele învecinate, cu poienii pitorești și case moțești răsfirate. Ultimul segment coboară la Valea Arieşul Mare, apoi urmează drumul asfaltat spre Albac.

Observații

Iarna, zăpezile mari pot pune probleme.

Vreme

Persoane care au contribuit si comentat

 

sat Albac - sat Roşeşti - sat Albac în Alba, Bihor-Padiş este un traseu de Drumeţie mediu.
0
0 voturi

Comentarii

imaginea utilizatorului Bob Radu

Am mers pe acest traseu la final de iulie 2020; traseul este frumos si are de toate: drumuri, stanca, paraie pe care le treci cu piciorul, umbra din padure, fanate de Apuseni (trade-mark). Nu are elemente spectaculoase (izbuc, cascada, etc), dar merita facut, cu siguranta.

As avea insa un comentariu: pe zona din stanga, de la intrarea in traseu de la DN in padure --- pana deasupra de Rosesti nu am gasit decat ff putine marcaje Punct Rosu. Daca nu am fi avut si aplicatia instalata pe telefon, nu             ne-am fi descurcat in punctele critice si probabil ar fi trebuit sa ne intoarcem. Ma gandesc ca ar trebui lamurit cumva, eventual intr-o revizie viitoare a hartii.

Marcajele au intrat in normal spre Sohodol, unde parca erau deja prea multe :).

 

 

 

Completed Checkbox: 
imaginea utilizatorului Muntii Nostri

Bună ziua!

ne bucurăm că aplicația v-a fost de ajutor. Tocmai de aceea am creat-o, pentru a acoperi zonele unde marcajul este deficitar.

Marcarea traseelor nu o facem noi, dar au loc constant reeditări ale hărților, care aduc informațiile la zi, inclusiv starea marcajelor, refugii noi, trasee noi etc.

 

Completed Checkbox: 

Comentariul dumneavoastră