Touristik Label - 1217MN63: sat Arieşeni - Peştera Gheţarul Scărişoara

Legătura Arieşeni - Peştera Gheţarul Scărişoara
Traseul 63 Triunghi Roșu este traseul de legătură dintre stațiunea turistică Arieșeni și Peştera cu Gheţar de la Scărişoara, care adăpostește al doilea cel mai mare ghețar subteran din SE Europei - una din cele mai importante peșteri din România.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
mediu
Distanţă
6,81km
Durată
3:00-3:45h
Urcare
662m
Coborâre
326m

Galerie

Tabs

Indicaţii de orientare

Din centrul satului Arieşeni traseul coboară pe DN75 până la un garaj cu semne de marcaj vopsite pe el, unde face stânga pe un drum pietruit. Urcăm prin în satul Faţa Lăpuşului până în culmea dintre Valea Gârda Seacă şi Valea Arieşul Mare. De aici coborâm în Valea Gârda Seacă şi apoi urcăm prin pădure şi poieni cu fâneţe până în apropierea Peşterii Gheţarul Scărişoara. La aceasta ajungem dacă urmăm spre stânga un drum pietruit.

Etape

sat Arieşeni - sat Pănteşti - Valea Gârda Seacă - Peştera Gheţarul Scărişoara

Descriere

 

Traseul 63 TR este traseul de acces dinspre Arieșeni, la frumoasa peșteră Gheţarul Scărişoara. Este un traseu destul de solicitant, de aprox. 7 km, cu peste 600 m diferențe de nivel, pe culmi și pe drumuri de țară, în cca. 3.5 - 4 h de drumeție.

Pornim din centrul comunei Arieșeni spre comuna Gârda de Sus și găsim un indicator spre stânga, pe un drum pietruit prin satul Faţa Lăpuşul, apoi până în vârful dealului, pe culmea dintre Valea Gârda Seacă şi Valea Arieşul Mare, cu orizonturi frumoase spre localitățile Arieșeni și Gârda de Sus. Coborâm la valea Valea Gârda Seacă, unde găsim drumul spre cătunul Casa de Piatră lângă care se află Izbucul Tăuz, Peștera Ghețarul de la Vârtop, Cheile Gârdișoarei și peșterile Coiba Mare şi Coiba Mică. (vezi articol).

De aici traversăm valea și urcăm prin pădure şi poieni cu fâneţe, apoi pe un drum pietruit până în apropierea Peşterii Gheţarul Scărişoara, în cătunul Ghețar. Peştera adăpostește cel mai mare ghețar subteran din țară, primul obiectiv speologic din România declarat monument al naturii, cercetările științifice fiind făcute între 1921 și 1923 de reputatul Emil Racoviță. Peștera Ghețarul de la Scărișoara se deschide la suprafață sub forma unui aven de cca. 60 m diametru și 48 m adâncime, amenajat turistic cu scări metalice și de lemn. La baza avenului se deschide un portal impunător (24 pe 17 m) spre prima încăpere subterană, denumită Sala Mare, unde planșeul de gheață are o suprafață de 3000 mp cu grosimea medie de 20 m. Aici găsim primul ghețar (ce o întruchipează pe Fecioara Maria cu pruncul, după părerea localnicilor), iar în spatele acesteia, o zonă destinată speologilor.

La capătul traseului turistic se găsește cea mai spectaculoasă zonă a ghețarului, Biserica, unde se observă stalagmite și stalactite de gheață, de diferite forme: Altarul cu Preotul, Elefantul ș.a. (după imaginația fiecăruia). Vizitarea peșterii se face cu ghid de min. 10 persoane și se recomandă în perioada lunilor mai – iunie, când formațiunile de gheață sunt mult mai mari. De asemenea, vă sugerăm să vă îmbrăcați călduros. Iarna, datorită schimburilor de aer cu exteriorul, temperatura scade chiar și până la -20gr C.

Potrivit măsurătorilor efectuate în 1969, volumul de gheață estimat este de 75.000 mc și vârsta ghețarului este de aprox. 3000 de ani, cu primele straturi depuse acum 4000 de ani!

Vreme

Persoane care au contribuit si comentat

 

sat Arieşeni - Peştera Gheţarul Scărişoara în Alba, Bihor-Padiş este un traseu de Drumeţie mediu.
0
0 voturi

Comentarii

Comentariul dumneavoastră