Touristik Label - 1017MN77: sat Faţa (DC120) - Peştera Huda de Lapte

Legătura sat Faţa (DC120) - Peştera Huda de Lapte
Traseul 77 Triunghi Albastru este traseul de legătură, nou omologat, între zona comunei Albac (satul Fața) și frumoasa peşteră Huda de Lapte, de la gura căreia se deschide o panoramă superbă asupra Cheilor Albacului cu Valea Arieșului și împrejurimi.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
dificil
Distanţă
2,72km
Durată
~1:15h
Urcare
154m
Coborâre
174m

Galerie

Tabs

Indicaţii de orientare

Traseul porneşte din DC120 din satul Faţa, de la un grajd din lemn cu marcajele vopsite pe el. Pornim spre nord-vest (stânga) pe un drum care ne conduce peste un deal şi apoi la dreapta la nişte case. Trecem prin dreapta lor pe un drum la stânga şi la prima intersecţie facem din nou stânga. Coborâm în serpentine la alte case, traversăm o vale şi urcăm abrupt spre marginea unei păduri. Traseul continuă relativ plat prin pădure şi poieni dar, dupa ce întâlneşte traseul PA, coboară abrupt şi scurt până la Peştera Huda de Lapte.

Etape

sat Faţa (DC120) - sat Sohodol - Peştera Huda de Lapte

Descriere

Traseul 77 TA leagă zona satului turistic Albac de Peştera Huda de Lapte, coborând abrupt la gura acesteia, cu vedere fermecătoare spre Valea Arieșului. Este un traseu scurt, dar dificil, accesibil în cca. 1 - 1.5 h de drumeție. 

Pornim din centrul satului turistic Albac (vezi descriere traseul 75), de lângă clădirea de lemn pe două nivele a muzeului etnografic. Urmăm ulița asfaltată care ne urcă în satul Faţa, spre Sohodol. Pe un grajd din lemn, găsim marcajele vopsite care ne îndrumă mai departe pe un drum de culme la niște case, pe care le ocolim la dreapta. 

Ajungem apoi la alte case, pe un drum de țară, traversăm o vale și urcăm abrupt la marginea unei păduri. Poteca continuă relativ plat prin pădure şi poieni până întâlnim traseul PA dinspre Cheile Albacului (traseul 78). Cele două coboară scurt, dar abrupt, la gura peșterii Huda de Lapte, de unde avem o frumoasă priveliște spre Cheile Albacului cu Valea Arieșului și spre coamele învecinate, cu poienii pitorești și case moțești răsfirate. Peştera Huda de Lapte, deși lipsită de concrețiuni speologice este o grotă interesantă, deservită cu o băncuță de popas primitoare, numai bună pentru a admira panorama.

Observații

Impracticabil / nerecomandat iarna.

Vreme

Persoane care au contribuit si comentat

 

sat Faţa (DC120) - Peştera Huda de Lapte în Alba, Bihor-Padiş este un traseu de Drumeţie dificil.
0
0 voturi

Comentarii

Comentariul dumneavoastră