Touristik Label - 717MN72: sat Gârda de Sus (centru) - belvedere La Piatră - sat Gârda de Sus

Circuitul Cheile Ordâncușei (cu belvedere La Piatră)
Traseul 72 Punct Albastru este traseul în circuit, nou omologat, ce vizitează Cheile Ordâncuşei (cu peștera Poarta lui Ionele) și un cătun al satului Prelucă (Purcelești), pe drumuri de țară și de munte, cu două puncte de belvedere frumoase.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
mediu
Distanţă
10,79km
Durată
2:45-3:15h
Urcare
330m
Coborâre
330m

Galerie

Tabs

Indicaţii de orientare

Traseul pleacă din centrul satului Gărda de Sus, trece prin Cheile Ordâncuşei şi la ieşirea din amonte din chei, în dreptul unui izbuc, face la dreapta pe o potecă abruptă prin pădure. După un urcuş susţinut ajungem într-un cătun al satului Prelucă. De aici, un drum asfaltat ne coboară printre doline, fâneţe şi case şi apoi ne urcă pe o culme pe care o traversează. Urmează un coborâş abrupt şi chiar înainte de primul grup de case facem dreapta pe un drum de care. Acest drum ne conduce din nou la drumul asfaltat şi apoi după o nouă deviere la dreapta coboară într-o vale de-a lungul căreia ajungem în DN75 şi de acolo înapoi la Gârda de Sus.

Etape

sat Gârda de Sus (centru) - Cheile Ordâncusei - belvedere La Piatră - sat Gârda de Sus

Descriere

 

Traseul 72 PA este circuitul Gârda de Sus - Cheile Ordâncușei, cu posibilitatea de a vizita și Peștera Poarta lui Ionele. Este un traseu destul de solicitant, de cca. 11 km, cu peste 500 m diferențe de nivel, accesibil în cca. 2.5 - 3 h de drumeție. Nerecomandat iarna.

Pornim din centrul satului Gârda de Sus, alături de BA (traseu 66, pe drumul asfaltat de pe Valea Ordâncuşei, adâncită în calcare sub formă de canion, o vale cu numeroase peșteri, avene și abrupturi. Pereții de calcar se apropie uneori atât de mult, încât șoseaua trece peste patru poduri de beton ce ocupă toată lățimea văii.(doar 5-6 m). După câteva sute de metri de la intrarea în canion, în versantul drept se deschide marea arcadă a Peșterii Corobana lui Gârțău, adăpost ideal pe timp de ploaie. După alți 200 de m, ajungem la peștera Poarta lui Ionele, rezervație speologică ce adăpostește numeroase specii de lilieci. Tot în versantul drept, în partea lui superioară, se află peștera de sub Zgurăști, și ea ocrotită.

La ieşirea din amonte din chei, în dreptul unui izbuc, PA face brusc dreapta, pe o potecă abruptă prin pădure, urcând susținut până într-un cătun al satului Prelucă. De aici, urmăm un drum asfaltat care ne coboară inițial printre doline, fânaţe şi case pitorești, apoi ne urcă pe o culme cu belvedere (La Piatră). Ultimul segment face dreapta pe un drum de care, ajunge din nou la drumul asfaltat, apoi taie serpentinele acestuia, coborând într-o vale care ne conduce la pensiunile de pe drumul Scărișoara - Gârda de Sus.

Observații

Impracticabil / nerecomandat iarna.

Vreme

Persoane care au contribuit si comentat

 

sat Gârda de Sus (centru) - belvedere La Piatră - sat Gârda de Sus în Alba, Bihor-Padiş este un traseu de Drumeţie mediu.
0
0 voturi

Comentarii

Comentariul dumneavoastră