Touristik Label - 611MN08: Schitul Poșaga - La Măteoaie - Șaua La Răscruce

Legătura Poșaga de Sus - Rezervaţia Scăriţa Belioara
Traseul 8 Cruce Roșie este traseul de legătură între Mănăstirea Poșaga și Valea Poșegii cu partea superioară a rezervației Scăriţa-Belioara. Perspective frumoase asupra Cheilor Poşegii, Colţul lui Balmoș, abrupturile stâncoase din zona rezervației, V. Arieșului, Bedeleul și platoului Șesul Craiului.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
dificil
Distanţă
7,51km
Durată
3:30-4:00h
Urcare
900m
Coborâre
150m
Vârf
1290m

Galerie

Tabs

Indicaţii de orientare

Este un traseu care leagă Mănăstirea Poșaga și Valea Poșegii cu partea superioară a abruptului Scăriţei-Belioara. Pornim pe traseu de la Mănăstirea Poșaga, în dreptul stâlpului de marcaj cu săgeţi indicatoare. Până aici ajungem pe un drum carosabil din valea Arieșului, pe la Poșaga de Jos. După câteva minute de parcurs drumul în amonte, chiar la intrarea în Cheile Poșegii, ajungem la podul de beton care ne duce la amenajarea unde sunt două izvoarele carstice Bujorul și Feredeul, de unde ne putem aproviziona cu apă. Traversăm Cheile Poșegii, trecem pe lângă o carieră în mijlocul lor și după ce ieșim dintre ele mai mergem până la 8 km de la plecare. Ajungem la o intersecţie de drumuri, la confluenţa cu Valea Belioara. Deși suntem tentaţi să mergem pe drumul mai bun tot înainte, un marcaj și o săgeată vopsite pe un stâlp de curent electric ne ghidează la dreapta. Înaintăm printre case de-a lungul drumului care se îngustează și la 1,5 km de la Valea Poșegii ajungem la Colţul lui Balmoș, un ţanc stâncos spectaculos, aflat în partea dreaptă a drumului. De aici mai urcăm lejer pe drum timp de 20 de minute și ajungem la baza abruptului Scăriţei-Belioara, la un stâlp de marcaj cu săgeţi indicatoare. De aici traseul nostru merge în comun cu traseul numărul 7, marcat cu punct roșu, care este circuitul Scăriţei-Belioara, până în Șaua La Răscruce. Trecem de o poartă din lemn și după 2 serpentine în pantă, drumul devine orizontal. Înaint de a ajunge la o altă casă de vacanţă, traseul părăsește acest drum și cotește la dreapta, urcând abrupt prin fânaţe. Ne orientăm după niște cireși sălbatici mari și după ce trecem de ultimul traseul își schimbă din nou direcţia, spre dreapta. Intrăm în pădure și mergem cam 400 m după care traversăm o vale seacă și ne angajăm pe o potecă îngustă și abruptă, pe un sector stâncos. Urcăm cu atenţie, mai ales dacă plouă și stânca este udă. După circa 15 minute de urcare pe stânci panta se mai domolește și intră în pădure. Trecem prin două poieni mai mici după care ajungem în poiana La Măteoaie, unde sunt grajduri și o colibă. Ajungem lângă un izvor puternic, cu apă bună, unde ne aprovizionăm pentru că este ultimul izvor de pe traseul nostru. Urcăm prin fânaţe și poteca ne aduce la marginea pădurii. Deși aici poteca mai vizibilă face dreapta noi cotim la stânga pe poteca marcată, prin pădure. Urcăm destul de lejer timp de 15 minute prin pădure și ieșim într-o zonă scurtă cu ienuperi și apoi în șaua La Răscruce, unde se află un stâlp de marcaj cu săgeţi indicatoare. Ne aflăm la intersecţia cu traseul numărul 6, marcat cu cruce albastră, ce vine dinspre stânga din Staţiunea Muntele Băișorii și merge la Runc prin Cheile Runcului. Aici este și capătul traseului nostru, însă traseul numărul 7, marcat cu punct roșu continuă împreună cu marcajul cruce albastră spre dreapta.

Etape

Schitul Poșaga - Cheile Poşegii - Belioara - La Măteoaie - Șaua La Răscruce

Descriere

 

Traseul 8 CR face posibil accesul spre Rezervaţia Scăriţa Belioara dinspre Schitul Poșaga (Defileul Poșegii). Este un traseu scurt, dar solicitant, cu rupturi de pantă, în cca. 3-4 h de drumeție. Nerecomandat pe vreme umedă (ploi/iarna), deoarece pe urcarea Belioara - Poiana La Măteoaie există un sector abrupt stâncos, cu prize dificile.

Din Valea Arieşului (stație autobuz) trecem de Poșaga de Jos și intrăm pe valea Poşegii. După cca. 6 km, ajungem la Schitul Poşaga, unde se spune că există un izvor tămăduitor („Izvorul Maicii Domnului”). Intrarea se face printr-o poartă masivă din lemn de stejar, cu o frumoasă sculptură, executată în 1981 de meşterul Vasile Sălăjan din Baia Sprie, județul Maramureș. Pe porţi sunt sculptate portretele revoluţionarilor Horea, Cloşca şi Crişan, iar în curte este sculptat din lemn, Crăişorul Munţilor. (vezi articol atracții zona Belioara)

Continuăm pe drum în amonte și intrăm în Cheile Poșegii, nu foarte spectaculoase, dar frumoase, printre Masivele Feredeu si Vulturese, unde există două izvoare carstice ieşite din comun: Bujorul şi Feredeul. După ce trecem de cariera din mijlocul cheilor, străbatem ajungem la confluenţa cu Valea Belioara, de unde urmăm un drum pietruit printre case, care ne conduce lângă Colţul lui Balmoș, un ţanc stâncos spectaculos, aflat în partea dreaptă a drumului. Continuăm până la baza abruptului Scărița-Belioara. Aici întâlnim PR (traseul 7) -  Circuitul Rezervaţiei geo-botanice Scăriţa Belioara, alături de care urcăm abrupt prin fânațe, apoi pe un sector stâncos ce necesită atenție, mai ales dacă plouă și stânca este udă. 

Când panta se mai domolește, intrăm în pădure, traversăm câteva poieni, între care și Poiana La Măteoaie, unde găsim grajduri și o colibă cu acoperiș din paie, care stau să se dărâme sub negura timpului. Dacă nu e secetă, găsim și apă proaspătă la izvorul de aici. Continuăm pe culme prin pădure până în Șaua La Răscruce, unde întâlnim CA (traseul 6) - dinspre Stațiunea Muntele Băișorii. Urmăm CA în urcare ușoară și ajungem la rezervaţia geobotanice Scăriţa-Belioara.

Merită să coborâm scurt la marginea abruptului, de unde avem un orizont panoramic deosebit spre satul Belioara cu valea omonimă, Valea Arieșului și peste ea, abrupturile Masivului Bedeleu. În perioada mai-iunie, ne putem bucura de perioada de înflorire a unor specii de plante rare (chiar unice în Europa), prezente de obicei la altitudini mult mai înalte: gențiana cupă, strugurii ursului, sângele voinicului, argințica, laleaua pestriță, săpunărița galbenă (care este o specie de origine mediteraneană), căldărușa, crinul pestriț, chiar și floarea de colț. Peisajul idilic este completat de prezența fluturilor viu colorați.

Observații

Traseu periculos iarna între Belioara și La Măteoaie. În rest este accesibil iarna în funcţie de cantitatea și calitatea zăpezii doar turiștilor cu experienţă, bine echipaţi.

Vreme

Cele mai bune sezoane

Ianuarie
Februarie
Martie
Aprilie
Mai
Iunie
Iulie
August
Septembrie
Octombrie
Noiembrie
Decembrie

Persoane care au contribuit si comentat

 

Schitul Poșaga - La Măteoaie - Șaua La Răscruce în Alba, Gilău-Muntele Mare este un traseu de Drumeţie dificil.
0
0 voturi

Comentarii

Comentariul dumneavoastră