Traseul 8 CR face posibil accesul spre Rezervaţia Scăriţa Belioara dinspre Schitul Poșaga (Defileul Poșegii). Este un traseu scurt, dar solicitant, cu rupturi de pantă, în cca. 3-4 h de drumeție. Nerecomandat pe vreme umedă (ploi/iarna), deoarece pe urcarea Belioara - Poiana La Măteoaie există un sector abrupt stâncos, cu prize dificile.
Din Valea Arieşului (stație autobuz) trecem de Poșaga de Jos și intrăm pe valea Poşegii. După cca. 6 km, ajungem la Schitul Poşaga, unde se spune că există un izvor tămăduitor („Izvorul Maicii Domnului”). Intrarea se face printr-o poartă masivă din lemn de stejar, cu o frumoasă sculptură, executată în 1981 de meşterul Vasile Sălăjan din Baia Sprie, județul Maramureș. Pe porţi sunt sculptate portretele revoluţionarilor Horea, Cloşca şi Crişan, iar în curte este sculptat din lemn, Crăişorul Munţilor. (vezi articol atracții zona Belioara)
Continuăm pe drum în amonte și intrăm în Cheile Poșegii, nu foarte spectaculoase, dar frumoase, printre Masivele Feredeu si Vulturese, unde există două izvoare carstice ieşite din comun: Bujorul şi Feredeul. După ce trecem de cariera din mijlocul cheilor, străbatem ajungem la confluenţa cu Valea Belioara, de unde urmăm un drum pietruit printre case, care ne conduce lângă Colţul lui Balmoș, un ţanc stâncos spectaculos, aflat în partea dreaptă a drumului. Continuăm până la baza abruptului Scărița-Belioara. Aici întâlnim PR (traseul 7) - Circuitul Rezervaţiei geo-botanice Scăriţa Belioara, alături de care urcăm abrupt prin fânațe, apoi pe un sector stâncos ce necesită atenție, mai ales dacă plouă și stânca este udă.
Când panta se mai domolește, intrăm în pădure, traversăm câteva poieni, între care și Poiana La Măteoaie, unde găsim grajduri și o colibă cu acoperiș din paie, care stau să se dărâme sub negura timpului. Dacă nu e secetă, găsim și apă proaspătă la izvorul de aici. Continuăm pe culme prin pădure până în Șaua La Răscruce, unde întâlnim CA (traseul 6) - dinspre Stațiunea Muntele Băișorii. Urmăm CA în urcare ușoară și ajungem la rezervaţia geobotanice Scăriţa-Belioara.
Merită să coborâm scurt la marginea abruptului, de unde avem un orizont panoramic deosebit spre satul Belioara cu valea omonimă, Valea Arieșului și peste ea, abrupturile Masivului Bedeleu. În perioada mai-iunie, ne putem bucura de perioada de înflorire a unor specii de plante rare (chiar unice în Europa), prezente de obicei la altitudini mult mai înalte: gențiana cupă, strugurii ursului, sângele voinicului, argințica, laleaua pestriță, săpunărița galbenă (care este o specie de origine mediteraneană), căldărușa, crinul pestriț, chiar și floarea de colț. Peisajul idilic este completat de prezența fluturilor viu colorați.
Comentarii