Touristik Label - 710MN21: Traseu TR - Vf. Piatra Craivii

Traseul de vizitare a Vf. Piatra Craivii
Traseul 21 Punct Albastru este traseul de vizitare a Vârfului Piatra Craivii, un punct de belvedere minunat. Piatra Craivii domină prin poziţia și înălţimea sa toată zona înconjurătoare. Putem admira Piatra Bulzului, Cheile Turzii, Piatra Cetii, văile Munților Trascău, Culoarul Mureșului, Alba Iulia, Sebeș, Munții Șureanu, chiar și crestele Făgărașilor.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
dificil
Distanţă
0,67km
Durată
0:30-1:00h
Urcare
200m
Coborâre
0m
Vârf
1022m

Galerie

Tabs

Indicaţii de orientare

Poteca se desprinde din traseul 19 (TR), de lângă un izvor și abordează Piatra Craivii dinspre sud. Traseul necesită atenţie și este bine să-l parcurgem pe vreme uscată. Ajunși în vârf efortul ne va fi răsplătit de o priveliște impresionantă în toate direcţiile. Piatra Craivii domină prin poziţia și înălţimea sa toată zona înconjurătoare.

Etape

Traseu TR - Vf. Piatra Craivii

Descriere

Traseul 21 PA abordează Piatra Craivii dinspre S, din poteca TR - legătura cu Bucerdea Vinoasă. Este un punct de belvedere excelent spre împrejurimi, cu silueta fotogenică a Pietrei Bulzului în apropiere. Atenție la prăpăstiile care pornesc din vârf. Deși scurt, este un traseu dificil, care necesită atenție. Versantul este stâncos și abrupt, fapt care necesită atenţie și este bine să parcurgem traseul pe vreme uscată.

Pentru acces sub Piatra Craivii, folosim poteca TR (traseul 19) cca 6 km (aprox 2 h), dinspre localitatea Bucerdea Vinoasă, situată pe vechiul Drum al Vinului, pe un drum de tractor accesibil MTB. Piatra Craivii domină prin poziţia și înălţimea sa toată zona înconjurătoare. De la crucea din vârf (cota 1.078 m), se poate admira în apropiere silueta fotogenică a Pietrei Bulzului. Orizontul larg cuprinde Cheile Turzii, Piatra Cetii, văile Munților Trascău, Culoarul Mureșului, Alba Iulia, Sebeș, Munții Șureanu, chiar și crestele Făgărașilor. 

Dacă mulți urcă pe Piatra Craivii strict pentru priveliști, există, totuși, câțiva care merg acolo doar pentru că le place istoria. Pe Piatra Craivii, la baza versantului, se află urmele cetății dacică Apoulon, găsită accidental în timpul unor săpături arheologice, acum peste 50 de ani. Cetatea Apoulon se desfășura pe terase, în cea mai mare parte amenajate artificial și susținute de ziduri. Platformele amenajate dispuneau și de turnuri de apărare iar cercetările arheologice efectuate în zona cetății în anii 60 au scos la iveală sanctuare cu baze de piatră de genul celor de la Grădiștea Muncelului (Sarmizegetusa Regia).

Vreme

Cele mai bune sezoane

Ianuarie
Februarie
Martie
Aprilie
Mai
Iunie
Iulie
August
Septembrie
Octombrie
Noiembrie
Decembrie

Persoane care au contribuit si comentat

 

Traseu TR - Vf. Piatra Craivii în Alba, Trascău este un traseu de Drumeţie dificil.
0
0 voturi

Comentarii

Comentariul dumneavoastră