Touristik Label - 917MN61: Valea Arieşul Mare - Cascada Pătrăhăiţeşti - sat Arieşeni

Arieșeni - Muzee - Cascada Pătrăhăiţeşti
Traseul 61 Punct Roșu este traseul de legătură dintre stațiunea turistică Arieșeni și Cascada Pătrăhăiţeşti, o splendidă cădere de apă în 2 trepte, de peste 14 m înălțime, situată în apropierea muzeului etnografic Pătrăhăiţeşti (30 - 40 de min) - un alt loc de vizitat.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
uşor
Distanţă
10,73km
Durată
~4:30h
Urcare
425m
Coborâre
469m

Galerie

Tabs

Indicaţii de orientare

Este traseul de acces la Cascada Pătrăhăiţeşti. Porneşte din DN75, urcă pe Valea Cepelor prin satul Galbena şi apoi lasă valea pentru a merge pe un drum la stânga. Traseul urcă pe drum până în satul Pătrăhăiţeşti şi de aici urmează o potecă prin fâneaţă şi apoi prin pădure până la baza cascadei. Revenim până în Pătrăhăiţeşti pe aceeaşi potecă şi acelaşi drum, însă revenirea la DN75 se face prin satul Ştei-Arieşeni.

Etape

Valea Arieşul Mare - sat Galbena - Valea Cepelor - sat Pătrăhăiţeşti - Cascada Pătrăhăiţeşti - sat Ştei-Arieşeni - sat Arieşeni

Descriere

 

Traseul 61 PR este traseul de acces la frumoasa Cascadă Pătrăhăiţeşti, din apropierea satului turistic Pătrăhăiţeşti. Este un traseu relativ ușor, cu 400 de m diferență de nivel, accesibil în cca. 4 - 5 h de drumeție. Iarna, zăpezile mari pot pune probleme.

Pornim de lângă popasul turistic Arieșeni, pe drumul de pe Valea Cepelor alături de marcajul BA (traseul spre Vf. Cucurbăta Mare / Vf. Bihor), iar după ultimele case de vacanță, la o bifurcație de drumuri, facem stânga și urcăm lejer pe un drum forestier. Străbatem pădurea și ajungem în satul Pătrăhăiţeşti, unde există două mini muzee - ateliere de meșteșugărit în care se realizează obiecte de artizanat tradiționale din lemn, create de meșteri ciubărari: tulnice, ciubere, pahare de lemn, sărărițe, fluiere etc. (vezi articol) De asemenea la localnici găsiți produse tradiționale specifice Țării Moților: pălinca, afinată, dulceață de fructe de pădure ș.a. Merită să faceți un popas. 

La 1.5 km mai sus de muzeu se găsește Cascada Pătrăhăiţeşti - după numele satului, sau Cascada Buciniș - după numele râului pe care s-a format, la poalele masivului Curcubăta Mică. Cascada este deosebit de spectaculoasă, cu o cădere de peste 14 m, în 2 trepte și merită vizitată îndeosebi primăvara și toamna când are un debit mărit, dar și iarna când are un farmec deosebit, împodobită de gheață. Din satul Pătrăhăiţeşti se poate reveni la Arieșeni fie pe același drum, fie prin satul Ştei-Arieşeni.

Vreme

Persoane care au contribuit si comentat

 

Valea Arieşul Mare - Cascada Pătrăhăiţeşti - sat Arieşeni in Alba, Bihor-Padiş is an uşor Drumeţie trail.
0
0 voturi

Comentarii

imaginea utilizatorului MN_admin

Traseu frumos!

Completed Checkbox: 

Comentariul dumneavoastră