Touristik Label - 117MN60: Valea Arieşul Mare - Cucurbăta Mare (Vf. Bihor)

Legătura Arieșeni - Cucurbăta Mare (Vf. Bihor)
Traseul 60 Bandă Albastră este traseul de legătură dintre stațiunea turistică Arieșeni și Vf. Cucurbăta Mare (Vf. Bihor), cel mai înalt vârf din Munții Apuseni, situat pe drumul de creastă, cu o panoramă superbă asupra împrejurimilor.
5

Trail Details [ro]

Dificultate
mediu
Distanţă
8,24km
Durată
3:00-4:30h
Urcare
993m
Coborâre
38m

Galerie

Tabs

Indicaţii de orientare

Traseul porneşte din DN75, urcă pe drumul de pe Valea Cepelor, până la obârşia acesteia. Într-o curbă mare şi lată a drumului, traseul face la dreapta pe drumuri forestiere şi prin zone cu pădure exploatată. Urcăm susţinut, ieşim din pădure şi urmăm o direcţie generală sud-vest, printre ienuperi mari. După ce ajungem în golul alpin, mai avem de urcat o pantă abruptă până în culmea principală care ne conduce spre dreapta până pe Cucurbăta Mare (Vf. Bihor).

Etape

Valea Arieşul Mare - sat Galbena - Valea Cepelor - Cucurbăta Mare (Vf. Bihor)

Descriere

Traseul 60 BA este traseul de acces pe Vf. Bihor dinspre Arieșeni,  străbătând Valea Cepelor până la obârşia acesteia. Este un traseu destul de solicitant, cu peste 900 m diferență de nivel, accesibil în cca. 4 - 5 h de drumeție. Iarna cu schiuri de tură sau rachete de zăpadă, doar schiorilor antrenaţi şi bine echipaţi.

Pornim de lângă popasul turistic Arieșeni pe drumul de pe Valea Cepelor alături de marcajul PR (traseul spre Cascada Pătrăhăiţeşti) și urcăm până la obârşia acesteia. Continuăm printr-o zonă de pădure spre zona de gol aplin cu ienuperi mari. Următorul segment urcă susținut până în culmea principală și apoi continuă la dreapta până pe Cucurbăta Mare (Vf. Bihor), în dreptul releului de televiziune. 

Ne aflăm la 1849 m, la intersecția cu traseul de creastă BR (traseul 2), pe cel mai înalt vârf din Munții Apuseni, cu o panoramă superbă. Din vârf se poate coborî în zona lacului Tăul Mare, mai rar vizitat, ascuns printre jnepeni, tot pe BA (traseul 35)  Avem de coborât cca 300 m diferenţă de nivel, pe o lungime de 1,5 km.

Observații

Iarna recomandat doar schiorilor şi turiştilor bine antrenaţi şi echipaţi.

Vreme

Persoane care au contribuit si comentat

 

Valea Arieşul Mare - Cucurbăta Mare (Vf. Bihor) în Alba, Bihor-Padiş este un traseu de Drumeţie mediu.
0
Average: 5 (1 vote)

Comentarii

imaginea utilizatorului Paul Lucaciu

Traseu superb, e descris foarte bine in ruta. Recomand <3

Traseu încheiat la data de: 
Miercuri, Septembrie 23, 2020
Completed Checkbox: 

Comentariul dumneavoastră