Touristik Label - 817MN71: Valea Arieşul Mare (DN75) - sat Biharia (Iarba Rea) - Valea Arieşul Mare (DN75)

Circuit Gârda de Sus - sat Biharia (Iarba Rea)
Traseul 71 Punct Galben este traseul în circuit, nou omologat, ce vizitează cătunul Biharea, fost Iarba Rea, pornind din apropierea localității Gârda de Sus, pe drumuri de țară și de culme. Un traseu frumos ce poate fi parcurs și cu o bicicletă de munte.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
mediu
Distanţă
12,79km
Durată
~4:30h
Urcare
581m
Coborâre
581m

Galerie

Tabs

Indicaţii de orientare

Traseul începe din DN75 de la podul peste Arieşul Mare, pe drumul către Valea Dizdiţu (Valea Iarba Rea). Urcăm uşor, pe drum, de-a lungul văii până în satul Biharia şi aici facem dreapta, urcând în serpentine până în culme. Urmăm culmea la dreapta până sub Munţişoru de aici coborâm printre fâneţe şi apoi prin pădure, până în Valea Dizdiţu (Valea Iarba Rea). Pentru a reveni la punctul de plecare, facem stânga şi coborâm până la DN75.

Etape

Valea Arieşul Mare (DN75) lângă Gârda de Sus - Valea Dizdiţu (Valea Iarba Rea) - sat Biharia (Iarba Rea) - sub Munţişoru - Valea Dizdiţu (Valea Iarba Rea) - Valea Arieşul Mare (DN75) lângă Gârda de Sus

Descriere

Traseul 71 PG este circuitul Gârda de Sus - cătunul Biharea, de-a lungul văii  Dizdiţu (Valea Iarba Rea) și pe culmea de sub vf. Munţişoru. Este un traseu relativ ușor, de aprox. 13 km, accesibil în cca. 3.5 - 4 h de drumeție. Iarna, zăpezile mari pot pune probleme.

Pornim din localitatea Gârda de Sus, de la podul peste Arieşul Mare și urmăm drumul de pe Valea Dizdiţu (Valea Iarba Rea). Trecem de satul Sucești și urcăm ușor spre cătunul Biharea, fost Iarba Rea. Până în sat, trecem pe lângă Biserica de lemn din Biharia, construită în secolul al XIX-lea, un frumos locaș religios cu picturi bizantine. Din satul Biharia facem dreapta, urcând în serpentine până în culme sub vf. Munţişoru, apoi coborâm printre fânaţe şi prin pădure, înapoi spre Valea Iarba Rea, și spre DN75.

Observații

Iarna, zăpezile mari pot pune probleme.

Vreme

Persoane care au contribuit si comentat

 

Valea Arieşul Mare (DN75) - sat Biharia (Iarba Rea) - Valea Arieşul Mare (DN75) în Alba, Bihor-Padiş este un traseu de Drumeţie mediu.
0
0 voturi

Comentarii

Comentariul dumneavoastră