Touristik Label - 1210MN24: Zlatna - Măgura Dudașului - Cheile Caprei

Legătura Zlatna - Cheile Caprei, peste Măgura Dudașului
Traseul 24 Triunghi Roșu este traseul de legătură între orașul Zlatna și Rezervația Cheile Caprei (Feneșului), urcând pe lângă un horn al culmii Măgura Dudașului, ce domină orașul Zlatna (loc panoramic). Priveliști spre Zlatna, Vf. Pleșa și stâncile Pietrele Caprei, din Defileul Feneșului, zonă apreciată de alpiniști pentru traseele amenajate.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
mediu
Distanţă
10,60km
Durată
4:00-5:00h
Urcare
750m
Coborâre
400m
Vârf
791m

Galerie

Tabs

Indicaţii de orientare

Traseul urcă din orașul Zlatna pe drumul care urcă la hornul ce domină orașul, aflat pe Măgura Dudașului. Acest drum pietruit urcă în serpentine, iar marcajul o taie pe ultima folosind o scurtătură. Ocolim hornul prin stânga (vest), trecem pe lângă niște proprietăţi îngrădite și ajungem la un sălaș cu o troiţă, după care intrăm într-o pădure de pini pe care-o străbatem. Rămânem oarecum pe curba de nivel, având un traseu ocolit și trecem pârâurile care vin de pe deal. La ieșirea dintr-un pâlc de pădure întâlnim un drum pe care-l vom urma de acum înainte. Acesta trece culmea marcată cu o troiţă mică și se îndreaptă spre nord, pe lângă sălașe și grajduri, unele având vechile acoperișuri de paie. Intrăm în pădure, drumul se face tot mai bun și după ce trece de un pâlc de cabane coboară în Cheile Caprei.

Etape

Zlatna - Măgura Dudașului - Cheile Caprei

Descriere

Traseul 24 TR face legătura între orașul Zlatna și Cheile Caprei (Feneșului), folosind un drum ce urcă la hornul culmii Măgura Dudașului, ce domină orașul Zlatna (loc panoramic). Este un traseu destul de dificil, cu peste 500 m diferențe de nivel, în cca. 4 - 5 h de drumeție.

Pornim din orașul Zlatna pe drumul care urcă pieptiș către Măgura Dudașului, având ca punct de reper hornul din vârful dealului, și tăiem ultima serpentină, folosind o scurtătură. Prin stânga hornului, ajungem în vârful dealului, punct de belvedere pentru orașul Zlatna. 

De aici drumul urcă ușor pe culme, cu imaginea Vârful Pleșa în față, străbate o pădure de pini, apoi ajunge la o culme marcată cu o troiţă mică, de unde direcția se schimbă spre N. Trecem niște sălașe și grajduri pitorești, unele având vechile acoperișuri de paie, apoi intrăm în pădure, deasupra Defileului Feneșului. Drumul se face tot mai bun, ajunge la un pâlc de cabane și coboară în Cheile Caprei, două coloane stâncoase, Pietrele Caprei, situate chiar la intrarea în rezervație.

Este o denumire improprie, iar numele corect al rezervației este de fapt acela de Cheile Feneșului, după numele râului care o străbate. Peisajul care se deschide este unul spectaculos și impunător: o cheie sălbatică cu pereți abrupți, adâncită cu peste 600 m.Cheile au o lungime de 1200 m. 

Rezervația este atractivă și interesantă și datorită posibilităților de a practica alpinismul și escalada sportivă pe traseele amenajate. Pentru topo-ul zonei și acces consultați pagina de alpinism de pe www.trascaucorp.ro.

Vreme

Cele mai bune sezoane

Ianuarie
Februarie
Martie
Aprilie
Mai
Iunie
Iulie
August
Septembrie
Octombrie
Noiembrie
Decembrie

Persoane care au contribuit si comentat

 

Zlatna - Măgura Dudașului - Cheile Caprei în Alba, Trascău este un traseu de Drumeţie mediu.
0
0 voturi

Comentarii

Comentariul dumneavoastră