Cheile Turului (Tureni) - mica oază de sălbăticie aproape de Cluj

Cheile Tureni (formate pe Valea Racilor), alcătuite din calcare de vârstă jurasică, constituie ultimul bastion al Apusenilor, la limita cu Depresiunea Colinară a Transilvaniei.
 Cover cheile Tureni- Levi Bagy Photography

 

Când spui chei în județul Cluj, mintea îți fuge automat spre grandiosul areal Rezervația Naturală Cheile Turzii, unde o maiestuoasă stâncă despicată pe verticală îți captează privirea încă de pe E60, în apropiere de Turda. 

Citește despre Traseele de drumeție din Cheile Turzii 

Dar spectacolul carstic nu reprezintă doar atât. Pentru cei care caută chei ascunse de ochii lumii, cu căderi de apă firave și liniște deplină, există o a treia cheie formată tot în Culmea Petrești, respectiv Cheile Borzești. 

Citește despre Traseele de drumeție din zona Cheile Borzești 

O zonă care merită de asemenea mai multă atenție este rezervația Cheile Turului (Tureni) care surprinde plăcut prin sălbăticia pe care o degajă și peisajul fabulos. 

Cheile Tureni la pas - © Levi Bagy Photography

Despre Rezervația Cheile Turului (Tureni)

Cheile Turenilor, cu un relief carstic relativ tânăr, marcat de lapiezuri și doline, formate mai ales pe versantul stâng, sunt sălbatice și pitorești, având înălțimea maximă de cca. 160 m (la ieșirea dinspre Copăceni). Ele adăpostesc adevărate comori care i-au conferit statutul de rezervație geobotanică și sit arheologic. Aici au fost găsite numeroase unelte, monede, ceramică ș.a.

Cheile Turului (Tureni) - © Levi Bagy Photography

Cheile săpate în calcar adăpostesc 29 de peșteri, cascade, marmite, doline, arcade, poduri naturale, ace și turnuri de stâncă, surplombe, grohotișuri, etc. (sursa)

Grotă în Cheile Tureni - © Roxana Cleja / CCN

 

Traseele de drumeție din Cheile Turului (Tureni)

Zona Cheile Tureni este cunoscută îndeosebi de amatorii de picnic care se strâng la marginea rezervației, pe drumul de acces pietruit dinspre localitatea Copăceni

Cheile Turului (Tureni) dinspre Copăceni - © Levi Bagy Photography

Dintre iubitorii muntelui este apreciată în special de alpiniști, aspect favorizat de distanța relativ mică, față de orașele din jur. Aici există câteva trasee frumoase de cățărare. (vezi trasee

Gazdele unei varietăți mari de plante rare și fluturi protejați, animale sălbatice și un teren propice pentru cei pasionați de observarea păsărilor (birdwatching), cheile trebuie descoperite și la pas.

Biodiversitate Cheile Tureni - © Roxana Cleja / CCN

Circuitul care ne poartă cu adevărat prin Cheile Turenilor (cca. 2.5 h), descoperind sălbăticia rezervației, este cel propus de Salvamont cu pornire dinspre Tureni, prin defileu (pe firul apei) marcat PA, cu întoarcere apoi pe versantul stâng, pe poteca tematică Epoca de Piatră, amenajată de Asociația Potaissa Turda. 

Serviciul Salvamont Salvaspeo a echipat versantul stâng cu scoabe metalice pentru picioare și cabluri din oțel în toamna anului 2018. Atenție însă, deși scurt, acest traseu este unul destul de solicitant, recomandat turiștilor cu o condiție fizică potrivită.

Salvamont recomandă un echipament minim, alcătuit din ham, lonje și cască - pentru siguranță. Pe unele segmente (după ploi), apa poate ajunge la 1 m adâncime.

Traseul pe firul apei este potrivit pe vreme stabilă, fără risc de furtună – risc de viitură.

După parcursul pe firul apei, revenim spre Tureni pe poteca tematică Epoca de Piatră, amenajată cu 7 panouri explicative.

Panou tematic Cheile Tureni - © Levi Bagy Photography

De la ultimul panou al potecii tematice, situat pe versantul stâng (estic), pe Dealul Cheii, ne putem bucura de o perspectivă deosebită asupra Cheilor Turenilor, atât asupra zonelor stâncoase, a zonei din aval de defileu, dar şi asupra defileului.

Cheile Tureni - © Levi Bagy Photography

Între Cheile Tureni și Cheile Turzii există de asemenea trasee turistice de legătură, între care traseul TA, care merge pe versantul drept (al cheilor), la înălţime și ne dă prilejul să admirăm cheile Turului (Tureni) de sus.

Panoramă Cheile Tureni - © Levi Bagy Photography

Sperăm că ți-a plăcut acest articol și ți-a dat inspirație pentru ture cu dor de ducă, descoperind potecile din Cheile Turului (Tureni) cu harta de drumeție MN 10 Munții Trascăului.   

Bucurați-vă de frumusețea și liniștea din #MuntiiNostri

Detaliu din Cheile Tureni - © Levi Bagy Photography

 

Redactare și format: Manu Muntomanu

Photo Credit: © Levi Bagy Photography și " Roxana Cleja / CCN"