Drumeții din Valea Arieșului - zona Trascăului

Munții Apuseni reprezintă una dintre cele mai atractive destinații turistice din România.
 Belvedere Colțul Corbului - Manu Mun'omanu

Munții Apuseni sunt o oază de relaxare departe de aglomerația urbană și un areal cu un potențial turistic deosebit. Pornind din localitațile aflate în Defileul Arieșului se pot vizita câteva obiective turistice frumoase din Trascău: Cascada Ciucaș, Cheile Borzești, Vf. Colţu Corbului, Vf. Ugerului, Vf. Ardașcheia ș.a.

Citește despre Ardașcheia și Vf. Ugerului. 

Pentru turiștii care își doresc o drumeție frumoasă într-un cadru natural cu o mulțime de comori mai mult sau mai puțin cunoscute, mai mult sau mai puțin explorate, localitățile din Defileul Arieșului oferă câteva atracții fermecătoare.

1) Cascada Ciucaș 

Pornind din localitatea Cornești (acces Turda - Mihai Viteazu), trecem podul peste Arieș, apoi urmăm marcajul BG pe un drum de-a lungul defileului săpat de râul Hăşdate. Poteca BG face legătura între Cornești, tocmai până la Cabana Cheile Turzii. În lungul acestui defileu ne atrag atenţia versanţii abrupţi, cu microrelieful specific. În acelaşi timp, râul prezintă o mare cădere de pantă, cu numeroase rupturi, exprimate prin repezișuri şi căderi de apă, la baza cărora se dezvoltă superbe marmite torenţiale.

Astfel s-a format și Cascada Ciucaș, una dintre cele mai frumoase cascade din județul Cluj, căutată cu precădere vara pentru băi ad-hoc în marmitele acesteia. Cascada Ciucaş are o cădere de 5 m, iar la baza ei, într-o marmită tipică, apa care bălteşte, a format un mic lac - lacul Ciucaş.

Cascada Ciucaș - © Levi Bagy Photography

Urmând marcajul TG putem urca la un punct de belvedere asupra Defileului Hășdatelor și a cascadei şi “lacului” Ciucaş.

2) Cheile Borzești 

Continuând spre Moldovenești, trecem Arieșul și urmăm firul văii până la Cabana Buru, unde avem două opțiuni:

- drumeție în circuit de nivel mediu - dificil pe traseul BA Cabana Buru - PA Belvedere Vf. Colţu Corbului - retur BA - Gura Jigăului - TR Pârâul Borzeştilor - PA - Cheile Borzești

- fie pornim de la Cabana Buru pe poteca TR și coborâm apoi la „Cascadele de sus”, porțiunea cea mai spectaculoasă a traseului Cheile Borzești 

Notă: La data publicării acestui articol, traseul BA până la derivația PA spre Vf. Colţu Corbului era blocat de doborâturi de copaci.

Belvedere Colțul Corbului -  © Manu Munțomanu

Alegând varianta mai facilă, din drumul de acces la Cabana Buru, intrăm pe o potecă scurtă și ajungem la baza Cheilor Borzești. Cheile Borzeștilor fac parte dintr-o rețea de chei formate pe culmea Petrești, în aceeași formațiune calcaroasă cu Cheile Turenilor și Cheile Turzii. Sunt singurele chei din munții Apuseni unde apa a sculptat defileul în ambele sensuri, atât către golful Borzeștilor, la sud de culmea Petrești, cât și spre râul Arieș, în care se varsă acum. Primul sector se poate parcurge fie pe firul apei (dificil), fie pe poteca TR paralelă.

 Cheile Borzești-Cascadele de Jos - © Manu Munțomanu

Pereții cheilor au înălțime mică, doar câțiva metri, aspect compensat însă de  „Cascadele de sus”, porțiunea cea mai spectaculoasă a traseului, care pot fi găsite după 30 de minute. Cum locul nu este prea cunoscut, este cât se poate de sălbatic, iar aici puteți găsi liniștea și relaxarea de care aveți nevoie.

Cheile Borzești-Cascadele de Sus - © Manu Munțomanu

Se poate continua parcurgerea cheilor fără marcaj, pe firul apei, trecând pe rând mai multe praguri, până la Gura Jigăului, loc unde în trecut funcţiona o moară de apă.

Cheile Borzesti - © Marius C. Popa

Notă: La data publicării acestui articol, poteca pe firul  văii Borzești spre Gura Jigăului era blocată de doborâturi de copaci.

3) Vf. Ugerului și Vf. Ardașcheia

Continuând periplul pe Valea Arieșului, ajungem în localitatea Vidolm, loc de unde pornește traseul CA către traseul de creastă, pe un drum folosit la transportul lemnelor.

Vidolmul rămâne în urmă - © Marian Poară - Bandă Roșie

Mai sus, poteca urmează firul unei văi și ne conduce în șaua dintre Vf. Ardașcheia și Vf. Ugerului. Din șa pornește o potecă marcată cu PR  + CG (marcaje vechi) ce urcă aprox. 350 m diferenţă de nivel pe platoul Vf. Ugerului (1285 m), care este de fapt cea mai nordică extremitate a Masivului Bedeleu. Aici există un punct de belvedere fermecător.

Belvedere Vf. Ugerului - © Asociația Ecouri Verzi

De aici avem o priveliște extraordinară asupra Văii Arieșului (cu localitățile Ocoliș, Lunca Arieșului și Vidolm) și asupra versantului sudic al Munților Gilăului, cu amfiteatrul stâncos Scărița Belioara, Cheile Poșegii și Cheile Runcului.

 Vidolm - © Marian Poară - Bandă Roșie

Ocoliș - © Marian Poară -  Bandă Roșie

 Lunca Arieșului - © Marian Poară - Bandă Roșie

V Arieșului spre Săclciua - Belvedere Vf. Ugerului - © Asociația Ecouri Verzi

Revenind pe întinsul platou putem observa în direcția opusă Piatra Secuiului, cheile Vălişoarei şi în zare impresionanta creastă a Făgăraşilor. Pentru a le dibui mai pe îndelete, revenim la șaua dintre Vf. Ardașcheia și Vf. Ugerului, de unde urmăm traseul de creastă BR și ajungem sub Vf. Ardașcheia. Aici trebuie să fim atenți să reperăm o potecă nemarcată care urcă spre punctul de belvedere de pe vârf. Cu puțin noroc, de pe aceste pante, putem observa plutirea prapantiștilor care urcă aici pentru curenții termici.

Urcușul pieptiș ne duce sus la locurile de lansare și ajungem pe vârful Ardașcheia (1250 m). Sus parcă suntem răsplătiţi pentru efortul depus.

Belvedere de pe Ardașcheia - © Marian Poară -  Bandă Roșie

De aici avem o panoramă 360 fermecătoare atât spre Vf. Ugerului și Valea Arieșului (lăsate în spate) cât și spre pintenul stâncos extrem de pitoresc Piatra Secuiului, din Depresiunea Trascăului, peste care putem observa - cu puțin noroc - Făgărașul.

 

Belvedere Ardașcheia spre Piatra Secuiului - © TerraMont

Turul de orizont ne este completat de perspectiva spre cheile Vălişoarei și rămășițele Cetății Colțești (Trascăului) din apropiere.

Belvedere Ardașcheia spre Cheile Aiudului - © TerraMont

Sperăm că ți-a plăcut acest articol și ți-a dat inspirație pentru un viitor concediu activ, descoperind Valea Arieșului și obiectivele turistice ale zonei cu harta de drumeție MN 10 Munții Trascău 

Citește și Drumeții din zona V. Gălzii - Întregalde (Trascău)