Drumeție de primăvară în condiții de iarnă pe Valea Sâmbetei

Valea Sâmbetei este una dintre cele mai accesibile dar și mai spectaculoase văi din Munții Făgărașului.
Munții Făgărașului

O primăvară ca o iarnă în zonele montane

După un început de iarnă cu zăpezi puține, în care, în decembrie și prima decadă din ianuarie, a nins puțin în zonele montane, a urmat un final de ianuarie în care zăpezile au revenit la normal. Prima lună de primăvară a diminuat mult stratul de zăpezi montane, acestea persistând în strat continuu doar la peste 1100-1400 m. În prima decadă a lunii aprilie s-a produs un reviriment al iernii, care a așternut un nou strat, consistent, de zăpadă, fapt care a sporit pericolul producerii avalanșelor în zonele alpine.

O primăvară cu multă zăpadă în zona alpină

Citește și Suru de primăvară - brândușele de la Cabana Suru

Văile nordice făgărășene accesibile turiștilor

Dintre văile alpine de pe versantul nordic al Munților Făgărașului, cele mai umblate de către turiști în timpul iernii sunt Valea Bâlii, Valea Sâmbetei și, probabil, Valea Viștei.

Citește și Povești de drumeție din Făgărașul Nordic

Valea Viștei Mari

Valea Sâmbetei cu Fereastra Mare

Valea Sâmbetei văzută de la Masa Panoramică Viștea.

Valea Sâmbetei între frumusețe și demonstrație de forță

Valea Sâmbetei a demonstrat în ultimii trei ani forța descătușării de energie a naturii. Urmele celor mai  mari avalanșe pe care s-au putut vedea în munți au fost cele de pe această vale. În aprilie 2021 aici s-a produs o avalanșă catastrofală venită pe un culoar dinspre Culmea Sâmbetei. Este greu de estimat volumul masei de alunecare (zăpadă, rocă, sol, vegetație) dar, probabil a fost de ordinul sutelor de tone, sau miilor.

Urmele avalanșei din 2021

Urmele avalanșei din 2021 așa cum erau în iulie același an

Efectele avalanșei din 2021 în zona de declanșare

În această primăvară, înaintea ninsorilor din aprilie, s-au putut vedea urmele a cinci avalanșe masive, toate în amonte de cabana Valea Sâmbetei. Două venite dinspre Muchia Drăgușului și trei dintre ele venite dinspre Culmea Sâmbetei. Interesant e și gruparea a patru dintre ele în perechi, venite dinspre vâlcele aflate față în față, astfel încât corpurile de alunecare (lavină, material litic plus masa vegetală „rasă” și antrenată la vale) s-au întâlnit frontal în talvegul Văii Sâmbăta. A cincea avalanșă masivă s-a produs chiar vizavi de Cabana Salvamont Valea Sâmbetei, venind dinspre Culmea Sâmbetei. În afara celor cinci avalanșe masive, se puteau observa cel puțin alte două culoare de avalanșă, venind în special dinspre Culmea Sâmbetei, care au generat curgeri de mai mici dimensiuni și care au ajuns până jos în Valea Sâmbetei. Date fiind aceste manifestări ale naturii de pe Valea Sâmbetei și constatarea că cineva se încăpățânează să croiască un drum pe Valea Sâmbetei chiar pe la baza Culmii Sâmbetei, tăind în anumite porțiuni chiar unele conuri de acumulare ale sălbaticelor vâlcele, mă gândesc că știe ce face. Sau nu! Aceste culoare de avalanșe se pot activa și în sezonul cald când, în urma unor ploi torențiale, pot fi antrenate în jos mase de rocă sol și bușteni cu potențial dezastruos.

Culoar de avalanșă dinspre Muchia Drăgușului

Citește și Pe muchia Drăgușului, la întrecere cu norii

Staţiunea Climaterică Sâmbăta de Sus - Cabana Valea Sâmbetei - Fereastra Mare a Sâmbetei

Datele tehnice ale turei: marcaj: Triunghi Roșu; distanță 11,6 km; elevația de 1587 m; 4:30-6:15 h; izvor la Cabana Valea Sâmbetei. Pentru perioada în care există zăpadă, sunt necesare: informarea despre starea zăpezii, pericolul de avalanșă și utilizarea colțarilor și a pioletului.

Valea Sâmbetei văzută de la Sâmbăta de Jos.

Fereastra Mare a Sâmbetei văzută de la Sâmbăta de Jos.

Descrierea traseului

Complexul Turistic Sâmbăta de Sus – Cabana Valea Sâmbetei

Accesul de la Complexul Turistic Sâmbăta de Sus se poate face și auto, până la barieră, pe un drum forestier nu foarte rău. În poiana de la Păstrăvărie întâlnim bifurcația Punct Roșu spre Muchia Drăgușului – Fereastra Răcorelelor. De la barieră până la Cabana Valea Sâmbetei se mai face aproximativ 1-1:30 h. De la Complexul Turistic Sâmbăta de Sus și până la Cabana Valea Sâmbetei este o diferență pozitivă de altitudine de aproximativ 700 m. Cu un sfert de oră înainte de Cabana Valea Sâmbetei întâlnim bifurcația Punct Roșu a traseului spre Casa de Vânătoare Muchia Drăgușului, iar la patru minute după ea o altă bifurcație Triunghi Albastru spre Piatra Caprei.

Drumul forestier de pe Valea Sâmbetei

Bariera de pe Valea Sâmbetei

Drumul forestier de pe Valea Sâmbetei în amonte de barieră

Intrarea de pe drumul forestier pe poteca marcată.

Sectorul avalanșei din 2021

Fereastra Mare văzută din aval de Cabana Valea Sâmbetei

Piatra Caprei

Bifurcația spre Piatra Caprei

Brândușele de pe Valea Sâmbetei

Citește și Făgăraș de primăvară - La brândușe pe Valea Sâmbetei

Cabana Valea Sâmbetei și Fereastra Mare

Fereastra Mare a Sâmbetei văzută de la cabană

Cabana Valea Sâmbetei – Fereastra Mare a Sâmbetei

De la Cabana Valea Sâmbetei poteca urmează ulucul glaciar al Văii Sâmbetei în urcuș moderat până la un stâlp indicator. Aici este o bifurcație de trasee: Punct Albastru duce spre Lacul Viștișoara, prin Curmătura Răcorele, traseu închis iarna; Triunghi Roșu continuă traseul nostru spre Fereastra Mare a Sâmbetei. De la acest indicator traversăm firul Văii Sâmbetei spre est și începem urcușul unui prag glaciar prin pădure. La ieșirea din pădure suntem pe o treaptă glaciară superioară.  Aici vom întâlni un al indicator de bifurcație: spre est continuă poteca marcată cu Punct Roșu spre Vf. La Cheia Bândei, închis iarna și Triunghi Roșu, pe care vom continua spre Fereastra Mare a Sâmbetei. Urcăm un alt prag glaciar mai mic, și ajungem în Căldarea de sub Fereastra Mare, străjuită spre est de muchia care se desprinde din Colțul Bălăceni, iar spre vest de muchia care coboară din Vf. Slănina. Urcușul este moderat la început, dar se accentuează pe ultimele sute de metrii de sub Fereastra Mare. De la Cabana Valea Sâmbetei și până în Fereastra Mare este o diferență pozitivă de altitudine de cca 780 m.

Terasa de la Cabana Valea Sâmbetei.

Urma unei avalanșe chiar este chiar în fața Cabanei Salvamont Valea Sâmbetei

Citește și Clasic de Făgăraș - Vârful Moldoveanu prin Valea Rea

Salvamont Valea Sâmbetei

Bifurcația spre Lacul Viștișoara

Urcarea pragului glaciar

De pe pragul glaciar spre vârfurile Gălășescu

Vf. Gălășescu Mare și Portița Drăgușului

Peretele nordic al Vârfului Gălășescu Mare

Cornișa de pe Vf. Gălășescu Mic

Fereastra Mică a Sâmbetei

Urcușul spre Căldarea de la Fereastra Mare

Fereastra Mare a Sâmbetei

Soarele din Fereastra Mare a Sâmbetei

Căldarea de la Fereastra Mare a Sâmbetei

Colțul Bălăceni

Schi în Căldarea de la Fereastra Mare a Sâmbetei

La urcarea în Fereastra Mare a Sâmbetei sunt recomandați colțarii

Urcușul final în Fereastra Mare a Sâmbetei

Vedere din  Fereastra Mare a Sâmbetei spre sud

Vedere din  Fereastra Mare a Sâmbetei spre nord

Vedere din  Fereastra Mare a Sâmbetei spre vârful Dara

Citește și Munții Făgăraș - Din Valea Sâmbetei pe Dara și Hârtopul Darei

Vedere din  Fereastra Mare a Sâmbetei spre vârful Urlea

Vf. Colțul Bălăceni

Vf. Slănina

Coborârea din Fereastra Mare este mai dificilă decât urcarea

Coborârea din Fereastra Mare

Lăsăm Fereastra Mare în urmă

Colțul Bălăceni

Molizi culcați sau rupți de avalanșele de pe Valea Sâmbetei

Coborârea pe drumul forestier

Impresii de drumeție

Ce te poate impresiona pe acest traseu de munte. Imediat ce ai ieșit din pădure, spre Cabana Valea Sâmbetei, te întâmpină un peisaj alpin autentic cum în puține locuri poți vedea. Fereastra Mare a Sâmbetei, străjuită de vârfurile Colțul Bălăceni și Vf. Slănina este cea mai frumoasă fereastră carpatică. Indiferent de preferințele dumneavoastră, Valea Sâmbetei are ceva special de oferit. Este un loc unde puteți să vă relaxați, să vă conectați cu natura și să descoperiți peisaje autentice din Munții Noștri.

Fereastra Mare a Sâmbetei, cea mai spectaculoasă fereastră carpatică, iarna

Fereastra Mare a Sâmbetei, cea mai spectaculoasă fereastră carpatică, vara

Apusul peste vârfurile Gălbenele și Gălășescu Mare

Citește și Magia unui răsărit de Soare la peste 2500 m

Apusul la întoarcerea din tură

Sperăm că ți-a plăcut acest articol și ți-a dat inspirație pentru ture în natură, descoperind zona Valea Sâmbetei, cu MN07 - Harta de drumeţie a Munţilor FĂGĂRAŞ ediţia a 3-a

Redactare, format și fotografii: Daniel Morar.