Mocănița de pe Valea Vaserului - un simbol incontestabil al Maramureșului

Muntii Nostri a fost în Weekend la Vișeu și s-a bucurat de experiența deosebită a călătoriei cu Mocănița - Nimic nu este lăsat la voia întâmplării!
 Mocanita - Valea Vaserului cover

Una dintre cele mai importante valori culturale şi tehnice ale țării, Mocănița de la Vişeu de Sus este ultima cale ferată forestieră cu abur din Europa care încă mai este folosită pentru transportul lemnului. Construită ca şi soluție tehnică mai facilă pentru transportul materialului lemnos decât cel pe apă, calea ferată forestieră funcționează şi astăzi, atât pentru rolul inițial, cât şi pentru transportul turiştilor.

Mocanița de pe Valea Vaserului 

Lucrările la linia ferată au început în anul 1932 și s-au realizat după modelul austro-ungar, cu ecartament îngust, de 760 mm, iar de atunci CFF Vişeu de Sus funcţionează aproape fără întrerupere. Căile ferate forestiere s-au răspândit în acea vreme în toată Europa, dar au fost înlocuite cel târziu după anul 1945, cu drumuri forestiere. Astfel, CFF Vişeu de Sus este singura din Europa care încă mai este folosită pentru transportul lemnului, cunoscută în întreaga lume ca fiind ultima cale ferată forestieră cu ecartament îngust, care funcţionează cu locomotive cu abur, alimentate cu lemn și cărbuni.

Utilizarea resurselor de lemn de pe Valea Vaserului s-a iniţiat de la începutul secolului al XVIII-lea, a înflorit în regimul comunist (cu peste 3000 de km de cale ferată în toată țara și fabricarea de noi locomotive cu abur la noi în țară) dar a avut de suferit imediat după căderea acestuia, când CFF-urile naționale au fost toate scoase din funcţiune, demontate, locomotivele şi vagoanele date la fier vechi sau vândute ș.a.m.d. 

După 2000, exploatarea feroviară pe Valea Vaserului este realizată de o firmă română privată care are ca obiect de activitate fabricarea de furnire şi panouri din lemn, sprijinită de asociația elvețiană Hilfefür die Wassertalbahn, care a dezvoltat componenta turistică și a readus la viață Mocănița de pe Valea Vaserului. Astfel s-au repus în funcţiune locomotive care fuseseră retrase, s-au procurat noi vagoane de persoane şi s-au restaurant depoul şi clădirea istorică a gării. Astăzi circulă din mai până în octombrie, în mod regulat, trenuri cu abur pentru turişti şi iubitori de căi ferate, până la stația Paltin, 21, 6 km, punctul terminus al Mocăniței.

Valea Vaserului, care măsoară 50 km din Vişeul de Sus până la staţia terminală Comanu, este o vale de o sălbăticie fermecătoare. Traseul Mocăniței pornește de la altitudinea de 400 metri, stația CFF Viseu de Sus și străbate pădurile virgine de-a lungul râului Vaser, traversând poduri și sfredelind tuneluri, printr-o zonă împădurită greu accesibilă, unde nu există drumuri de acces sau așezări omenești și unde animalele sălbatice sunt la ele acasă.

Ca şi zonă ce face parte din anul 2007 din Parcul Natural „Munţii Maramureşului“, Valea Vaserului se află sub protecţie europeană, dar utilizarea ei forestieră este însă permisă. Obligaţiile ecologice asumate de către firma privată, cu integrarea principiilor dezvoltării durabile și valorificarea deşeurilor (brichete), asigură faptul că pădurea va fi conservată la capacitatea ei actuală.

Mocanita - Valea Vaserului - pe sub poarta maramureșeană

Pornind din Vişeu de Sus (bilete, info, plăcinte și cafe-bar) spre pădure, există aprox. 8 km de drum neasfaltat, presărat cu case spre Stația Novaț (foișor din lemn / loc de picnic), iar la Delta-Novăţ, există o bifurcație spre Valea Novăţ. Mocănița continuă de-a lungul râului Vaser, printr-o zona spectaculoasă din punct de vedere al peisajului, cu regiuni înguste ale defileului, poleite cu stânci, văi şopotitoare ș.a.

 Mocanita - Valea Vaserului - parcare și hotel-restaurant

 Mocanita - Valea Vaserului - vedere aeriana gara CFF Vișeu

Mocănița face apoi o pauză scurtă pentru alimentarea cu apă a locomotivei (moment optim pt. poze), trece de Stația Cozia (clădire istorică) și ajunge la finalul traseului turistic regulat, stația Paltin, unde este amenajat un mic muzeu care prezintă istoria liniei de cale ferată îngustă! Tot aici există spațiu de picnic, cantină cu servire rapidă (raportat la nr de turiști), iar igiena toaletelor este comparabilă cu standardul UE! De regulă în această stație se așteaptă cca. 1.5 h pentru a permite mocăniței să se întoarcă.

Mocănița Valea Vaserului - Popas Paltin - vedere aeriană

 Mocanita - Valea Vaserului - Cantina Paltin

Pentru cei care doresc un tren special - charter, (înafara sezonului!), traseul poate continua din stația Paltin (de ex. pentru pasionații de fotografie sau drumeție), prin trei tuneluri scurte aflate între cantonul Bardău și stația Botizu, la cerere până la stația Botizu, la ultimul tunel sau până la Făina, unde în apropiere de gară se poate vizita o capelă construită de coloniştii austrieci, închinată Prinţesei Elisabeta („Sissi“).

Pentru pasionații de drumeții montane din CFF. Bardău pornește un segment al traseului de creastă BR, respectiv traseul 08MN06, peste  Pietrosul Bardăului (legătura cu Cabana Silvică Coșnea), de unde se poate continua mai departe pe traseul 08MN05 până la Lacul Vinderel (sub Vf. Farcău), urcând piciorul Mihăilecu. De asemenea, din staţia C.F.F. Șuligu, chiar de lângă un podeţ de trecere a căii ferate forestiere, pornește traseul tematic 08MN07, care vizitează izvorul de apă minerală Borcut Șuligu. Pornind pe traseul tematic 08MN08 din dreptul cabanei silvice Făina, după Capela Prinţesei Elisabeta Sissi, putem vizita de asemenea izvorul de apă minerală Borcut Mihoaia.

Mocănița se întoarce și revine din stația Paltin, în aprox. 2 h până la Vișeu de Sus, de unde se pot achiziționa suveniruri, se poate vizita “Satul Tradițional” sau Casa Muzeu Elefant, un mic muzeu evreiesc cu cafenea!

Mocanita - Valea Vaserului - Muzeul Satului Maramureșean

 Mocănița Valea Vaserului - Muzeul Elefant

Mocănița Valea Vaserului - Cafenea Muzeul Elefant

Traseul complet al căii ferate forestiere Valea Vaserului are 60 de km, accesibil pentru transportul lemnelor. Există totuși și curse regulate cu drezine (mașini modificate pentru a circula pe calea ferată) oferite de un alt investitor. Din păcate, pentru traseele turistice regulate (Mocăniță), este prea complicat până la capăt și un traseu ar dura 12-13 h dus-întors, motiv pentru care Mocănița merge doar până la stația Paltin. Se pot oferi detalii la rubrica Contact.

Mocănița Valea Vaserului - trenul cu abur si drezinele

Trebuie menționat că în apropierea gării (50 de m) se organizează la cerere cine la lumina lumânărilor în vagonul-restaurant al trenului-hotel staționar (care oferă cazare) ‘Carpatia Express“ cu 20 de compartimente, fiecare cu câte două paturi, pentru o experiență completă.

 Mocănița Valea Vaserului - tren-hotel staționar

 Mocănița Valea Vaserului - hotel-restaurant

 Mocănița Valea Vaserului - Fatboy lounge - spațiu de relaxare

În prezent, există mai multe locomotive cu aburi care funcţionează pe această rută, între care Bavaria (o locomotivă cu abur veche din 1954, fabricată la Reșița), Elveția (tot la Reșița), iar cele mai vechi locomotive de aici sunt Măriuța și Krauss. Prima e construită la Berlin (1910) și e favorita turiștilor. A doua e din 1921, fabricată la Linz. Lista completă a locomotivelor din patrimoniul Mocăniței din Valea Vaserului se găsește aici.

 Mocănița Valea Vaserului - Locomotivele cu abur Elveția și Cozia-1

 Mocănița Valea Vaserului - Locomotiva Măriuța

P.S: Felicitări managerilor Ioana și Andreas Karlstetter, lui Daniel Andreica și întregului staff, care sunt dedicați trup și suflet, zi de zi, în tot ce mișcă în această poveste idilică! Mergeți să vedeți Mocănița de pe Valea Vaserului! Detalii suplimentare despre tarife și program pe Mocăniţa Steam Train

 Mocănița Valea Vaserului - staff Mocănița Steam Train

 

P.P.S. Rezervați sau cumpărați din timp pentru a evita lipsa disponibilității locurilor la Mocăniță. Linia telefonică este foarte solicitată în sezonul de vârf!. Programul complet al Mocăniței pe https://www.cffviseu.com/mersul-trenurilor/

Mocănița Valea Vaserului - Turiști în tren