Munții Șureanu - raiul sporturilor de iarnă

Munții Șureanu ar trebui să fie pe agenda oricărui iubitor al sporturilor de iarnă
 Munții Șureanu

Munții Șureanu – prezentare generală

Munții Șureanu – formează diviziunea de nord-vest a Grupei Parâng, cea mai largă grupă a Carpaților Meridionali. Pe cea mai mare întindere au altitudini mijlocii, depășind doar în câteva vârfuri altitudinea de 2000 m. Sunt delimitați în linii generale de râul Sebeș la est, Depresiunea Hațeg-Strei la vest, Jiul de est la Sud și Culoarul Mureșului dintre Vințul de Jos-Orăștie la nord. Prezintă toate cele trei suprafețe de nivelare carpatice. Suprafața înaltă are aspectul unei platforme bine nivelate, cu culmi rotunjite și vârfuri sub forma unor cupole largi. Relieful glaciar este mai clar evidențiat în jurul Vârfului Șureanu, acolo unde se află și singurul lac glaciar din acești munți, Iezerul Șureanu. Activitățile în natură care se pot practica în sezonul rece sunt schiul alpin, schiul de tură și drumețiile pe zăpadă. Principala atractivitate pentru majoritatea turiștilor care ajung în zonă este schiul alpin, pe pârtiile domeniului schiabil Șureanu.

Citește și Vizită de Brumărel la Iezerul Șureanu și Vârful Șureanu

Accesul pe DN 67C

Drumul forestier de la Barajul Oașa la domeniul schiabil.

Acces și cazare în Munții Șureanu

Drumul - Accesul: se face pe DN 67C, pe  următorul traseu: Sebeș – 28 km –  Șugag – 30 km – Lacul Oașa – 13 km – Poiana Luncile Prigoanei  – 5 km – Poiana Poarta Raiului – 6 km – baza domeniului schiabil. De la Lacul Oașa drumul nu mai este asfaltat, fiind în general acoperit de zăpadă în sezonul de schi. Sunt indicate lanțurile pentru a evita surprizele neplăcute. Coordonatele GPS: 45°33’59.60″N,  23°30’33.60″E.

Drumul poate fi dificil uneori.

Alteori zăpada creează un covor de rulare excelent.

Cazarea: Deoarece domeniul schiabil este relativ nou, infrastructura pentru cazare este în curs de extindere și dezvoltare. În apropierea domeniului schiabil există două complexe turistice unde s-au construit unități de cazare: Poiana Luncile Prigoanei și Poiana Poarta Raiului. Puteți găsi camere care oferă condiții de cazare de la 2 la 4 margarete/stele.

Complexul turistic de la Luncile Prigoanei.

Există numeroase cabane unde puteți închiria camere.

Zăpada creeaza un cadru feeric.

Vârful lui Pătru văzut din Luncile Prigoanei.

Hotel Sfântu Petru din Poarta Raiului

Pensiunea Poarta Raiului din Poarta Raiului

Pensiunea Șureanu din Poarta Raiului

Domeniul Schiabil Șureanu

Amplasare: Domeniul schiabil Șureanu este amplasat între cele mai înalte vârfuri ale Masivului Șureanu: Vf. lui Pătru (2130 m) și Vf. Șureanu (2059 m). Domeniul schiabil are forma unui amfiteatru cu pârtii care coboară convergent dinspre Vf. Aușel (2009 m) și Vf. Șureanu spre obârșia râului Cugir. Domeniul Schiabil Șureanu a fost inaugurat în anul 2009. Datorită amplasării spre vestul Meridionalilor și a altitudinii mari ( 1650 m -2000 m ), durata sezonului de schi din cursul unui an este dintre cele mai lungi. La Șureanu frumusețea naturală a peisajului încântă ochiul și sufletul. Lipsa unui drum modernizat este în același timp un dezavantaj și un avantaj. Dezavantajul este dificultatea accesului auto și distanța mare față de centrele urbane. Totodată, dificultatea accesului diminuează fluxul de turiști.

Domeniul are 10 pârtii și trei bretele amenajate care însumează peste 14 km lungime. Alte avantaje sunt ușurința cu care se poate ajunge în afara pistelor amenajate, cu zăpadă ideală pentru snowboard și freeride. Apropierea de Vârful Șureanu și Vârful lui Pătru, acolo unde se poate face schi de tură, este un alt avantaj. Pentru schiul de tură se pot face trasee în circuit. Două dintre aceste trasee ar putea fi: Curmătura Șureanu – Vf. Șureanu – Vf. Cârpa – Poarta Raiului – Iezerul Șureanu – Curmătura Șureanu; Curmătura Șureanu – Vf. Aușel – Șaua Ocolul – Vf. Șureanu – Stâna Puru - Curmătura Șureanu. Desigur, în funcție de vreme și de condiția fizică se pot face ți ture mai lungi, în special spre vest pe linele plaiuri alpine dinspre Vf. Bradu, Vf. Gropșoare, Vf. Comărnicelu.

Parcarea: există două parcări cu un număr destul de mare de locuri. Prima este la baza domeniului schiabil, la 300 m de stația de telescaun, respectiv stația de teleschi (~1650 m). A doua este mai sus cu aproximativ 100 m, lângă Apres ski ( La Con ).

Parcarea de la baza pârtiilor.

Parcarea de la Con

Parcarea de la con

Dotările domeniului schiabil Șureanu

O parte din pârtii sunt deservite de un telescaun care pornește de la baza domeniului (altitudine 1650m) și urcă până la 2000m, sub vârful Aușel. De la capătul superior al telescaunului pornesc trei piste (A1, A2, A3). A1 și A3 sunt cotate cu dificultate medie (roșii), iar A2 are un sector cu dificultate mare (neagră). Între pistele A1 și A2 sunt amenajate două treceri pe sub linia de telescaun. În apropierea stației de telescaun, tot de la 1650 m, pornește și o linie de teleschi ( Curmătura) pentru două persoane, care urcă până la 1809 m. De la capătul liniei pornesc, pe ambele părți ale ei, patru pârtii: C1 (albastră în partea superioară și roșie în partea inferioară), C2 (roșie), C3 și C4 (roșii) care se unesc cu partea inferioară a pistei A1. O a doua linie de teleschi, de o persoană, pornește de lângă apres schi-ul, La Con și urcă până sub Vf. Șureanu, la 1922 m. Din capătul liniei pornesc două piste S1 și S3 (roșii). Din pista S1 (care devine în partea inferioară albastră) se desprinde pista S2 (roșie). Pista S1 coboară înapoi la teleschiul de la Con, iar pistele S2 și S3 coboară la stația de teleschi Curmătura-plecare (1650 m). Atenție! Pistele S2 și S3 traversează drumul de acces auto spre parcarea de  la Con. Lângă Con este amenajată și o pârtie pentru copii, foarte ușoară.

Apres-ski-ul de la Con.

La Con

La Con - loc de odihnă pentru echipament și turiști.

La Con.

Activități organizate de administratorul pârtiilor.

Activități organizate de administratorul pârtiilor.

La Con și Vf. Șureanu.

Restaurante/baruri unde se poate servi o băutură caldă sau o gustare există atât la Con cât și în apropierea stațiilor de telescaun/teleschi de la baza pârtiilor. Conul este amplasat în Curmătura Șureanu, care este un bun punct de belvedere spre vârfurile din apropiere (Șureanu, Aușel, Pătru) cât și mai departe spre Munții Cindrel și Munții Lotrului. Băuturi calde se pot servi și la apres-schi-ul de la stația superioară a telescaunului Aușel. De aici se deschid perspective unice spre împrejurimi, Munții Parâng fiind bine vizibili.

Stația de teleschi Curmătura.

Barul-restaurant de la baza pârtiilor.

Stația de telescaun.

Apres-schi-ul de la partea superioară a pârtiilor Aușel.

Stația de telescaun Aușel.

Stația de teleschi de sub Vf. Șureanu.

Închiriere echipament există atât la Poarta Raiului cât și la apres-schiul de la Con. Există și instructori pe care îi puteți găsi la Poarta Raiului.

Pârtia principală, A1, Aușel.

Pârtia principală, A1, Aușel. Sectorul superior.

Pârtia A2 Aușel, singura cu un sector negru.

Bretea între pistele A1 și A2.

Baza pârtiei A1

Loc bun de schiat pentru adulți.

Pârtia C1.

Loc bun de schiat pentru copii.

Teleschiul Curmătura (deservește pistele C1, C2, C3, C4)

Teleschiul Șureanu (deservește pistele S1, parțial S2, S3)

Telescaun Aușel.

Telescaun Aușel.

Telescaunul Aușel, bun pentru admirat împrejurimile.

Telescaunul are trei locuri.

Privind spre Vf. lui Pătru de pe telescaun.

De ce la Șureanu? Avantaje și dezavantaje.

Punctele tari:

• diversitatea pârtiilor: de la pârtii ușoare până la unele cu grad mai ridicat de dificultate;

• interconexiunea pistelor, care te ajută să treci ușor de pe una pe alta, putând parcurge într-o zi toate pârtiile domeniului schiabil.

• posibilitatea de a folosi același schi-pass pentru toate instalațiile domeniului schiabil.

• posibilitatea schiului freeride, printre piste, în afara acestora sau pe înaltele plaiuri alpine din jurul vârfurilor Vf. lui Pătru și Vf. Șureanu;

• frumusețea peisajului, cu perspective spre vârfurile apropiate sau mai departe spre Munții Cindrelului, Munții Lotrului, Munții Retezat, Creasta Oslea, Retezatul Mic și Munții Parâng;

• Avantajul altitudinii în menținerea stratului de zăpadă sau în crearea acelui fenomen pictural cu molizii încărcați de chiciură.

Vf. lui Pătru văzut de pe pista C1, lângă Con.

Vf. lui Pătru - ideal pentru schi de tură.

Vf. lui Pătru.

Șaua Ocolu, unde vara se poate vedea urma castrului roman.

Stâna Puru - la baza Vf. lui Pătru.

 

Puncte slabe:

• dificultatea accesului de la barajul Oașa și până la domeniul schiabil; drumul neasfaltat; acesta poate fi în același timp și un punct tare, reducând afluxul de schiori spre domeniul schiabil;

• programul de zi mai scurt decât pe alte pârtii - în funcție de luna din sezon, între orele 10 (9.30)-16.30 (17.00), la același tarif sau chiar mai mare și lipsa programului nocturn; explicabil prin dificultatea defluirii pe timp de noapte pe un astfel de drum;

• lipsa unor piste de mare dificultate, pentru schiorii avansați, dornici de senzații tari; o singură pistă are un sector cotat negru;

• posibilitatea de cazare destul de limitată la Luncile Prigoanei și Poarta Raiului; acest aspect poate fi, din nou, un ”rău pozitiv” pentru cei care au ajuns la domeniul schiabil, limitând afluxul spre pârtie.

Vf. Șureanu văzut de la Poarta Raiului.

Vf. Șureanu și căușul său glaciar.

Vf. Șureanu văzut de pe pista S1.

Vf. Șureanu văzut dinspre Vf. Aușel.

Peisaj sub Vf. Șureanu.

 

Ce ar fi bine să mai știți.

Există o variantă de acces spre Luncile Prigoanei, pe pârâul Prigoana, înainte de barajul Oașa. Cei care cunosc scurtătura și au o mașină 4x4, uneori evită aglomerația rutei obișnuite pe acest traseu. Atenție însă! Acest drum nu este curățat de zăpadă și există pericolul să vă împotmoliți. Poate doar la coborâre e mai avantajos, atunci când pe drumul principal este aglomerație. Ca să evitați aglomerația este mai bine să porniți la drum devreme, astfel încât la deschiderea pârtiei să fiți deja în parcare, să ocupați locul preferat, să vă bucurați de prospețimea pârtiilor și de lipsa aglomerației la urcare.

Citește și Munții Cindrel – munții mărginimii Sibiului

Munții Cindrel și Munții Lotrului.

Munții Cindrel văzuți de pe pista C1.

Vf. Cindrel văzuți de la Con.

Munții Lotrului.

Citește și Retezatul - Nestemata Coronei Montium

Munții Retezat, Creasta Oslea, Munții Semenic.

Munții Parâng.

Munții Orăștiei.

Viscol în parcarea de la Con.

Chiciura, un maestru desăvârșit.

Farmecul de la Șureanu, molizi încărcați de chiciură.

Iată de ce mai merită să vii la Șureanu.

Schiezi și admiri peisajul.

Nu ne-am propus o analiză exhaustivă, deci cu siguranță mai pot fi găsite alte avantaje și neajunsuri ale domeniului schiabil de la Șureanu.

Sperăm că ți-a plăcut acest articol și ți-a dat inspirație pentru activități de iarnă în aer liber, descoperind Munții Șureanu cu MN22 - Harta de drumeție a MUNŢILOR ŞUREANU

Redactare, format și fotografii: Daniel Morar.

Citește și Parângul Mic - turn de veghe spre împrejurimi