Vânătoarea lui Buteanu versus Vânătarea lui Buteanu

O cunoscută și nerezolvată dispută despre denumirea unuia dintre cele mai căutate vârfuri montane din România.
Munții Făgărașului

Vânătarea lui Buteanu

Complexul orografic Vânătoarea lui Buteanu

Conform dexonline Vânătări este un „loc aflat la înălțime sau la depărtare mare (care pare de culoare vânătă)”. Se poate face o analogie și cu Vânătările Ponorului din Munții Trascăului, unde toponimia nu este explicată prin perspectiva atmosferică vineție ci prin dungile de culoare vânătă lăsate de apa care se prelinge pe peretele de deasupra ponorului peșterii Huda lui Păpară. Argumentele pentru toponimul „Vânătarea” sunt în general mai puține pe reprezentările cartografice vechi și în literatura care tratează toponimia din Munții Făgărașului. Niciunul dintre toponimele „vânătarea”, „vânătoarea” nu mai are un alt corespondent în Munții Făgărașului sau în apropierea lor. Asta dacă excludem denumirea vârfului Pietrele Vinete (2235m) de pe Muchia Gârdomanu sau, citându-l pe distinsul montaniard, dl. Dinu Mititeanu, de pe blogul său, „Vânătu e un afluent de stânga al râului Dejanilor care trece prin satul meu natal și de unde se aducea un lut vânăt cu care femeile vopseau lâna”.  

Vânătoarea lui Buteanu

Cea mai bună argumentație pentru toponimul „Vânătarea” este adusă de către bunul cunoscător al Munților Făgărașului dl. Andrei Beleaua în această postare, din 7 august 2020, de pe pagina sa de Facebook. Argumentul principal este adus printr-un chestionar din 1864 al academicianului maghiar Pesty Frigyes din Timișoara, trimis autorităților vremii din 72 de localități ale districtului Făgăraș. Ca răspuns la acest chestionar Andrei Beleaua citează locuitori ai comunei Arpașu de Sus (5 ianuarie 1865), publicați în lucrarea Toponimele Districtului Făgăraș 1864-1865 - Editura Negru Vodă, 2019: „talpa Comenzi vinetarea”, adaptat limbajului actual, „Talpa Comenzii, Vinetaria (Vânătaria)”. Andrei Beleaua admite că denumirea Vânătoarea lui Buteanu este adânc înrădăcinată în conștiința turistică, motivând propria opțiune de a o folosi în ghidurile și hărțile turistice proprii. Din același motiv voi folosi și eu în continuarea acestui articol aceeași denumire, Vânătoarea lui Buteanu.

Vânătoarea lui Buteanu cu Efectul Gloria

Vânătoarea lui Buteanu

Cealaltă denumire, Vânătoarea lui Buteanu, este susținută de majoritatea publicațiilor și reprezentărilor cartografice, începând cu primele ridicări topografice ale autorităților austriece. Desigur există rezerva acurateței cu care au fost înregistrate primele culegeri de toponime din Munții Făgărașului, iar apoi a mimetismului publicațiilor în legătură cu această ortografiere.

Vânătoarea lui Buteanu văzut dinspre Vf. Mircii

Cu siguranță că această dispută Vânătoarea/Vânătarea nu se va stinge prea curând cu o concluzie unanim acceptată. Domnul Dinu Mititeanu invocă pe blogul citat anterior un posibil armistițiu între partizanii celor două cauze. Vârfului i se poate spune simplu, Buteanu, menținând amintirea celui care stăpânea probabil aceste locuri cândva și ignorând preocupările sale de vânător sau păstor.

Vânătoarea lui Buteanu văzut dinspre Refugiul Fereastra Zmeilor

Vârful Vânătoarea lui Buteanu ca punct de belvedere

Dincolo de disputele oronimice, Vârful Vânătoarea/Vânătarea lui Buteanu, este cel mai accesibil vârf de peste 2500 de metri din Munții Făgărașului și din Carpații Românești.  De la Lacul Bâlea până pe vârf se fac 1.30 – 2.00 ore. Oricare ar fi denumirea acceptată, un fapt este cert, vârful este un excelent punct de belvedere. Particularitatea lui constă în faptul că este singurul vârf de peste 2500 m din Munții Făgărașului situat la nord de creasta principală. Vârful Vânătoarea lui Buteanu este cel mai înalt punct al Muchiei Buteanu, situat la aproximativ 100 m de linia crestei principale, de care este separat printr-o mică „spintecătură” sau „portiță”.

Vf. Negoiu văzut de pe Vânătoarea lui Buteanu

Citește și Spre Vârful Negoiu prin Custura Sărății

Vf. Negoiu văzut de pe Vânătoarea lui Buteanu

Vf. Lespezi văzut de pe Vânătoarea lui Buteanu

Citește și Cetatea de Lespezi și Vf. Cornul Călțunului - Făgăraș

Vf. Lespezi văzut de pe Vânătoarea lui Buteanu

Vf. Moldoveanu văzut de pe Vânătoarea lui Buteanu

Citește și Clasic de Făgăraș - Vârful Moldoveanu prin Valea Rea

Vf. Moldoveanu văzut de pe Vânătoarea lui Buteanu

De pe Vânătoarea lui Buteanu spre est

De pe Vânătoarea lui Buteanu spre est

Vf. Mușeteica văzut de pe Vânătoarea lui Buteanu

Vf. Mușeteica văzut de pe Vânătoarea lui Buteanu

Munții Bucegi văzuți de pe Vânătoarea lui Buteanu

Citește și Bucegii nordici: Țigănești - Bătrâna - Omu - Bucșoiu

Munții Bucegi văzuți de pe Vânătoarea lui Buteanu

Citește și Munții Bucegi – incursiune la originile drumeției

Munții Cozia văzuți de pe Vânătoarea lui Buteanu

Citește și Cozia, un munte giuvaier - mic Olimp al României

Munții Cozia văzuți de pe Vânătoarea lui Buteanu

Recomandarea noastră este să încercați să ajungeți pe acest vârf dimineața la răsăritul Soarelui, pe un cer senin. Veți fi martorii unui spectacol al naturii pe care nu-l veți uita. Fiind situat aproximativ la jumătatea crestei principale a Munților Făgărașului, vă oferă priveliști spectaculoase atât spre vest cât și spre est. Spre vest privirea vă va fi atrasă de tridentul Lespezi-Călțun-Negoiu, dar se pot vedea și vârfurile vestice Budislavu și Suru. Spre est se distinge clasicul trapez Viștea-Moldoveanu, dar se pot vedea bine și alte vârfuri ( Arpașul Mare, Podragu, Tărâța, Ucea Mare, Hârtopu Ursului, Gălbenele, Gălășescu Mare, Urlea). Dacă aveți norocul unei atmosfere curate veți putea descoperi chiar mai mult de atât, mai precis silueta Munților Bucegi, cu vârfurile Bucșoiu-Omu-Coștila. Spre sud-est se văd Munții Iezer-Păpușa. Spre sud spectacolul este completat de creasta Arpașu Mic – Buda – Mușeteica. Spre sud-vest se pot distinge siluetele masivelor Cozia și Buila-Vânturarița. Spre nord Transilvania se vede ca din avion. De pe vârful vecin, Capra, spectacolul este completat de felul în care se vede celebra creastă Arpășel-Vârtopel. Nu-mi rămâne decât să vă urez să aveți parte de vreme bună și chef de aventură!

Răsăritul de pe Vânătoarea lui Buteanu

Citește și Magia unui răsărit de Soare la peste 2500 m

Vârful Vânătoarea lui Buteanu iarna

Paradigma drumețiilor în zona Bâlea se schimbă total în anotimpul alb. În primul rând Transfăgărășanul este închis în perioada 31 octombrie-15 iunie. Deci accesul auto se poate face dinspre nord doar până la Bâlea Cascadă, iar de acolo mai departe cu Telecabina Bâlea sau pe jos.

Complexul Bâlea și vârfurile sale văzute din Depresiunea Făgărașului

Telecabina Bâlea

Telecabina Bâlea a fost dată în funcțiune în anul 1975. Ea face legătura între cabanele Bâlea Lac și Bâlea Cascadă. Telecabina are o capacitate de transport de 14 turiști și urcă de la altitudinea de 1234 m până la 2034 m, pe o lungime a traseului de 3700 m, în aproximativ 15 minute.

Telecabina Bâlea

Telecabina și valea glaciară Bâlea

Telecabina Bâlea

Chiar dacă în perioada fără zăpadă accesul pe Vârful Vânătoarea lui Buteanu nu pune probleme tehnice – excepția se referă doar la cei cu teamă de locuri înalte, mai ales în zona „portiței” – iarna este cu totul altceva. Pentru accesul spre vârf sunt necesare experiența ascensiunilor alpine pe zăpadă și ceva echipament tehnic (colțari, piolet, cască, și echipament de asigurare). Chiar și așa riscul nu dispare complet. Este bine știut că zona Căldării Bâlea și împrejurimile ei sunt predispuse la producerea avalanșelor dificil de prezis.

Adăposturi din căldarea Bâlea

Adăposturi din căldarea Bâlea

Șaua Capra văzută din căldarea Bâlea

Șaua Capra

Vedere din Șaua Capra

Urcarea spre Vf. Văiuga

Pe măsură ce urcăm spre Vf. Văiuga începem să ne bucurăm de peisajul din jur.

Citește și Spre Vârful Ciortea - reduta Făgărașilor vestici

Șaua Capra

Privind în spate, la urcarea spre Vf. Văiuga putem admira vârful vecin, Iezerul Caprei.

Urcarea spre Vf. Văiuga

Vf. Vânătoarea lui Buteanu văzut de sub Vf. Văiuga

Vf. Vânătoarea lui Buteanu și Șaua Văiuga

Vedere de pe Vf. Văiuga spre vest

Odată ajunși pe Vf. Văiuga zările ni se deschid spre vest până departe spre vârfurile de peste 2500 m Negoiu, Lespezi și Călțun.

Creaste Văiuga

Urcarea spre Vf. Vânătoarea lui Buteanu

Perspective de pe Vf. Vânătoarea lui Buteanu

De pe Vf. Vânătoarea lui Buteanu peisajul este unul magnific. În orice direcție am privi, peisajul este unul care îți face inima să bată mai repede, iar ochii și mintea să fie asaltați de perspectivele uimitoare și nesfârșite ale crestei făgărășene.

Vârfurle vecine Capra și Mușeteica

Vf. Vânătoarea lui Buteanu văzut de pe vecinul său Vf. Capra

Vf. Capra văzut dinspre vecinul său Vf. Vânătoarea lui Buteanu

Citește și Pe muchia Drăgușului, la întrecere cu norii

Accidente de iarnă în zona Bâlea

Atât în Căldarea Bâlea cât și în apropierea ei au avut loc numeroase evenimente tragice de iarnă. Despre acestea ne amintesc plăcile și monumentele comemorative aflate în diverse locuri:

Monumentul Alpiniștilor de lângă Lacul Capra – ridicat în memoria celor patru alpiniști uciși de o avalanșă  sub Creasta Arpășel, în Căldarea Fundul Caprei, în 7 februarie 1963.

Monumentul alpniștilor de la Lacul Capra

Placa In Memoriam de lângă Cabana Bâlea Lac – montană în peretele de stâncă de la est de lac în memoria celor 23 de persoane care și-au pierdut viața în avalanșa din data de 17 aprilie 1977 declanșată spontan dinspre Șaua Capra. Povestea o puteți găsi aici, pe blogul domnului Dinu Mititeanu. Amintim doar că aceasta a fost avalanșa cu cel mai mare număr de victime din România.

Placa comemorativă de la Lacul Bâlea

Placa In Memoriam de pe Piciorul Caprei – fixată în memoria a patru speologi orădeni uciși de o avalanșă în  Fundul Caprei, în 28 decembrie 2002.

Placa comemorativă de pe Piciorul Caprei

Mai multe despre acest subiect puteți citi în articolul Victime ale crestelor făgărăşene de pe blogul venerabilului montaniard Dinu Mititeanu.

   Dacă ți-ai luat toate măsurile de siguranță, odată ajuns pe vârf, nu îți rămâne decât să te bucuri de nesfârșitele tălăzuiri de valuri albe. În orice direcție ai privi, de pe Vârful Vânătoare lui Buteanu, perspectivele sunt uimitoare, sunt așa cum doar în Munții Făgărașului poți avea.

Trasee turistice marcate din zona Complexul  Bâlea - Capra:

Complex –Lacul Bâlea

Bandă Albastră - Lacul Bâlea - Curmătura Bâlei (Şaua Doamnei) - creasta principală;

Triunghi Albastru - Lacul Bâlea - Şaua Capra;

Punct Albastru - Căldarea Văiuga - Şaua Văiuga;

Căldarea și Valea Bâlea

De la Bâlea Cascadă:

Cruce Roșie - Cabana Bâlea Cascadă - Curmătura Bâlei (Şaua Doamnei) – Transfăgărăşan;

Triunghi Albastru - Cabana Bâlea Cascadă - Valea Bâlea - Lacul Bâlea;

Punct Roșu - Cabana Bâlea Cascadă - Cascada Bâlea;

Bâlea Cascadă

De pe Transfăgărășan nordic (Poarta Geniștilor) :

Bandă Albastră - Transfăgărăşan - Şaua Netedu - Lacul Bâlea;

Din Șaua Capra – Lacul Capra:

Cruce Albastră - Şaua Capra - Şaua Văiuga - Vf. Vânătoarea lui Buteanu;

Bandă Roșie - Şaua Capra - Saua Podragului - Fereastra Mare a Sâmbetei;

Cruce Albastră - Lacul Capra - Refugiul Bâlea Tunel - Refugiul Călţun;

Citește și Făgăraș de primăvară - La brândușe pe Valea Sâmbetei

Căldarea Capra

De pe Transfăgărășan Sud:

Triunghi Roșu - Capăt tunel sud Transfăgărăşan - creasta principală;

Triunghi Galben - Transfăgărăşan - Refugiul Fereastra Zmeilor - Fereastra Zmeilor

Citește și Munții Făgăraș - Din Valea Sâmbetei pe Dara și Hârtopul Darei

Sperând că ți-a plăcut acest articol și ți-a dat inspirație pentru ture în natură, te îndemnăm să descoperi singur zona turistică Bâlea, cu  MN07 - Harta de drumeţie a Munţilor FĂGĂRAŞ ediţia a 3-a

 

Redactare, format și fotografii: Daniel Morar.