Touristik Label - 1517MN19: Avenul Borţig - Pietrele Galbenei

Legătura Avenul Borţig - Pietrele Galbenei
Traseul 19 Punct Galben Dublu este traseul de legătură între Avenul Borţig şi Pietrele Galbenei, două din rezervațiile naturale de interes din zona Padiș-Glăvoi. Ghețarul din avenul Borțig este al doilea ca mărime din țară. De pe Pietrele Galbenei putem admira contraforturile împădurite ale masivului Tapu și Groapa Ruginoasă.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
uşor
Distanţă
1,71km
Durată
~0:45h
Urcare
101m
Coborâre
76m

Galerie

Tabs

Indicaţii de orientare

Este un traseu de legătură între Avenul Borţig şi Pietrele Galbenei. Pornim de pe traseul marcat cu PG, de lângă Avenul Borţig şi urcăm lejer prin pădure până pe o creastă care ne duce pană în traseul PGD care ajunge la Vârful Pietrele Galbenei.

Etape

Avenul Borţig - Pietrele Galbenei

Descriere

Traseul 19 PGD este traseul ce vizitează Pietrele Galbenei, pornind din apropierea rezervației speologice Avenul Ghețar Borțig. Este un traseu relativ ușor, o derivație scurtă de la traseul clasic Circuitul Văii Galbena. Nerecomandat iarna.

Fie că urcăm pieptiș de la Izbucul Galbenei, fie dinspre Cetățile Ponorului, pe Circuitul Văii Galbena, odată ajunși în șaua unde se află gura Avenului Borţig (35 m), adânc de 54 m, suntem plăcut surprinși de măreția acestuia. Avenul are o lungime de cca.150 m, iar volumul de gheață de la fundul avenului, este estimat la 30.000 mc (cel de-al doilea ghețar subteran din țară după Ghețarul Scărișoara)

De lângă Avenul Borţig, urcăm lejer prin pădure până pe o creastă care duce la Vârful Pietrele Galbenei, la intersecția cu traseul de vizitare PGD (traseul 18), unde avem punct de belvedere. Sub Pietrele Galbenei vedem o pădure de fag care capătă culori extraordinare toamna sau verde aprins vara, răsplătind efortul cățărării. Pietrele Galbenei (1.234 m) - cetatea în stâncă a Padișului este o zonă protejată, monument al naturii, din anul 2000 rezervație de tip geologic (vezi descriere traseul 18).

Observații

Iarna, zăpezile mari pot pune probleme.

Vreme

Persoane care au contribuit si comentat

 

Avenul Borţig - Pietrele Galbenei in Bihor, Bihor-Padiş is an uşor Drumeţie trail.
0
0 voturi

Comentarii

Comentariul dumneavoastră