Touristik Label - 506MN33: Baru - Valea Barușorului - DF Corbu - Refugiul Tulișa

Legătura Baru - Refugiul Tulișa, de sub Muntele Tulișa
Traseul nr. 33 Cruce Galbenă este traseul de legătură între localitatea Baru și Refugiul Tulișa, de sub Muntele Tulișa, străbătând mai multe drumuri de acces către stânele din zonă, un itinerar ce poate fi parcurs cu o bicicletă de munte. Refugiul Tulișa poate fi folosit pentru înnoptare, el având facilitățile unei cabane.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
uşor
Distanţă
14,54km
Durată
4:00-5:00h
Urcare
999m
Coborâre
58m
Vârf
1464m

Galerie

Tabs

Indicaţii de orientare

Traseul folosește exclusiv drumuri și poate fi parcurs cu o bicicletă de munte. De la Centrul de informare turistică Baru (aflat la DN66) mergem spre sud 50 m și ieșim în strada Prof. Dr. Ștefan Gârbea, paralelă cu DN66. Urmăm această stradă spre vest aproximativ 450 m până la podul peste Valea Bărușorului, unde un indicator ne îndrumă să cotim spre stânga (marcajele lipsesc). După mai bine de 500 m, drumul trece pe sub calea ferată și se desparte în două. Alegem drumul din stânga, asfaltat. Urmând acest drum ieșim din satul Baru (loc unde se termină asfaltul) și continuăm urcarea ușoară de-a lungul pârâului Bărușor, într-un peisaj frumos cu fânațe și pâlcuri de copaci. La o răscruce de drumuri traseul părăsește Valea Bărușorului pe un drum spre stânga (est), care trece valea pe un pod și începe urcarea prin pădure pe versant. Locul este marcat cu un stâlp indicator. Urcăm deci prin pădurea de foioase câștigând altitudine. La kilometrul 5 se află instalată o hartă cu zona și cu descrierea traseului, însă din păcate nici descrierea și nici linia traseului desenată pe hartă nu corespund. De aici apar primele semne cruce galbenă, mai șterse și aplicate doar în sensul de urcare. Drumul face mai multe serpentine și intersectează pâraie mici. Un panou ne informează că 2.7 km de drum au fost reabilitați în 2008 printr-un proiect SAPARD. Pe acest tronson sunt instalate indicatoare rutiere și borne. Ieșim din pădurea de foioase direct la pășune, iar în scurt timp poposim la o stână nouă, dotată cu apă curentă și sobă, ce poate fi folosită ca adăpost dacă e vreme rea. Aici se află un stâlp indicator care ne anunță că mai avem doar 10 minute, însă până la refugiu mai avem mai bine de 2 km în urcuș. Continuăm pe drum și atunci când apar primele conifere căutăm cu privirea înspre stânga refugiul, aflat într-un pâlc de molizi. La un loc de popas improvizat părăsim drumul pentru a coborî ușor la refugiu. De fapt este o cabană în toată regula având cabanier, apă curentă, sobe, mini-bucătărie, curent electric și un dormitor cu 14 locuri.

Etape

Baru - Valea Barușorului - DF Corbu - Refugiul Tulișa

Descriere

 

Traseul 33 CG este un traseu lesne de parcurs, potrivit pentru MTB, folosind mai multe drumuri de acces către stânele din Poiana Smida Mare, de unde se mai fac 2 km până la Refugiul Tulișa. Pe jos drumeția are  cca. 4 -5 h, câștigând aproape 1000 de m altitudine.

Pornim de la Centrul de informare turistică Baru (aflat la DN66), ieșim pe o stradă paralelă cu DN66, până la podul peste Valea Bărușorului, unde un indicator ne îndrumă să cotim spre stânga (marcajele lipsesc). Urmăm drumul pentru mai bine de 500 m, vom  trece pe sub calea ferată și vom alege să continuăm pe drumul din stânga, asfaltat. 

Drumul ne scoate din localitate, într-o urcare ușoară de-a lungul pârâului Bărușor, într-un peisaj frumos cu fânațe și pâlcuri de copaci, până la o răscruce de drumuri, unde traseul părăsește Valea Bărușorului pe un drum spre stânga (Et). Aici vom trece Valea Bărușorului pe un pod și vom începe urcarea prin pădure pe versant.

Drumul ne poartă prin pădurea de foioase câștigând altitudine. Întâlnim la km 5 o hartă cu zona și cu descrierea traseului,.din păcate inexacte. Aici apar primele semne CG mai șterse și aplicate doar în sensul de urcare. În continuare drumul urcă în serpentine, depășind câteva pâraie mici și ajunge la un nou panou despre drumul reabilitat în 2008.  

Din pădurea de foioase ieșim direct la pășune, iar apoi la o stână, dotată cu apă curentă și sobă, ce poate fi folosită ca adăpost în caz de vreme rea. De aici până la refugiu mai avem mai bine de 2 km în urcuș. Continuăm pe drum până observăm înspre stânga refugiul, aflat într-un pâlc de molizi. Refugiul Montan Tulișa este o cabană în toată regula cu cabanier, apă curentă, sobe, mini-bucătărie, curent electric și un dormitor cu 14 locuri. Muntele Tulișa din imediata apropiere ne stârnește pofta de drumeție.

Observații

Până la harta de la km 5 marcaje extrem de rare. Apoi marcajele sunt șterse şi aplicate doar pentru sensul de urcare.

Vreme

Cele mai bune sezoane

Ianuarie
Februarie
Martie
Aprilie
Mai
Iunie
Iulie
August
Septembrie
Octombrie
Noiembrie
Decembrie

Persoane care au contribuit si comentat

 

Baru - Valea Barușorului - DF Corbu - Refugiul Tulișa in Hunedoara, Retezat is an uşor Drumeţie trail.
0
0 voturi

Comentarii

Comentariul dumneavoastră