Traseul 29 TR traversează Retezatul Mic pe sub Piatra Iorgovanului, legând Casa de vânătoare Câmpuşel (Jiul de V) de Lunca Berhina (V. Lăpuşnicul Mare). Este un traseu de dificultate medie, în cca. 5 - 6 h de drumeție, cu aprox. 2000 de m diferențe de nivel. Iarna, traseul poate pune probleme, în funcţie de cantitatea şi calitatea zăpezii.
Intrarea în traseu se face dintr-o poiană cu un loc de popas amenajat, vis-a-vis de casa de vânătoare Câmpuşel, traversând Jiul de Vest, apoi o poiană și intrând în pădure. Străbatem pădurea care alternează între conifere și foioase și câştigăm altitudine la fiecare pas. Ieșim din pădure într-o zonă de jneapăn cu frumoase poieni, urmând în general creasta ce coboară din Piatra Iorgovanului. Din loc în loc, putem avea privelişti frumoase, spre muntele vecin Oslea, aflat parcă la o aruncătură de băţ, deasupra Jiului de Vest.
Dacă vremea ţine cu noi putem să urcăm până pe vârf, în cca.15 min și să ne bucurâm de perspectivele asupra culmilor Retezatului Mic, ce aici prezintă forme caracteristice de carst și a Munților Oslea și Vâlcan. Piatra Iorgovanului face parte din Munții Piule-Iorgovanu, zona calcaroasă a Retezatului, adăpostind doline, peșteri, ponoare și chei, precum și plante rare care nu se regăsesc în partea granitică a Retezatului.
De sub Piatra Iorgovanului urmăm o potecă tăiată în faţa sa nordică, cu grijă să nu alunecăm și întâlnim traseul de creastă BR (traseul 3) dinspre culmea Custura-Gruniu. În continuare vom ține direcția (peste vale) spre vârful Stănuleţii Mari, până în şaua Paltina, ocolind căldarea dintre muntele Paltina și Stănuleții Mari printr-o poiană cu iarbă înaltă. În șa întâlnim marcajul PR (dinspre V. Soarbele) care coboară la Tău fără Fund.
Tot aici părăsim BR care continuă spre V în Munţii Godeanu și ne ghidăm după stâlpii de marcaj, spre N, pe la baza abrupturilor vârfului Stănuleţii Mari. După ce intrăm în pădure, vom coborî accentuat pe o potecă în serpentine, până într-o poiană mare cu vegetaţie specifică stânelor (ştevie, urzici), unde probabil, nu demult, a fost o stână. Din poiană străbatem pădurea de molid (apoi de amestec), până la Lunca Berhina, la drumul spre Poiana Pelegii, pe valea Lăpuşnicului Mare (intersecția cu PA traseul 23). Nu departe de aici se află și intrarea în traseul 22 PG spre Lacul Bucura, peste Culmea Slăveiului
Comentarii