06MN29: Casa de vânătoare Câmpuşel - Piatra Iorgovanului - Lunca Berhina

Traseul nr. 29 Triunghi Roșu este traseul de legătură între casa de vânătoare Câmpuşel și Piatra Iorgovanului din Retezatul Mic, coborând apoi la Lunca Berhina, în drumul spre Poiana Pelegii de pe valea Lăpuşnicului Mare. Este un traseu de dificultate medie, într-o drumeție lungă de 5 - 6 h și însumând aprox. 2000 de m diferențe de nivel. Iarna, traseul poate pune probleme, în funcţie de cantitatea şi calitatea zăpezii, mai ales în zona Piatra Iorgovanului, unde e periculos.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
medium
Distanţă
9,50km
Durată
5:00-6:00h
Urcare
1000m
Coborâre
970m
Vârf
1988m

Tabs

Indicaţii de orientare

Vis-a-vis de casa de vânătoare Câmpuşel, se află pe marginea DN66A o poiană cu un loc de popas amenajat şi un stâlp indicator. Este locul de unde porneşte traseul 29, marcat cu triunghi roşu. Întâi trecem Jiul de Vest care aici este foarte mic, traversăm o poiană mare, apoi după intrarea în pădure începem să urcăm mai serios, câştigând altitudine la fiecare pas. Structura pădurii este alternantă, la început sunt conifere, apoi foioase, iar mai sus din nou conifere. La ieşirea din pădure apare jneapănul, cu frumoase poieni, iar noi urcăm în general pe o creastă, având privelişti foarte frumoase, mai ales spre muntele vecin Oslea, aflat parcă la o aruncătură de băţ pe deasupra văii Jiului de Vest. La un punct de belvedere se deschide spre dreapta (est) o prăpastie ameţitoare. După întâlnirea în creastă, lângă o piatră mare albă, cu traseul 3 (bandă roşie) ne aflăm la poalele vârfului Iorgovan. Dacă vremea ţine cu noi putem să urcăm până pe vârf, timp de 15 minute. Reveniţi la piatra mare albă, pe care e inscripţionat marcajul triunghi roşu, urmăm de aici o mică parte din creastă împreună cu traseul 3. Ocolim Piatra Iorgovanului pe o potecă tăiată în faţa sa nordică cu grijă să nu alunecăm şi ieşim într-o şa lată, înierbată, care are în partea dinspre sud o stâna mică acoperită cu plastic roşu. De aici cotim spre dreapta ocolind un vârfuleţ şi având mereu în faţă (peste vale) vârful Stănuleţii Mari, până în şaua Paltina. De aici părăsim banda roşie care continuă spre vest în Munţii Godeanu şi coborâm spre nord lăsând calcarele vârfului Stănuleţii Mari în dreapta. Ne ghidăm după stâlpii de marcaj. La un moment dat ne înscriem pe un culoar lat mărginit de jnepeni, molizi şi calcare, pe care-l coborâm în serpentine până într-o poiană mare cu vegetaţie specifică stânelor (ştevie, urzici), semn că nu demult a fost o stână aici. Din poiană cotim puţin dreapta şi intrăm în pădure. Urmează ultima coborâre prin pădurea de molid şi apoi de amestec până la Lunca Berhina, la drumul spre Poiana Pelegii, pe valea Lăpuşnicului Mare.

Etape

Casa de vânătoare Câmpuşel - Piatra Iorgovanului - Şaua Paltina - Lunca Berhina

Descriere

Traseul nr.29 TR este un traseu de dificultate medie, urmând în primă fază poteca ce urcă prin poieni și pădure pe piciorul de culme ce coboară din Piatra Iorgovanului.

Intrarea în traseu se face dintr-o poiană cu un loc de popas amenajat şi un stâlp indicator, vis-a-vis de casa de vânătoare Câmpuşel, traversând Jiul de Vest, apoi o poiană și intrând în pădure. Străbătând pădurea care alternează între conifere și foioase și câştigând altitudine la fiecare pas, vom ieși din pădure într-o zonă de jneapăn cu frumoase poieni, urmând în general creasta ce coboară din Piatra Iorgovanului. Din loc în loc, vom avea privelişti foarte frumoase, mai ales spre muntele vecin Oslea, aflat parcă la o aruncătură de băţ, pe deasupra văii Jiului de Vest și vom depăși spre dreapta (est) o prăpastie ameţitoare.

Curând vom ajunge în creastă lângă o piatră mare albă, la întâlnirea cu traseul 3 (bandă roşie), la poalele vârfului Iorgovan. Dacă vremea ţine cu noi putem să urcăm până pe vârf, timp de 15 minute și să ne bucurâm de perspectivele frumoase asupra culmilor Retezatului Mic, ce aici prezintă forme caracteristice de carst și a Munților Oslea și Vâlcan. Piatra Iorgovanului face parte din Munții Piule-Iorgovanu, zona calcaroasă a Parcului Național Retezat, adăpostind doline, peșteri, ponoare și chei, precum și plante rare care nu se regăsesc în partea granitică a Retezatului.

Revenind la traseu, vom ocoli Piatra Iorgovanului pe o potecă tăiată în faţa sa nordică, cu grijă să nu alunecăm, vom întâlni marcajul de creastă (traseul 3 și vom continua spre o şa lată, înierbată, care are în partea dinspre sud o stâna mică. În continuare vom ține direcția (peste vale) spre vârful Stănuleţii Mari, până în şaua Paltina, ocolind căldarea dintre muntele Paltina și Stănuleții Mari printr-o poiană cu iarbă înaltă, unde orientarea este dificilă.

Din șa, vom părăsi banda roşie care continuă spre vest în Munţii Godeanu, ne vom ghida după stâlpii de marcaj şi vom coborî spre nord, pe la baza abrupturilor vârfului Stănuleţii Mari. Odată ce vom intra în pădure, vom coborî accentuat pe o potecă în serpentine, până ce vom ajunge într-o poiană mare cu vegetaţie specifică stânelor (ştevie, urzici), unde probabil, nu demult, a fost o stână. Din poiană vom coborî puţin la dreapta şi vom intra în pădurea de molid (apoi de amestec), până la Lunca Berhina, la drumul spre Poiana Pelegii, pe valea Lăpuşnicului Mare (intersecția cu traseul 23).

Nu departe de aici se află intrarea în traseul 22 Bulină Galbenă care urcă pe Culmea Slăveiului, trecând de Crucea Trăznitului până la Pintenul Slăveiului și coborând apoi accentuat la Lacul Bucura, cel mai întins ca suprafaţă dintre lacurile glaciare ale Carpaţilor și important nod de trasee în Retezatul Mare.

Observații

Traseu periculos iarna, mai ales în zona Piatra Iorgovanului.

Vreme

Cele mai bune sezoane

Ianuarie
Februarie
Martie
Aprilie
Mai
Iunie
Iulie
August
Septembrie
Octombrie
Noiembrie
Decembrie

Persoane care au contribuit

 

Casa de vânătoare Câmpuşel - Piatra Iorgovanului - Lunca Berhina în Retezat, Gorj, Hunedoara este un traseu de drumeţie mediu.

Etichete

0
0 voturi

Comentarii

Your Comment