06MN25: Circuitul lacurilor

Traseul nr. 25 Bulină Roșie este traseul de vizitare a lacurilor glaciare din căldarea Bucurei, o parte din ele înșirate și conectate prin pârâuri. Frumusețea acestora este greu de explicat în câteva cuvinte. Spectacolul “ochilor albaștri” ai Retezatului atrage an de an mii de turiști, mulți dintre ei, veniți de departe. Situate la o altitudine de peste 2000 de m în căldarea glaciară a Bucurei, lacurile glaciare de aici oglindesc peisaje dintre cele mai frumoase: de la piscuri învecinate, negura norilor și a cețurilor, până la spectacolul florilor sau zăpezilor dimprejur. Circuitul Lacurilor se poate aborda, fie pornind de la Lacul Bucura în circuit, fie urcând din Poiana Pelegii și urmând poteca de la Lia, Ana, Viorica și Florica (lacurile înșirate) până la Tăul Agățat, fie coborând din Curmătura Bucurei spre Tăul Porții și înscriindu-ne de aici în circuit. Este un traseu de dificultate medie, într-o drumeție de 4 - 5 h. Iarna, traseul poate pune probleme, în funcţie de cantitatea şi calitatea zăpezii, fiind periculos.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
medium
Distanţă
5,00km
Durată
4:00-5:00h
Urcare
390m
Coborâre
390m
Vârf
2221m

Tabs

Indicaţii de orientare

Este un traseu în circuit, cu plecare şi sosire la Lacul Bucura (loc de campare, refugiu Salvamont). Pe multe tronsoane, traseul este comun cu alte trasee. Descrierea de mai jos este făcută pentru un sens de parcurgere în sensul acelor de ceasornic. De la Lacul Bucura coborâm spre Poiana Pelegii în comun cu traseele 1 şi 18 (bandă albastră şi cruce roşie), până când, înainte de a intra în jnepeniş, observăm pe dreapta (vest) o stâncă mare cu jnepeni deasupra, pe care e scris un mesaj către divinitate. Este locul în care porneşte traseul nostru. La început poteca slab marcată coboară la lacul Lia, apoi urcă printr-o zonă foarte frumoasă, atât de specifică Retezatului, cu izvoare, jnepeni, poieni, flori, stânci. După întâlnirea cu traseele 21 şi 22 (cruce albastră şi punct galben) urcăm împreună cu acestea circa 500 m, având în stânga Lacul Ana. La mică distanţă de despărţirea de acestea traseul nostru se uneşte cu traseul 20 (triunghi roşu), împreună cu care parcurgem un drum tăiat în pantă pe partea de est a căldării, având o frumoasă panoramă asupra lacurilor Ana, Viorica, Florica. Apoi folosind o mare de lespezi ne "săltăm" până în proximitatea lacului Agăţat, unde ne despărţim de traseul 20, care merge spre Zănoaga şi schimbăm direcţia de mers către dreapta (est), iar după un mic urcuş întâlnim traseul 19 (bandă galbenă), împreună cu care coborâm înapoi către Lacul Bucura, nu înainte de a trece şi pe lângă micul lac Bucurel.

Etape

Circuitul lacurilor (Bucura, Lia, Ana, Florica, Viorica, Agăţat, Tău Porţii, Bucurel)

Descriere

Traseul nr. 25 PR este un traseu de dificultate medie, vizitând cele mai însemnate dintre lacurile aflate în zănoaga Bucurei, la peste 2000 de m altitudine. Este un traseu în circuit cu plecare şi sosire la Lacul Bucura (loc de campare, refugiu Salvamont). Pe majoritatea segmentelor, circuitul poartă marcaje duble / triple, fiind comun cu alte trasee ce străbat căldarea.

Pornind în traseu în sensul acelor de ceasornic, de la Lacul Bucura vom coborî spre Poiana Pelegii în comun cu traseele 1 şi 18 (bandă albastră şi cruce roşie) până la intrarea în jnepeniș, în locul unde se află o stâncă mare cu jnepeni deasupra, pe care e scris un mesaj către divinitate. Coborând pe poteca slab marcată la dreapta, vom ajunge la lacul Lia, cel mai de jos lac din traseul lacurilor înșirate, la altitudinea de 1910 m, înconjurat de jnepeniș. Lacul Lia are o suprafaţă de 1,35 de hectare, are o formă triunghiulară şi este alimentat dintr-un izvor care se revarsă din Lacul Ana. Este cel mai bogat lac în păstrăvi din căldare.

În continuare vom urca printr-o zonă foarte frumoasă, atât de specifică Retezatului, cu izvoare, jnepeni, poieni, flori și lespezi pătați de licheni, vom intersecta traseele 21 şi 22 (cruce albastră şi punct galben) și vom continua împreună cu acestea circa 500 m, având în stânga Lacul Ana. Lacul Ana este cel mai mare lac din șirul lacurilor, cu o suprafață de 3,10 ha și o adâncime medie de 11,5 m. Alimentarea lacului se realizează din pârâul plin de cascade, ce vine din Lacul Viorica, este populat de păstrăvi, iar de pe malurile lui putem admira larga panoramă ce se desfășoară până la creștetul de culmi ale Căldării Bucurei.

Revenind la traseu, vom întâlni traseul 20 (triunghi roşu) ce urcă la Judele și împreună cu acesta vom parcurge poteca tăiată în pantă, pe partea de est a căldării, având o frumoasă panoramă asupra lacurilor Ana, Viorica și Florica. Lacul Viorica este așezat la altitudinea de 2070 m, are o suprafață de de 1,3 ha și atinge 2,15 m adâncime. De forma unui corn ușor curbat, lacul este populat cu păstrăvi, iar surplusul de apă generat de ploi formează o cascadă pe pragul din capătul lacului și mai multe cascade mici, alimentând Lacul Ana. Aproape de lacul Viorica, spre vest, se găsește un ochi de apă, pe trei sferturi umplut cu turbă și alte două lacuri mai mici.

De la Lacul Viorica se ajunge în câteva minute la Lacul Florica, al treilea lac în traseul circuitul lacurilor înșirate, situat la 2090 m. Dimensiunile lacului variază, el fiind alimentat de două izvoare care se află în partea vestică a lacului, iar pragul care desparte Lacul Florica  de Lacul Viorica formează la debite mari, o frumoasă cascadă de 20 m înălțime.

În continuare, un urcuș pieptiș pe o mare de lespezi, ne „săltă” până în proximitatea Lacului Agăţat, unde traseul 20 se desprinde spre Lacul Zănoaga, noi schimbând direcţia de mers către dreapta (est). Tăul Agățat, situat la altitudinea de 2208 m, este ascuns privirilor, fiind înconjurat de lespezi, Tăul e defapt o minusculă oglindă de apă, cu zăpadă pe malurile lui până în vară, alimentat doar din seva izvoarelor subterane. De pe pragul de est al lacului se deschide o panoramă frumoasă asupra căldării cu lacurile înșirate și a masivului Retezat.

Revenind la traseu, va urma un mic urcuș până la intersecția cu traseul 19 (bandă galbenă), alături de care ne vom însoți până la Tăul Porții, situat la cea mai mare înălțime a circuitului lacurilor, 2260m. Tăul Porții este umbrit de vârfurile înconjurătoare, motiv pentru care zăpezile dimprejur rămân în cea mai mare perioadă a anului. Dacă ajungem pe vreme frumoasă pe malul lacului ni se oferă o panoramă splendidă în oglinda apei. Colții stâncoși din Poarta Bucurei și stâncile negre ale Vârfului Judele creează un frumos contrast pe apa lacului.

De la Tăul Porții vom coborî împreună cu marcajul Bandă Galbenă până la Lacul Bucura, nu înainte de a trece şi pe lângă micul lac Bucurel. În sfârșit, a venit rândul Lacului Bucura, Perla Retezatului, cum mai este numit cel mai mare lac glaciar din România, să ne răsfețe cu răcoarea apei și oglindirea crestelor din jur. De partea cealaltă a lacului, Vârful Peleaga (2509 m), cel mai înalt vârf din masiv, ne va tenta să-l explorăm pe poteca Bandă Roșie (traseul nr. 2), și puțin mai departe, Vârful. Păpușa. Lacul Bucura este baza de plecare a mai multor trasee spre vârfurile Retezatului, motiv pentru care aici se află și un Refugiu Salvamont. Lacul Bucura are o suprafață de 8,90 ha, lungimea atinge 550 m iar lățimea lui este pe alocuri de 225 m.

Observații

Traseu periculos iarna.

Vreme

Cele mai bune sezoane

Ianuarie
Februarie
Martie
Aprilie
Mai
Iunie
Iulie
August
Septembrie
Octombrie
Noiembrie
Decembrie

Persoane care au contribuit

 

Circuitul lacurilor în Retezat, Hunedoara este un traseu de drumeţie mediu.

Etichete

0
0 voturi

Comentarii

Your Comment