Touristik Label - 906MN26: Pui - Hobiţa - Tăul Ţapului - Porţile Închise

Legătura Hobița - Stâna de Râu - Porțile Închise
Traseul nr. 26 Punct Roșu este traseul de legătură între localitatea Pui și creasta principală a Retezatului (Porţile Închise), trecând pe la Tăul Țapului, poate cel mai pitoresc și fotogenic lac din Retezat, cu o insuliță înierbată frumoasă. Pui - Hobița este asfalt, Hobița - Stâna de Râu, drum forestier nemodernizat (24 km) Pe parcursul iernii, segmentul Stâna de Râu - Porţile Închise poate fi periculos.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
mediu
Distanţă
31,53km
Durată
8:45-11:00h
Urcare
1830m
Coborâre
0m
Vârf
2261m

Galerie

Tabs

Indicaţii de orientare

De la Pui, urmăm DJ667 prin localităţile Râu Bărbat şi Hobița, unde se termină asfaltul şi intrăm pe un drum forestier ce urcă de-a lungul Râului Bărbat. Acest drum pătrunde adânc în munte şi se face tot mai rău pe măsură ce urcăm, până când ajunge într-un loc mai larg, ce poate fi folosit ca parcare, în apropierea Stânei de Râu. Din Hobiţa până aici sunt 24 km. Lângă Stâna de Râu, este o largă şi frumoasă poiană, loc de campare şi Refugiu Salvamont. De lângă refugiu urcăm prin pădurea de molid, apoi ieşim într-o zonă frumoasă cu jnepeni, poieni şi stânci. După întâlnirea unui pârâu, prin urcarea unui prag ajungem la Tăul Ţapului, frumos lac glaciar cu insuliţă. Aici ne permitem un binemeritat popas, după care urcăm în creastă prin partea vestică (stângă) a lacului, urmând un parcurs pe bolovani până la un ultim horn înierbat (hornul Ţapului) care ne scoate în creasta principală, marcată cu bandă roşie, tocmai la Porţile Închise. Punctul roşu, uneori şters, este suplimentat de momâi.

Etape

Pui - Râu Bărbat - Hobiţa - Stâna de Râu - Tăul Țapului - Porţile Închise

Descriere

Traseul 26 PR face legătura între localitatea Pui și sectorul Porțile Închise, urmând în primă fază un drum forestier ce urcă de-a lungul văii Râu Bărbat, adânc în munte până în apropiere de Stâna de Râu. Ultimul sector vizitează frumosul lac Tăul Țapului și urcă prin hornul Ţapului la Porţile Închise. Este un segment relativ dificil, dar scurt.

Din localitatea Pui vom trece prin localităţile Râu Bărbat şi Hobița (locul de debut BR   și TA) apoi se termină asfaltul şi intrăm pe un drum forestier ce urcă de-a lungul văii Râu Bărbat. Drumul pătrunde adânc în munte şi se face tot mai rău pe măsură ce urcăm, până când ajunge în apropiere de Stâna de Râu. Din Hobiţa până la Stâna de Râu am făcut 24 km. Aici se găsește o largă şi frumoasă poiană, loc de campare şi un Refugiu Salvamont. Tot aici intersectăm TA (traseul 27) ce a urcat din Hobița peste Culmea Baleia și putem opta să continuăm ascensiunea pe TA spre Creasta Custurii, între vârfurile Păpușa și Custura (Fereastra Custurii), ocolind astfel Porţile Închise, sector de cabluri periculos.

Din Stâna de Râu PR este completat și cu momâi care ne conduc într-o zonă frumoasă cu jnepeni, poieni şi stânci. După ce întâlnim un pârâu, vom urca un prag și vom ajunge la Tăul Ţapului, frumos lac glaciar cu insuliţă. Alimentat de patru izvoare și de avalanșele de zăpadă, Tăul Țapului, este ascuns de pereți stâncoși, într-o căldarea îngustă sub Porțile Închise, la 2 130 m alt. O avalanșă pornită de pe înălțimile Vârfului Țapului și oprită în lac a depus grohotiș ce a depășit nivelul apei cu aproape 1 m, formând acea insuliță înierbată, pentru care Tăul Țapului atrage numeroși fotografi. În jurul lacului sunt populații de marmote, a căror fluierat mai străpunge din când în când liniștea acestui colț de rai. În apropiere se află și cascade între jnepeni, ce înfrumusețează valea.

După un binemeritat popas, pornim prin partea vestică (stângă) a lacului, pe bolovani până la un ultim horn înierbat (hornul Ţapului), ale cărui pante ne scoate în creasta principală BR, la Porţile Închise, într-o zonă cu bolovani stâncoși și porțiuni expuse dotate cu cabluri și balustrade. Din șa, lacul Galeșu și tăurile din Valea Rea, ne vor capta privirea și admirația.

Observații

Traseu periculos iarna pe segmentul Stâna de Râu - Porţile Închise.

Vreme

Cele mai bune sezoane

Ianuarie
Februarie
Martie
Aprilie
Mai
Iunie
Iulie
August
Septembrie
Octombrie
Noiembrie
Decembrie

Persoane care au contribuit si comentat

 

Pui - Hobiţa - Tăul Ţapului - Porţile Închise în Hunedoara, Retezat este un traseu de Drumeţie mediu.
0
0 voturi

Comentarii

Comentariul dumneavoastră