Traseul 27 TA face legătura între localitatea Hobița și Şaua Custurii, aflată între vârfurile Păpușa și Custura, ca alternativă a traseului pe V. Râu Bărbat (PR - traseul 26). Până la fosta cabană Baleia se poate ajunge cu o mașină de teren, apoi schimbăm direcția spre Şaua Custurii. Este un traseu lung, pe un parcurs cu aprox 2500 de m diferențe de nivel, potrivit turiștilor cu experienţă, bine echipaţi.
Dacă am călătorit cu trenul, din gara Pui vom urma marcajul PR până la Hobița pe drumul ce trece prin satul Râu Bărbat. (gara Pui - satul Hobița 7 km). Din Hobița, urcușul până la fosta cabană Baleia se poate face fie pe un vechi drum ciobănesc - BR (drum practicabil mașini gardă înaltă), fie pe poteca (nemarcată) ce urcă pe Culmea Hobiței. Pe jos scurtăm din drum folosind cărările care taie serpentinele șoselei și ne vom bucura de perspective frumoase spre Țara Hațegului și către abruptul nordic al Retezatului.
După serpentinele ce urcă pe culmea Șerelului, drumul continuă 3-4 km în pantă lină pe lângă „Fântâna Rece" și ajunge în Poiana Baleia, unde se află fosta cabană Baleia (degradată), o stână și un refugiu Salvamont. Este permisă camparea. De aici vom urma poteca ce urcă în mici serpentine pe culmea Cozma-Baleia, intrând în jnepeniș, poieni şi pâlcuri de molizi, până în şaua Gorova, semnalizată cu un stâlp indicator.
Drumul pastoral continuă relativ pe curba de nivel, întâlnind numeroase izvoare, străbate o zonă de păşune, apoi pădure și urcă până la Plaiul Coastele Ciorii. Continuăm ascensiunea traversând pădurea de molid amestecată cu jnepeni și zimbri, cu perspective asupra căldărilor nordice ale Culmilor Văcarea şi Gruniu, din scurte luminişuri şi poieni. Ajungem apoi la poiana largă Stâna de Râu, un loc minunat de recreere și odihnă, loc pentru corturi cu Refugiu Salvamont. Aici ajunge și PR (traseul 26) ce urcă în creastă la Porțile Închise, trecând pe lângă cel mai pitoresc și fotogenic lac din Retezat, Tăul Țapului.
De la Stâna de Râu, poteca lasă în stânga spectaculoasele cascade Ciomfu, urcă paralel cu valea prin pajişti care ne conduc într-un peisaj tot mai arid, în creasta Custura - Păpuşa, în Fereastra Custurii, cumpănă de ape între bazinul V. Râu Bărbat și V. Lăpușnicul Mare (un punct mai înalt şi aflat mai la S de Şaua Custurii). De aici avem un orizont frumos asupra culmilor înconjurătoare, asupra lacurilor din căldarea Custurii și asupra Poienii Pelegii. Lacul glaciar Lacul Mare al Custurii se consideră a fi situat la cea mai mare altitudine din România, însă acest record este controversat, din cauza existenţei mai multor cote.
Dacă alegem să continuăm pe CG (traseul 28), avem posibilitatea să vizităm mai multe vârfuri ale Culmii Custura - Grunziu, între care Vârful Custura (2457 m), al cincilea vârf din Retezat. De partea opusă, prin Șaua Custurii, putem să trecem peste Vf. Păpușa Mică, pentru a ajunge pe Vf. Păpușa (2508 m), apoi la traseul principal de creastă BR.
Comentarii