Touristik Label - 1006MN27: Hobiţa - Stâna de Râu - Şaua Custurii

Legătura Stâna de Râu - Șaua Custura, între Păpușa și Custura
Traseul nr. 27 Triunghi Albastru este traseul de legătură între localitatea Hobița și creasta principală a Retezatului (Şaua Custurii), urmând în primă fază un drum forestier nemodernizat spre fosta cabană Baleia. De pe culmea Cozma-Baleia, traseul ajunge la Stâna de Râu, apoi urcă în Şaua Custurii între vârfurile Păpușa și Custura. Iarna, traseul poate pune probleme, în funcţie de cantitatea şi calitatea zăpezii.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
mediu
Distanţă
29,93km
Durată
8:00-10:00h
Urcare
2180m
Coborâre
480m
Vârf
2247m

Galerie

Tabs

Indicaţii de orientare

Traseul urmăreşte un vechi drum ciobănesc folosit în transhumanţă. De la Hobiţa până la fosta cabană Baleia este drum practicabil cu maşini cu gardă înaltă, preferabil maşini de teren. Cabana Baleia este într-o stare avansată de degradare. Există în schimb în apropiere o cabană silvică, un refugiu Salvamont, o stână şi este permisă camparea. Din poiana dinaintea cabanei urcăm pe un plai înierbat, trecem printr-un pâlc de pădure, apoi urcăm în mici serpentine pe culmea Cozma-Baleia. Ocolim vârful Brădetului, trecem printr-un culoar de jnepeni, apoi după un parcurs frumos pe o culme cu jnepeni, poieni şi pâlcuri de molizi ajungem în şaua Gorova, semnalizată cu un stâlp indicator. De aici, urmărim un drum pastoral care merge relativ pe curba de nivel, întâlnind numeroase izvoare. După o zonă de păşune intră în pădure şi urcă într-un frumos plai (coastele Ciorii). De aici, urmează un lung parcurs în principal prin pădurea de molid amestecată cu jnepeni, zâmbri şi alte specii, întâlnind mereu luminişuri şi poieni din care se văd căldările nordice ale Culmilor Văcarea şi Gruniu. De la Stâna de Râu (loc campare, refugiu Salvamont) poteca lasă în stânga (sud) spectaculoasele cascade Ciomfu, urcă paralel cu valea prin pajişti, apoi peisajul devine tot mai arid. În apropiere de creastă, poteca face un mic ocol spre stânga (sud) pentru a facilita urcuşul şi iese în creasta Păpuşa-Custura într-un punct mai înalt şi aflat mai la sud decât Şaua Custurii. Din acest punct, în zilele senine priveliştea este magnifică.

Etape

Hobiţa - fosta cabană Baleia - Şaua Gorova - Stâna de Râu - Şaua Custurii

Descriere

Traseul 27 TA face legătura între localitatea Hobița și Şaua Custurii, aflată între vârfurile Păpușa și Custura, ca alternativă a traseului pe V. Râu Bărbat (PR - traseul 26). Până la fosta cabană Baleia se poate ajunge cu o mașină de teren, apoi schimbăm direcția spre Şaua Custurii. Este un traseu lung, pe un parcurs cu aprox 2500 de m diferențe de nivel, potrivit turiștilor cu experienţă, bine echipaţi.

Dacă am călătorit cu trenul, din gara Pui vom urma marcajul PR până la Hobița pe drumul ce trece prin satul Râu Bărbat. (gara Pui - satul Hobița 7 km). Din Hobița, urcușul până la fosta cabană Baleia se poate face fie pe un vechi drum ciobănesc - BR (drum practicabil mașini gardă înaltă), fie pe poteca (nemarcată) ce urcă pe Culmea Hobiței. Pe jos scurtăm din drum folosind cărările care taie serpentinele șoselei și ne vom bucura de perspective frumoase spre Țara Hațegului și către abruptul nordic al Retezatului.

După serpentinele ce urcă pe culmea Șerelului, drumul continuă 3-4 km în pantă lină pe lângă „Fântâna Rece" și ajunge în Poiana Baleia, unde se află fosta cabană Baleia (degradată), o stână și un refugiu Salvamont. Este permisă camparea. De aici vom urma poteca ce urcă în mici serpentine pe culmea Cozma-Baleia, intrând în jnepeniș, poieni şi pâlcuri de molizi, până în şaua Gorova, semnalizată cu un stâlp indicator.

Drumul pastoral continuă relativ pe curba de nivel, întâlnind numeroase izvoare, străbate o zonă de păşune, apoi pădure și urcă până la Plaiul Coastele Ciorii. Continuăm ascensiunea traversând pădurea de molid amestecată cu jnepeni și zimbri, cu perspective asupra căldărilor nordice ale Culmilor Văcarea şi Gruniu, din scurte luminişuri şi poieni. Ajungem apoi la poiana largă Stâna de Râu, un loc minunat de recreere și odihnă, loc pentru corturi cu Refugiu Salvamont. Aici ajunge și PR (traseul 26) ce urcă în creastă la Porțile Închise, trecând pe lângă cel mai pitoresc și fotogenic lac din Retezat, Tăul Țapului.

De la Stâna de Râu, poteca lasă în stânga spectaculoasele cascade Ciomfu, urcă paralel cu valea prin pajişti care ne conduc într-un peisaj tot mai arid, în creasta Custura - Păpuşa, în Fereastra Custurii, cumpănă de ape între bazinul V. Râu Bărbat și  V. Lăpușnicul Mare (un punct mai înalt şi aflat mai la S de Şaua Custurii). De aici avem un orizont frumos asupra culmilor înconjurătoare, asupra lacurilor din căldarea Custurii și asupra Poienii Pelegii. Lacul glaciar Lacul Mare al Custurii se consideră a fi situat la cea mai mare altitudine din România, însă acest record este controversat, din cauza existenţei mai multor cote.

Dacă alegem să continuăm pe CG (traseul 28), avem posibilitatea să vizităm mai multe vârfuri ale Culmii Custura - Grunziu, între care Vârful Custura (2457 m), al cincilea vârf din Retezat. De partea opusă, prin Șaua Custurii, putem să trecem peste Vf. Păpușa Mică, pentru a ajunge pe Vf. Păpușa (2508 m), apoi la traseul principal de creastă BR.

Observații

Traseu accesibil iarna turiştilor cu experienţă, bine echipaţi, în funcţie de cantitatea şi calitatea zăpezii.

Vreme

Cele mai bune sezoane

Ianuarie
Februarie
Martie
Aprilie
Mai
Iunie
Iulie
August
Septembrie
Octombrie
Noiembrie
Decembrie

Persoane care au contribuit si comentat

 

Hobiţa - Stâna de Râu - Şaua Custurii în Hunedoara, Retezat este un traseu de Drumeţie mediu.
0
0 voturi

Comentarii

Comentariul dumneavoastră