Touristik Label - 1106MN05: Cabana Pietrele - V. Rea - Şaua Pelegii

Legătura Cabana Pietrele - Vf. Peleaga și Păpușa, prin Valea Rea
Traseul nr. 5 Triunghi Galben este traseul de legătură între Cabana Pietrele și creasta principală de nord a masivului Retezat, cu acces la cei doi coloşi, vf. Peleaga şi Păpuşa. Din Șaua Pelegii avem o perspectivă incredibilă asupra tăurilor de pe Valea Rea. Pe parcursul iernii, segmentul Tăurile din Valea Rea - Şaua Pelegii poate fi periculos.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
mediu
Distanţă
5,68km
Durată
2:45-3:30h
Urcare
770m
Coborâre
0m
Vârf
2266m

Galerie

Tabs

Indicaţii de orientare

De la cabana Pietrele, urcăm prin pădure împreună cu traseul 1 (marcat cu bandă albastră) şi după aproximativ 800 m se desprinde spre stânga poteca marcată cu triunghi galben. Aceasta urcă prin pădure printr-o zonă mai sălbatică şi mai puţin umblată decât traseul 1. Când pădurea se răreşte şi apar poieni, jnepeni şi zâmbri, poteca se apropie de firul Văii Rele. Urcăm mai multe trepte glaciare, primul lac întâlnit fiind Lacul Mutătorii, apoi Lacul cu Pietriş şi ajungem în partea superioară a Văii Rele, cel mai întins ţinut de lespezi prăvălite din masiv, neprielnic pentru păşunat (acesta este probabil şi motivul pentru care ciobanii au dat acest nume văii). După întâlnirea cu traseul 9 (cruce roşie) care vine din stânga (est), un ultim urcuş ne scoate în şaua Pelegii, între cei doi coloşi, vârfurile Peleaga şi Păpuşa.

Etape

Cabana Pietrele - Lacul Galeş - Şaua Vârful Mare - Vârful Mare

Descriere

Traseul 5 TG face posibil accesul de la Cabana Pietrele către vf. Peleaga şi Păpuşa, printre tăurile de pe Valea Rea. Este un traseu destul de dificil, într-o ascensiune cu aprox. 900 de m diferențe de nivel,  în cca. 3 - 4 h de drumeție, calea cea mai scurtă spre creastă.

Traseul pornește de la vechea cabană Pietrele (vezi descriere traseul 1), împreună cu BA și TR, intră în pădure și după cca. 5 min, se desprinde de TR (ce urcă la Galeș). Urmează un urcuș până în Poiana Soarelui, unde lăsăm marcajul BA în față (spre Gențiana) și continuăm prin pădure printr-o zonă mai sălbatică şi mai puţin umblată. Urcăml aprig pe culmea dintre Valea Pietrele și Valea Rea, apoi coborâm la niște poieni, jnepeni şi zâmbri, unde poteca continuă apropie de firul Văii Rele. 

Urcăm pragul primei trepte glaciare, urmând firul văii până în partea superioară a căldării Tăurilor din Valea Rea, primul lac întâlnit fiind Lacul Mutătorii, apoi Lacul cu Pietriş. Ajunși în partea superioară, vom străbate un întins ţinut de lespezi prăvălite din masiv, neprielnic pentru păşunat (acesta fiind probabil şi motivul pentru care ciobanii au dat acest nume văii). Aproape de pereții Păpușii, întâlnim CR (traseul 9) care vine din stânga (est), de la Lacul Galeș. Alături de acesta vom ataca pantele masivului până în Șaua Pelegii (2285 m), unde întâlnim traseul de creastă BR și CG - spre Lacul Bucura. Din Șaua Pelegii se poate continua drumeția fie spre Vârful Păpușa și Porțile Închise, fie spre Vârful Peleaga și Lacul Bucura, de unde se poate aborda Circuitul Lacurilor PR (traseul 25). Tot în Șaua Pelegii, ajunge și PA (traseul 23) în urcare de la Poiana Pelegii și trecând pe la frumosul lac glaciar Peleaga (Ghimpele)

Observații

Traseu periculos iarna pe segmentul Tăurile din Valea Rea - Şaua Pelegii.

Vreme

Cele mai bune sezoane

Ianuarie
Februarie
Martie
Aprilie
Mai
Iunie
Iulie
August
Septembrie
Octombrie
Noiembrie
Decembrie

Persoane care au contribuit si comentat

 

Cabana Pietrele - V. Rea - Şaua Pelegii în Hunedoara, Retezat este un traseu de Drumeţie mediu.

Etichete

0
0 voturi

Comentarii

Comentariul dumneavoastră