-Traseul 4 PA este traseul în circuit de vizitare a Cetăţilor Ponorului, străbătând și zona Padiș-Glăvoi, îndrăgită de turiști. Este un traseu dificil, nerecomandat iarna, prevăzut cu cabluri de susținere în punctele cheie, în cca 6.5 h de drumeție.
Traseul pornește de la Cabana Padiș, împreună cu PG (Circuitul Galbenei), TR (traseul 9) și CG (acces spre platoul carstic Lumea Pierdută), străbate la scurt timp Valea Garjoaba, trece printr-o poiană presărată cu doline și molizi și ajunge în Poiana Rotundă (cca 1 h de la start), unde CG ne părăsește. De aici, ținem poteca pe versantul drept și ajungem în poiana Ponor, unde există o derivație PAD spre fermecătorul izbuc Ponor (traseul 15).
Continuăm către firul Văii Cetăţilor, ocolind prin dreapta ponoarele pârâului Ponor. Străbatem o pădure deasă de molizi, ajungem la drumul forestier La Grajduri - Cabana Cetățile Ponorului (cu BR și CR) apoi lăsăm în stânga marcajul PG (Circuitul Galbenei).
Următorul sector coboară pe versantul stâng al Văii Cetăților (unde sunt fixate cabluri) și ajunge (pe scări metalice) pe fundul Dolinei I, unde se află marele portal de 74 m Cetățile Ponorului, cel mai mare din Europa. Galeria principală activă are 2 km lungime. Primul sector este ușor accesibil, apoi partea mai frumoasă a peșterii este recomandată doar pentru speologi bine echipați. Peștera nu este bogată în concrețiuni, totuși există forme de interes în Sala Florilor de Piatră. Din acest punct (la ape mici), poate fi vizitat portalul şi Dolina II.
Urcăm abrupt pe o potecă îngustă în versantul stâng al văii până la creasta ce desparte dolina I de dolina III, aceasta din urmă având dimensiuni mult mai mari. În culme, traseul trece pe la cele 4 balcoane de belvedere, realizate în secolul XIX de Czaran Gyula, de unde se coboară până la Valea Cetăţilor şi mai apoi până în Poiana La Grajduri. Încheiem circuitul urmând direcția spre Complexul Turistic Padiş.
Comentarii