Touristik Label - 717MN04: Circuitul Cetăţilor Ponorului

Circuitul Cetăţile Ponorului
Traseul 4 Punct Albastru este Circuitul Cetăţilor Ponorului, unul dintre cele mai mari complexe carstice din întreaga Europă, ce atrage speologi pasionați din toate colțurile lumii. Un circuit cu pornire și sosire la Complexul turistic Padiş.
4.5

Trail Details [ro]

Dificultate
dificil
Distanţă
11,19km
Durată
~6:30h
Urcare
625m
Coborâre
625m

Galerie

Tabs

Indicaţii de orientare

Traseul începe de la Complexul Turistic Padiş, merge până Poiana La Grajduri (Glăvoi), trecând prin Poiana Rotundă şi Poiana Ponor. Continuăm în urcare uşoară prin pădure până ieşim din dolină, după care coborâm uşor la dreapta pe un abrupt stâncos împădurit, către firul Văii Cetăţilor. Coborâm în dolina 1 şi dolina 3 pe traseul echipat cu scări metalice, după care urcăm abrupt din dolina 3 până pe culme unde întâlnim marcajul punct galben. Facem dreapta, trecem pe la cele 4 balcoane de belvedere şi ne întoarcem uşor prin pădure până ajungem la un drum de exploatare forestieră, până la Valea Cetăţilor şi mai apoi până în Poiana La Grajduri. De aici continuăm pe sectorul comun punct albastru şi punct galben până la Complexul Turistic Padiş.

Etape

Circuitul Cetăţilor Ponorului: Complex turistic Padiş - Poiana Ponor - Cetăţile Ponorului - Poiana La Grajduri (Glăvoi) - Complex turistic Padiş

Descriere

-Traseul 4 PA este traseul în circuit de vizitare a Cetăţilor Ponorului, străbătând și zona Padiș-Glăvoi, îndrăgită de turiști. Este un traseu dificil, nerecomandat iarna, prevăzut cu cabluri de susținere în punctele cheie, în cca 6.5 h de drumeție.

Traseul pornește de la Cabana Padiș, împreună cu PG (Circuitul Galbenei), TR (traseul 9) și CG (acces spre platoul carstic Lumea Pierdută), străbate la scurt timp Valea Garjoaba, trece printr-o poiană presărată cu doline și molizi și ajunge în Poiana Rotundă (cca 1 h de la start), unde CG ne părăsește. De aici, ținem poteca pe versantul drept și ajungem în poiana Ponor, unde există o derivație PAD spre fermecătorul izbuc Ponor (traseul 15).

Continuăm către firul Văii Cetăţilor, ocolind prin dreapta ponoarele pârâului Ponor. Străbatem o pădure deasă de molizi, ajungem la drumul forestier La Grajduri - Cabana Cetățile Ponorului (cu BR și CR) apoi lăsăm în stânga marcajul PG (Circuitul Galbenei). 

Următorul sector coboară pe versantul stâng al Văii Cetăților (unde sunt fixate cabluri) și ajunge (pe scări metalice) pe fundul Dolinei I, unde se află marele portal de 74 m Cetățile Ponorului, cel mai mare din Europa. Galeria principală activă are 2 km lungime. Primul sector este ușor accesibil, apoi partea mai frumoasă a peșterii este recomandată doar pentru speologi bine echipați. Peștera nu este bogată în concrețiuni, totuși există forme de interes în Sala Florilor de Piatră. Din acest punct (la ape mici), poate fi vizitat portalul şi Dolina II.

Urcăm abrupt pe o potecă îngustă în versantul stâng al văii până la creasta ce desparte dolina I de dolina III, aceasta din urmă având dimensiuni mult mai mari. În culme, traseul trece pe la cele 4 balcoane de belvedere, realizate în secolul XIX de Czaran Gyula, de unde se coboară până la Valea Cetăţilor şi mai apoi până în Poiana La Grajduri. Încheiem circuitul urmând direcția spre Complexul Turistic Padiş.

Observații

Cablurile din Cetăţile Ponorului pot pune dificultăţi. Impracticabil / nerecomandat iarna.

Vreme

Persoane care au contribuit si comentat

 

Circuitul Cetăţilor Ponorului în Bihor, Alba, Bihor-Padiş este un traseu de Drumeţie dificil.
0
Average: 4.5 (2 votes)

Comentarii

Comentariul dumneavoastră