Traseul 22 PR este traseul ce vizitează Peştera Cetăţile Rădesei într-un mini circuiti, folosind lanțurile și amenajările de siguranţă. Este un traseu dificil -necesită atenție sporită pe zonele cu cabluri și lanțuri, accesibil în cca. 2-3 h de drumeție.Traseu nerecomandat iarna!
Odată ajunși în șesul Padiș, continuăm pe drumul care duce spre Cabana Vărășoaia, împreună cu cele două magistrale BR (traseul 1) şi BA (traseul 66). Trecem de cabană și ajungem la locul unde drumul se bifurcă, marcat cu panouri informative. BR; BA și BG cotesc în unghi drept spre stânga, în timp ce PR pornește spre dreapta, urcă uşor prin pădure și ajunge deasupra Văii Rădeasa într-o poiană, pe o pantă înclinată.
Aici poteca PR se bifurcă. Poteca spre stânga ocolește peștera pe deasupra ei, în timp ce poteca din dreapta coboară pe un lanţ de susţinere, până la gura portalului înalt de peste 15 m. Traversarea Peșterii Cetăţile Rădesei se poate face doar la ape mici, în timpul verii, cu condiții MINIME de ploaie, utilizând lanțurile din peşteră, amenajări ce necesită o întreţinere continuă, datorită posibilelor viituri sau furtuni din timpul anului. Rețineți: în interior este tot timpul apã şi foarte alunecos - folosiți încălțări adecvate!
Peștera Cetăţile Rădesei este foarte spectaculoasă, dar trebuie reținut că nu este electrificată, așadar sunt necesare frontale sau lanterne pentru traversarea ei. Odată intrați, ajungem într-o sală mare - ca o terasă de stâncă, de unde se coboară la firul apei, cu atenție. Traversăm prin patul apei și ajungem într-o sală mare luminată natural prin cele 4 hornuri din tavan. Următorul segment trece printr-o porţiune mai îngustă, lipsită de lumină, de unde ieșim într-un canion îngust pe unde se coboară abrupt cu ajutorul lanțurilor, spre poiana Rădesei. Am parcurs 260 m în subteran, în cca. 20-30 de min.
În Poiana Rădesei traseul se bifurcă din nou: o ramură face legătura cu Circuitul Someșului Cald (traseu închis temporar!), iar cealaltă urcă pe versantul drept pe o brână de calcar suspendată deasupra canionului Rădesei - punct de belvedere. Tot aici, Pârâul Rădeasa care iese din peşteră, împreună cu Pârâul Feredeu care vine din stânga, formează o frumoasă cascadă de 5 m înălţime. Este locul unde ia naștere Someşul Cald, unul din cei mai importanți afluenți din zona Apusenilor.
Comentarii
Portiunea de revenire la portalul de intrare, dupa trecerea de ferestre, necesita putina atentie la orientare, Probabil datorita doboraturilor si a eploatarii acestora, marcaul este greu de observat, iar poteca destul de greu de identificat.