Touristik Label - 917MN22: Circuitul Cetăţilor Rădesei

Circuitul Cetăţile Rădesei
Traseul 22 Punct Roșu este traseul în circuit al Cetăţilor Rădesei. Peştera Cetăţile Rădesei se vizitează doar la ape mici, în timpul verii - o zonă ce necesită o întreţinere continuă. Datorită viiturilor sau furtunilor din timpul anului pot apărea doborâturi! Verificați starea traseului înainte de a porni la drum!
0

Trail Details [ro]

Dificultate
dificil
Distanţă
5,58km
Durată
1:45-2:00h
Urcare
227m
Coborâre
227m

Galerie

Tabs

Indicaţii de orientare

De la Cabana Vărăşoaia traseul merge pe drumul pietruit înspre nord. În locul în care drumul face o curbă de 90 de grade la stânga, traseul nostru merge la dreapta, urcă uşor şi apoi coboară până la intrarea în Peştera Cetăţile Rădesei. Parcurgem peştera folosindu-ne de cablurile şi lanţurile instalate, iar la ieşire ajungem în Poiana Rădesei. De aici urcăm pe o poteca stâncoasă la stânga, ajungem deasupra peşterii, trecem pe lângă câteva „ferestre“ în tavanul ei şi revenim lângă portalul de intrare. Ne intoarcem la drumul spre Cabana Vărăşoaia pe aceeasi potecă pe care am venit.

Etape

Circuitul Cetăţilor Rădesei: Cabana Vărăşoaia - Peştera Cetăţile Rădesei - Poiana Rădesei - Cabana Vărăşoaia

Descriere

Traseul 22 PR este traseul ce vizitează Peştera Cetăţile Rădesei într-un mini circuiti, folosind lanțurile și amenajările de siguranţă. Este un traseu dificil -necesită atenție sporită pe zonele cu cabluri și lanțuri, accesibil în cca. 2-3 h de drumeție.Traseu nerecomandat iarna! 

Odată ajunși în șesul Padiș, continuăm pe drumul care duce spre Cabana Vărășoaia, împreună cu cele două magistrale BR (traseul 1) şi BA (traseul 66). Trecem de cabană și ajungem la locul unde drumul se bifurcă, marcat cu panouri informative. BR; BA și BG cotesc în unghi drept spre stânga, în timp ce PR pornește spre dreapta, urcă uşor prin pădure și ajunge deasupra Văii Rădeasa într-o poiană, pe o pantă înclinată.

Aici poteca PR se bifurcă. Poteca spre stânga ocolește peștera pe deasupra ei, în timp ce poteca din dreapta coboară pe un lanţ de susţinere, până la gura portalului înalt de peste 15 m. Traversarea Peșterii Cetăţile Rădesei se poate face doar la ape mici, în timpul verii, cu condiții MINIME de ploaie, utilizând lanțurile din peşteră, amenajări ce necesită o întreţinere continuă, datorită posibilelor viituri sau furtuni din timpul anului. Rețineți: în interior este tot timpul apã şi foarte alunecos - folosiți încălțări adecvate!

Peștera Cetăţile Rădesei este foarte spectaculoasă, dar trebuie reținut că nu este electrificată, așadar sunt necesare frontale sau lanterne pentru traversarea ei. Odată intrați, ajungem într-o sală mare - ca o terasă de stâncă, de unde se coboară la firul apei, cu atenție. Traversăm prin patul apei și ajungem într-o sală mare luminată natural prin cele 4 hornuri din tavan. Următorul segment trece printr-o porţiune mai îngustă, lipsită de lumină, de unde ieșim într-un canion îngust pe unde se coboară abrupt cu ajutorul lanțurilor, spre poiana Rădesei.  Am parcurs 260 m în subteran, în cca. 20-30 de min.

În Poiana Rădesei traseul se bifurcă din nou: o ramură face legătura cu Circuitul Someșului Cald (traseu închis temporar!), iar cealaltă urcă pe versantul drept pe o brână de calcar suspendată deasupra canionului Rădesei - punct de belvedere. Tot aici, Pârâul Rădeasa care iese din peşteră, împreună cu Pârâul Feredeu care vine din stânga, formează o frumoasă cascadă de 5 m înălţime. Este locul unde ia naștere Someşul Cald, unul din cei mai importanți afluenți din zona Apusenilor.

Observații

Traseul este afectat de căderi masive de arbori după furtuna din toamna 2017 şi accesul la data publicării este blocat complet. Se poate parcurge doar sectorul până la intrarea în peşteră, însă doar dus-întors. Ieşirea din Cetăţile Rădesei, înspre Defileul Someşului Cald este blocată de trunchiuri de arbori. Impracticabil / nerecomandat iarna.

Vreme

Persoane care au contribuit si comentat

 

Circuitul Cetăţilor Rădesei în Bihor, Bihor-Padiş este un traseu de Drumeţie dificil.
0
0 voturi

Comentarii

imaginea utilizatorului Gisca Horea

Portiunea de revenire la portalul de intrare, dupa trecerea de ferestre, necesita putina atentie la orientare, Probabil datorita doboraturilor si a eploatarii acestora, marcaul este greu de observat, iar poteca destul de greu de identificat. 

Traseu încheiat la data de: 
Marţi, Iulie 28, 2020
Completed Checkbox: 

Comentariul dumneavoastră