Touristik Label - 917MN23: Circuitul Cheilor Someşului Cald

Circuitul Cheile Someşului Cald
Traseul 23 Punct Roșu este traseul în circuit Cheile Someşului Cald, pe valea Someșului Cald, cu formațiunile stâncoase Căpița, Cuptorul, peretele Cuciulatei, Peștera Tunelul Mic, Peștera Honu și panorama asupra cheilor înguste Moloh, cu cascada Moloh, o vale sălbatică, cu versanți stâncoși. Traseu închis temporar - afectat de doborâturi / furtuni!
0

Trail Details [ro]

Dificultate
dificil
Distanţă
4,98km
Durată
1:30-1:45h
Urcare
260m
Coborâre
260m

Tabs

Indicaţii de orientare

“Traseu închis” - afectat de doborâturi de vânt / furtuni.

Traseul începe de pe Valea Someşului Cald, de la intersecţia cu traseului CG care duce la Poiana Onceasa. Înaintăm pe drumul forestier de-a lungul văii şi după circa 20 de minute de la plecare traversăm prin apa Someşului Cald. Urcăm puţin prin pădure după care poteca se înscrie pe curba de nivel. În scurt timp ajungem la un sector cu potecă abruptă cu grohotiş instabil şi cu porţiuni cu pământ alunecos, pe care îl urcăm în serpentine. Trecem de formaţiunea stâncoasă numită Cuptorul şi de două puncte de belvedre şi coborâm până în vale, în Poiana Rădesei. De aici urcăm până la baza abruptului Cuciulata, trecem pe lângă Peştera Honu şi apoi coborâm abrupt prin pădure, pe lapiezuri acoperite cu sol alunecos şi vegetaţie ierboasă, până la drumul forestier pe care am venit. Atenţie, datorită pasajelor abrupte şi instabile se recomandă parcurgerea în sensul descris!

Etape

Circuitul Cheilor Someşului Cald: Valea Someşului Cald - Căpiţa - belvedere - Poaiana Rădesei - sub Peretele Cuciulatei - Peştera Honu - Valea Someşului Cald

Descriere

 

Traseul 23 PR este traseul ce vizitează Cheile Someşului Cald, într-un circuit printre formațiunile stâncoase și peșterile din zonă. Este un traseu dificil, ce necesită atenție sporită pe zonele cu sol alunecos şi vegetație ierboasă sau grohotișuri, accesibil în cca. 3-4 h de drumeție. Traseu nerecomandat iarna! 

Recomandarea Salvamont Bihor este ca traseul să fie parcurs dinspre Poiana Onceasa, datorită pasajelor abrupte şi instabile ce pun probleme dacă se abordează varianta dinspre Poiana Rădesei. Mare parte din sectorul amonte este afectat de doborâturi.

Așadar, de pe Valea Someşului Cald, pornind din traseului CG (traseul 34 MN Vlădeasa), pe drumul forestier de-a lungul văii cca. 20 min și ajungem la un izbuc cu apă bună de băut. Aici facem stânga, trecem apa, apoi urcăm în serpentine prin pădure ocolind un pilon de calcar numit Căpiţa, ajungând la un sector de potecă abruptă cu grohotiş instabil și sol alunecos. Aceasta ne conduce deasupra unei formaţiuni stâncoase - Cuptorul, cu o crăpătură în stâncă, numită impropriu, Peştera Cuptorul. Există și o derivație spre un punct de belvedere spectaculos de unde se poate admira firul îngust al Someşului Cald, unduind printre pereţii de calcar. Locul se află la o diferenţă de altit. de cca 120 m - așadar, atenție!

Următorul sector duce la un al doilea punct de belvedere spectaculos, apoi traseul coboară prin pădurea de molid, pe deasupra la Cascada Moloch (care nu se vede de aici), tot mai departe de firul văii, în Poiana Rădesei, de unde se poate urca (cu încălțări adecvate!), pe lanțuri, până la Peştera Cetăţile Rădesei (traseul 22).

Din Poiana Rădesei, circuitul Cheile Someşului Cald urcă pe la baza abruptului Cuciulata și trece în primă fază pe la derivația spre Peștera Tunelul Mic, ce drenează apele văii Cuciulata. O altă derivație ne duce la un balcon natural de unde se văd cheile înguste Moloh, cu frumoasa cascada Moloh, cu o cădere de 10 m. Exista și o derivație care cobora pe malul Someșului Cald pentru a admira firul și cheile înguste ale văii de pe patul apei.

Circuitul Cheile Someşului Cald continuă pe curba de nivel până la gura peșterii Honu, un culoar de 75 m fără formaţiuni deosebite care se termină cu un horn înfundat. De la peşteră, traseul coboară abrupt prin pădure, pe lapiezuri acoperite cu sol alunecos, înapoi la drumul forestier, valea Someşului Cald.

Observații

Traseul este afectat de căderi masive de arbori după furtuna din toamna 2017 şi accesul la data publicării este blocat complet. Se poate parcurge doar sectorul până la intrarea în defileu, însă doar dus-întors. Impracticabil / nerecomandat iarna.

Vreme

Persoane care au contribuit si comentat

 

Circuitul Cheilor Someşului Cald în Bihor, Bihor-Padiş este un traseu de Drumeţie dificil.
0
0 voturi

Comentarii

imaginea utilizatorului Gisca Horea

Datorita doboraturilor traseul este dificil de urmat pe unele portiuni, ( marcajul nu este vizibil, poteca este acoperita de copaci), desi in general poteca este clara 

Traseu încheiat la data de: 
Marţi, Iulie 28, 2020
Completed Checkbox: 

Comentariul dumneavoastră