Traseul 23 PR este traseul ce vizitează Cheile Someşului Cald, într-un circuit printre formațiunile stâncoase și peșterile din zonă. Este un traseu dificil, ce necesită atenție sporită pe zonele cu sol alunecos şi vegetație ierboasă sau grohotișuri, accesibil în cca. 3-4 h de drumeție. Traseu nerecomandat iarna!
Recomandarea Salvamont Bihor este ca traseul să fie parcurs dinspre Poiana Onceasa, datorită pasajelor abrupte şi instabile ce pun probleme dacă se abordează varianta dinspre Poiana Rădesei. Mare parte din sectorul amonte este afectat de doborâturi.
Așadar, de pe Valea Someşului Cald, pornind din traseului CG (traseul 34 MN Vlădeasa), pe drumul forestier de-a lungul văii cca. 20 min și ajungem la un izbuc cu apă bună de băut. Aici facem stânga, trecem apa, apoi urcăm în serpentine prin pădure ocolind un pilon de calcar numit Căpiţa, ajungând la un sector de potecă abruptă cu grohotiş instabil și sol alunecos. Aceasta ne conduce deasupra unei formaţiuni stâncoase - Cuptorul, cu o crăpătură în stâncă, numită impropriu, Peştera Cuptorul. Există și o derivație spre un punct de belvedere spectaculos de unde se poate admira firul îngust al Someşului Cald, unduind printre pereţii de calcar. Locul se află la o diferenţă de altit. de cca 120 m - așadar, atenție!
Următorul sector duce la un al doilea punct de belvedere spectaculos, apoi traseul coboară prin pădurea de molid, pe deasupra la Cascada Moloch (care nu se vede de aici), tot mai departe de firul văii, în Poiana Rădesei, de unde se poate urca (cu încălțări adecvate!), pe lanțuri, până la Peştera Cetăţile Rădesei (traseul 22).
Din Poiana Rădesei, circuitul Cheile Someşului Cald urcă pe la baza abruptului Cuciulata și trece în primă fază pe la derivația spre Peștera Tunelul Mic, ce drenează apele văii Cuciulata. O altă derivație ne duce la un balcon natural de unde se văd cheile înguste Moloh, cu frumoasa cascada Moloh, cu o cădere de 10 m. Exista și o derivație care cobora pe malul Someșului Cald pentru a admira firul și cheile înguste ale văii de pe patul apei.
Circuitul Cheile Someşului Cald continuă pe curba de nivel până la gura peșterii Honu, un culoar de 75 m fără formaţiuni deosebite care se termină cu un horn înfundat. De la peşteră, traseul coboară abrupt prin pădure, pe lapiezuri acoperite cu sol alunecos, înapoi la drumul forestier, valea Someşului Cald.
Comentarii
Datorita doboraturilor traseul este dificil de urmat pe unele portiuni, ( marcajul nu este vizibil, poteca este acoperita de copaci), desi in general poteca este clara