Touristik Label - 1113MN23: Ferice-Peştera Ferice-Traseul 12 BR

Legătura sat Boga - creasta Vlădesei, vizitând Peştera Ferice
Traseul 23 Triunghi Galben este traseul de acces din satul Ferice spre creasta Munților Vlădeasa (Şaua Baia Popii), trecând pe la peștera Ferice, cunoscută de turiști încă din secolul XIX (prima descriere 1863). Sectorul superior urmărește culmea Plaiul Ferice.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
mediu
Distanţă
12,45km
Durată
4:00-5:00h
Urcare
1335m
Coborâre
321m
Vârf
1388m

Galerie

Tabs

Indicaţii de orientare

După intrarea în satul Ferice nu cotim dreapta spre centru ci menţinem direcţia NE pe o uliţă asfaltată la capătul căreia întâlnim indicatorul de intrare în traseu. Trecem pe lângă un foişor (loc de popas) cu izvor şi după un scurt urcuş pe o stâncă întâlnim o ramificaţie de doar 10 m spre dreapta (E) până la intrarea în peşteră. Urmează un parcurs prin tufişuri, un pâlc de pădure, poieni invadate de ferigi, zone cu vegetaţie luxuriantă unde trebuie să fim atenţi la marcaje până ieşim într-un drumeag care urcă prin pădurea tânără. Drumul este la început spălat de ape, apoi se face mai bun şi se înscrie pe culme, aşa că înaintăm cu uşurinţă. Întâlnim o casă de vară după care marcajul părăseşte drumul de culme pentru un drum pe curba de nivel pentru a-l părăsi şi pe acesta după 200 m la un izvor. Urcăm pieptiş printr-o poiană şi în doar 220 m ieşim în alt drum, aflat mult mai sus. Pe acest drum mai serios ocolim Vârful Măgura Fericii printr-o frumoasă pădure de fag, lăsăm în stânga (N) o culme secundară cu o frumoasă poiană şi ieşim într-o păşune largă unde urmărim mai mult timp un drum la mică distanţă de marginii pădurii. Drumul coboară şi coteşte dreapta (S) spre nişte case, dar marcajul menţine aceeaşi direcţie şi intră din nou în pădure. Acum marcajul foloseşte o potecă lată, uşor de urmărit, care se transformă în drum forestier într-o zonă în care s-au exploatat lemne. Poteca alternează urmărirea culmii cu câteva ocoliri pe curbă de nivel, în general spre stânga (N). Întâlnim traseul 15 CG şi alături de acesta în mai puţin de 1 km ieşim într-o poiană mare, pe care o străbatem la limita pădurii, în partea de jos. Întâlnim un drum forestier, pe care mergem doar 150 m până la o intersecţie, în apropierea căreia se află o stână. Aici ne despărţim de CG alegând drumul din dreapta, care în mai puţin de 800 m întâlneşte drumul care uneşte Stâna de Vale cu Valea Drăganului. Marcajul continuă pe acesta încă 750 m până la întâlnirea traseului 12 BR.

Etape

sat Ferice-Peştera Ferice-Culmea Plaiul Fericii-Traseul 12 BR

Descriere

Traseul 23 TG este traseul de legătură dintre satul Ferice și creasta Munților Vlădeasa (Şaua Bohodei), vizitând în primă fază peștera Ferice ce se află în apropierea localității. Este un traseu destul de solicitant,  într-o drumeție cu peste 1600 de m diferențe de nivel, în aprox. 4 - 5 h, accesibil iarna în funcție de cantitatea şi calitatea zăpezii.

Traseul pornește de la ieșirea din satul Ferice cu direcţia NE pe o uliţă care conduce la indicatorul de intrare în traseu. Poteca străbate o pădure, apoi o porțiune de grohotisuri, trece de un foișor cu izvor și ajunge lângă intrarea în peşteră. După intrare urmează un tronson incomod: accesul la galerie se face târâș. Prima descriere a Peșterii Ferice datează din 1863, cunoscută datorită bazinelor formate din calcit, pline cu apă și a cavemamentului impunător, cu o galerie activă de 7-8 m lățime și 9-10 m înălțime. Din păcate, speleotemele sunt rare, stalactitele și sta­lagmitele se cuibăresc în intrândurile peșterilor.

Următorul segment al traseului traversează zone cu vegetaţie luxuriantă, poieni invadate de ferigi și pâlcuri de pădure, unde e nevoie de atenție sporită la marcaje. Ieșim într-un drumeag care se înscrie pe culme și urcă prin pădurea tânără. Trecem de un izvor, apoi urcăm pieptiș la un alt drum care ocolește Vârful Măgura Fericii printr-o frumoasă pădure de fag, la hotarele Rezervației Plaiul Fericii.

Menţinem aceeaşi direcţie, ajungem la o potecă lată care se transformă în drum forestier și urmărim în general culmea Plaiul Fericii, cu câteva ocoliri pe curbă de nivel. O coborâre ușoară ne scoate la intersecția cu marcajul CG “Circuitul Custurilor” (traseul 15), alături de care ajungem în poiana Fântânelele, apoi la o stână.

Aici TG face dreapta pe un drumeag care ne conduce în mai puţin de 800 m la drumul care uneşte Stâna de Vale cu Valea Drăganului, pe care menținem direcția până ce întâlnim drumul de creastă  (traseul 12) - magistrala St. de Vale - Padiș.

Vreme

Cele mai bune sezoane

Ianuarie
Februarie
Martie
Aprilie
Mai
Iunie
Iulie
August
Septembrie
Octombrie
Noiembrie
Decembrie

Persoane care au contribuit si comentat

 

Ferice-Peştera Ferice-Traseul 12 BR în Bihor, Vlădeasa este un traseu de Drumeţie mediu.
0
0 voturi

Comentarii

Comentariul dumneavoastră