Muntii Bihor - Padiș: Șesul Padiș - Șaua Vărășoaia - Șaua Cumpănățelul

Șesul Padiș - Șaua Vărășoaia  - Șaua Cumpănățelul
Un traseu frumos de schi de tură printre colibele de vară moțești, pădurea împovărată de nămeți și jnepenii cu forme ciudate, ajungând la golul alpin de sub Vârfului Cârligatele (1694 m), cel mai înalt din zonă.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
mediu/dificil
Distanţă
14,03km
Urcare
710m
Coborâre
710m

Galerie

Tabs

Indicaţii de orientare

Șaua Cumpănățelul, situată la limita dintre Vlădeasa și munții Bihor, poate fi accesată atât dinspre Stâna de Vale, cât și dinspre Padiș. 

Traseul nostru începe din Șesu Padiș, unde se ajunge pe drumul asfaltat dinspre Pietroasa, de regulă, deszăpezit toată iarna.

Din drumul Șesul Padiș se urcă ușor spre șaua Vărășoaia, printre căsuțele de vară moțești, de-a lungul curbei de nivel. De aici, se continuă în urcare ușoară printre doline, ici-colo cu colibe pe care moții le folosesc vara, până la stâna aflată între popasul La Groapă și vârful Piatră Arsă.

Spre șaua Cumpănățelul, panta se întețește și străbatem jnepenișul din golul alpin. 

Etape

Șesul Padiș - Cabana Vărășoaia - Șaua Vărășoaia  - Vârful Piatra Arsă - Șaua Cumpănățelul

Descriere

Șaua Cumpănățelul, situată la limita dintre Vlădeasa și munții Bihor, poate fi accesată atât dinspre Stâna de Vale, cât și dinspre Padiș. Alegând cea de-a doua variantă, se ajunge în Șesu Padiș pe drumul asfaltat dinspre Pietroasa, de regulă, deszăpezit toată iarna (E bine totuși să vă informați!).

Așadar, din Șeșul Padiș, se pornește spre cabana Vărășoaia, urmând marcajul Bandă Roșie, apoi spre șaua Vărășoaia, printre căsuțele de vară moțești.

Din șa se continuă urcarea ușoară printre doline, apoi prin pădure, până la stâna aflată între popasul La Groapă și vârful Piatră Arsă.

Spre șaua Cumpănățelul, panta începe să crească și intrăm în jnepeniș.

Din Șaua Cumpănățelul se poate continua spre Cabana și stația meteo Vlădeasa, pe magistrala Bandă Albastră Vărășoaia - Halta Bologa (traseul 1), sau spre stațiunea turistică Stâna de Vale, trecând pe sub creasta Vârfului Cârligatele (1694 m), cel mai înalt din zonă.

Observații

Iarna, zăpezile mari pot pune probleme.

Vreme

Persoane care au contribuit si comentat

 

Muntii Bihor - Padiș: Șesul Padiș - Șaua Vărășoaia - Șaua Cumpănățelul în Bihor, Vlădeasa este un traseu de Schi de tură mediu/dificil.
0
0 voturi

Comentarii

Comentariul dumneavoastră