Touristik Label - 1013MN20: Pietroasa-Casc. Săritoarea Bohodei-Şaua Bohodei

Legătura sat Pietroasa - creasta Vlădesei, pe la Cascada Săritoarea Bohodei
Traseul 20 Triunghi Albastru este traseul de acces din satul Pietroasa spre creasta Munților Vlădeasa (Şaua Bohodei), trecând pe la Cascada Săritoarea Bohodei, cea mai mare din Munții Apuseni, cu o cădere de apă în trepte de cca. 80 m. Ultimul sector ce urcă de la cascadă este foarte accidentat, echipat cu lanțuri și ia aprox. 2 h de urcuș.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
mediu
Distanţă
14,02km
Durată
5:00-6:00h
Urcare
1329m
Coborâre
167m
Vârf
1469m

Galerie

Tabs

Indicaţii de orientare

Primele marcaje şterse apar în localitatea Pietroasa, pe stâlpi. După mai bine de 2 km de mers pe DJ763 spre Boga se desprinde spre stânga drumul care urcă de-a lungul Văii Aleului. Urmăm acest drum trecând pe lângă mai multe cabane şi case de vacanţă. Deşi nu este asfaltat, cale de 6,5 km drumul este foarte bun, accesibil oricărei maşini. Apoi devine tot mai rău şi abrupt, în ultima parte înierbat. După 3,5 km la un mic baraj peste Valea Aleului drumul coteşte spre dreapta şi marcajul urmăreşte o potecă spre stânga (nord). Urcăm abrupt prin pădure, apoi poteca urcă paralel cu valea. Indicatoarele de pe un copac ne anunţă că sunt două variante de urcare, ambele marcate cu TA. Doar cea din dreapta (SE) trece pe la Cascada Săritoarea Bohodei. Dacă o urmăm pe aceasta, după mai bine de 300 m de urcare de-a lungul văii ajungem la baza Cascadei Săritoarea Bohodei. Căderea apei are loc în mai multe trepte succesive care însumează 80 m. Aici indicatorul ne informează că urmează un traseu abrupt şi dificil. Într-adevăr, drumul nostru devine o urcare continuă pe stânci echipate cu lanţuri în locurile esenţiale, foarte spectaculoasă, din mai multe locuri putând admira cascada. Urcăm mereu pe spinarea unei culmi („Dealul Crucii“), câştigând rapid altitudine. Beneficiem de privelişti asupra văii sau asupra culmii vecine dinspre NV, pe care urcă cealaltă ramură a traseului. În cele din urmă ieşim în Şaua Bohodei, unde întâlnim traseul 12 BR.

Etape

sat Pietroasa-Valea Aleului-Cascada Săritoarea Bohodei-Dealul Crucii-Şaua Bohodei

Descriere

Traseul 20 TA este traseul de legătură dintre satul Pietroasa și creasta Munților Vlădeasa (Şaua Bohodei), vizitând Cascada Săritoarea Bohodei. Este un traseu destul de solicitant,  într-o drumeție cu peste 1500 de m diferențe de nivel, în aprox. 5 - 6 h, accesibil iarna în funcție de cantitatea şi calitatea zăpezii.

Traseul pleacă din centrul comunei Pietroasa împreună cu marcajul CA (traseul 10) - spre zona Padiș din Munții Bihor și TG (traseul 64) - legătura cu Arieșeni, pe Valea Galbenei. Urmăm drumul județean ce urcă amonte pe Crișul Pietros și după cca. 2 km, ajungem la gura V. Aleului, unde TA se desprinde spre stânga, trecând pe lângă mai multe cabane şi case de vacanţă. Drumul pe vale este foarte bun, accesibil oricărei maşini până în partea superioară unde devine înierbat și tot mai abrupt. 

În Poiana Aleului trecem pe lângă cantonul silvic, apoi traversăm podul pe malul drept, după care urmăm o potecă spre stânga, intrând în Pădurea Aleiului, unde urcăm pieptiș, paralel cu valea, până la indicatorul unde traseul se bifurcă. Avem varianta de urcare pe la cascada Săritoarea Bohodei sau pe la punctul de belvedere „Stâncile lui Hercule“ (traseul 21). Ambele variante ajung  în Şaua Bohodei, în creasta Munților Vlădeasa (1481 m ).

Traseul spre cascada Săritoarea Bohodei urcă mai bine de 300 m de-a lungul văii până la baza cascadei. Cascada Săritoarea Bohodei se află pe Valea Bohodei, afluent de stânga al râului Aleu și are o cădere de apă ce se prelinge pe stânca înclinată în mai multe trepte succesive care însumează cca. 80 m, fiind cea mai mare din Munții Apuseni. Cadrul natural unde se găsește cascada este unul deosebit de frumos și de sălbatic, fiind considerată una dintre cele mai frumoase cascade din România.

Următorul tronson spre creastă este foarte accidentat, pe spinarea unei culmi („Dealul Crucii“), într-un urcuș continuu pe stânci echipate cu lanțuri, urcuș ce necesită condiție fizică bună, dar care ne permite să admirăm din mai multe puncte, cascada spectaculoasă. Perspectiva este completată de priveliști frumoase asupra văii sau asupra culmii vecine dinspre NV, unde se află punctul de belvedere „Stâncile lui Hercule“.

Parcurgerea acestui sector stâncos ia aprox. 2 h, după care ieșim pe o culme mai domoală și intrăm în pădure, iar în cele din urmă ajungem în Şaua Bohodei, pe creasta Munților Vlădeasa, la traseul de creastă BR (traseul 12) - magistrala St. de Vale - Padiș.

Observații

Partea superioară a traseului poate fi periculoasă iarna sau pe vreme umedă.

Vreme

Cele mai bune sezoane

Ianuarie
Februarie
Martie
Aprilie
Mai
Iunie
Iulie
August
Septembrie
Octombrie
Noiembrie
Decembrie

Persoane care au contribuit si comentat

 

Pietroasa-Casc. Săritoarea Bohodei-Şaua Bohodei în Bihor, Vlădeasa este un traseu de Drumeţie mediu.
0
0 voturi

Comentarii

Comentariul dumneavoastră