Traseul 13 BR face legătura între Staţiunea Râuşor și Vârful Retezat, cu o variantă scurtă spre lacul glaciar Ştevia, aflat într-o căldare sălbatică. Este un traseu destul de dificil cu aprox. 1400 de m diferențe de nivel, într-o drumeție de 3 - 4 h.
Traseul pornește de la baza pârtiei de schi din Staţiunea Râuşor, de lângă un stâlp indicator cu mai multe săgeţi (locul de unde pornesc și CA, TR, PR) și urcă pe valea Ștevia. Poteca intră în pădurea de molid, urmează pentru scurt timp “Traseul Curioșilor” (potecă tematică), apoi trece pe lângă ruinele refugiului Stevia și ajunge la Refugiul Condor, la limita superioară a pădurii. De aici se văd Crestele Lolaia (în stânga) și Vălăreasca (în dreapta), printre care continuă urcușul nostru. După ieşirea din pădure, străbatem o zonă în care predomină jnepenii, dar cu o mare diversitate de specii de plante (între care și zimbri). Un urcuş ceva mai abrupt, pe partea stângă (est) a unei limbi de lespezi de piatră, ne scoate pe un prag cu jnepeni, unde se află o bifurcație a potecii. Este locul unde varianta BR face o abatere de circa 300 m spre dreapta, până la frumosul lac glaciar Ştevia, situat la 2070 m altitudine, tocmai sub vârful Retezat.
Cuibărit într-o căldare mică, cu pereți abrupți, Lacul Ștevia este unul dintre cele mai frumoase lacuri din munții Retezat, având o acustică incredibilă. Iarna zăpada se topește greu de pe malurile șui, iar vara, apa devine verzuie. Lacul are în jur de 10 m adâncime și o suprafață de 0.7 ha.
Urcușul continuă spre Culmea Lolaia, întâi printre jnepeni şi lespezi de piatră, apoi pe un traseu abrupt, care necesită atenţie, ieșind în Șaua Lolaia. Aici întâlnim BG (traseul 7), alături de care vom ataca pantele vf. Retezat într-un urcuș dificil şi abrupt de circa 250 m diferenţă de nivel. Osteneala ne va fi răsplătită odată ce vom ajunge pe vârf. Putem avea o largă perspectivă, de-a dreptul copleșitoare, în toate direcțiile, cu uriașii Bucura I și Bucura II în apropiere, cu coloșii Păpușa și Peleaga în depărtări, dar cel care ne va captiva prin frumusețea lui, va fi tot Lacul Ștevia, privit de sus.
Comentarii
Traseul are niste peisaje extraordinare, si este bine marcat. Totusi, acest traseu este mai degraba nivel medium/hard. De tinut minte: nu va intoarceti pe traseul cu cerc rosu, in caz ca vreti sa vedeti si alta ruta pentru ca nu mai exista de vreo 10 ani. Ar trebui eliminat de pe harta. Am incercat eu personal, si nu se gaseste niciun marcaj de la intersectia cu traseul cu linie galbena pana la vf lui Sami.
Bună ziua! faptul că marcajele sunt șterse este specificat și în descriere (pe care sperăm că ai citit-o înainte de a pleca în traseu):
"Deşi marcajul este foarte şters, traseul este uşor de parcurs din punct de vedere al orientării, pentru că urmăreşte în mod fidel creasta (interfluviul dintre valea Ştevia şi Izvorul cu Apă). Când pădurea de molid se face mai rară, urmează o scurtă porţiune foarte frumoasă, bogată în vegetaţie diversificată, apoi doar lespezi de piatră acoperite cu licheni, atât de specifice culmii Lolaia. După ce atingem vârful Fruntea Izvorului ("Sami"), marcat cu un indicator de metal, o bară îndoită în formă de cârjă, în doar 250 m întâlnim poteca de creastă a culmii Lolaia.
Ţeava în formă de cârjă este vizibilă cu uşurinţă de la depărtare, din traseul 7 (respectiv BG) şi poate fi folosită ca reper de turiştii care doresc să urmeze traseul 15 în sens de coborâre."
Obs. Serviciul Salvamont Jud. Hunedoara nu a cerut să eliminăm de pe hartă acest traseu.
Poate ca nu mai vad eu bine (deh, poate si din cauza varstei :)), dar nu am gasit citatul referitor la marcajul sters in descriere...
https://muntii-nostri.ro/ro/routeinfo/rausor-partia-de-schi-culmea-lolaia-0
Recitește cu atenție indicațiile de orientare, descrierea si observațiile ;)
Va salut !
Subscriu si eu la observatia facuta de balanean.marius . Am incercat si noi traseul de intoarcere spre Rausor marcat pe harta cu punct rosu. Nici urma de marcaj.