Touristik Label - 306MN13: Râuşor - L. Ştevia - Vf. Retezat

Legătura Râuşor - Lacul Ștevia - Vârful Retezat
Traseul nr. 13 Bandă Roșie este traseul de legătură între Stațiunea Râușor și Vârful Retezat, unul din coloșii Retezatului, cu posibilitatea de a vizita Lacul Ștevia. Pe parcursul iernii, segmentul Lacul Ştevia - Şaua Lolaia - Vârful Retezat poate fi periculos.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
mediu
Distanţă
6,10km
Durată
4:00-5:00h
Urcare
1220m
Coborâre
0m
Vârf
2460m

Galerie

Tabs

Indicaţii de orientare

În Staţiunea Râuşor, lângă drum, la baza pârtiei de schi se află un stâlp indicator cu mai multe săgeţi. Aici este punctul de plecare în traseele 12-15. Traseul nostru, marcat cu bandă roşie, urcă prin pădurea rară de molid. La limita superioară a pădurii, la doar 80 m dreapta (vest) faţă de potecă se află Refugiul Condorul (Ştevia). După ieşirea din pădure, urmează un parcurs printr-o zonă cu o mare diversitate de specii de plante, în care jnepenii sunt predominanţi. Aici sunt mulţi zâmbri, care se înalţă falnic printre tufele de jneapăn. Un urcuş ceva mai abrupt, pe care-l parcurgem pe partea stângă (est) a unei limbi de lespezi de piatră, ne scoate pe un prag înjnepenit, unde se află o bifurcație a potecii. De aici, o potecă marcată tot cu bandă roşie face o abatere de circa 300 m spre dreapta, până la frumosul lac glaciar Ştevia, aflat într-o căldare sălbatică. Revenind la poteca principală, constatăm că marcajul îşi schimbă direcţia spre stânga (est), pentru a urca în Culmea Lolaia, întâi printre jnepeni şi lespezi de piatră, apoi pe un traseu abrupt, care necesită atenţie. După întâlnirea cu traseul 7, marcat cu bandă galbenă şi care urmăreşte Culmea Lolaia, urmează o urcare dificilă şi abruptă de circa 250 m diferenţă de nivel, de-a lungul acestei culmi, cu finalitate în Vârful Retezat. Aici, efortul ne este răsplătit de o privelişte magnifică în toate direcţiile.

Etape

Râuşor - Refugiul Condorul (Ştevia) - Lacul Ştevia - Şaua Lolaia - Vârful Retezat

Descriere

Traseul 13 BR face legătura între Staţiunea Râuşor și Vârful Retezat, cu o variantă scurtă spre lacul glaciar Ştevia, aflat într-o căldare sălbatică. Este un traseu destul de dificil cu aprox. 1400 de m diferențe de nivel, într-o drumeție de 3 - 4 h. 

Traseul pornește de la baza pârtiei de schi din Staţiunea Râuşor, de lângă un stâlp indicator cu mai multe săgeţi (locul de unde pornesc și CA, TR, PR) și urcă pe valea Ștevia. Poteca intră în pădurea de molid, urmează pentru scurt timp “Traseul Curioșilor” (potecă tematică), apoi trece pe lângă ruinele refugiului Stevia și ajunge la Refugiul Condor, la limita superioară a pădurii. De aici se văd Crestele Lolaia (în stânga) și Vălăreasca (în dreapta), printre care continuă urcușul nostru. După ieşirea din pădure, străbatem o zonă în care predomină jnepenii, dar cu o mare diversitate de specii de plante (între care și zimbri). Un urcuş ceva mai abrupt, pe partea stângă (est) a unei limbi de lespezi de piatră, ne scoate pe un prag cu jnepeni, unde se află o bifurcație a potecii. Este locul unde varianta BR face o abatere de circa 300 m spre dreapta, până la frumosul lac glaciar Ştevia, situat la 2070 m altitudine, tocmai sub vârful Retezat. 

Cuibărit într-o căldare mică, cu pereți abrupți, Lacul Ștevia este unul dintre cele mai frumoase lacuri din munții Retezat, având o acustică incredibilă. Iarna zăpada se topește greu de pe malurile șui, iar vara, apa devine verzuie. Lacul are în jur de 10 m adâncime și o suprafață de 0.7 ha.

Urcușul continuă spre Culmea Lolaia, întâi printre jnepeni şi lespezi de piatră, apoi pe un traseu abrupt, care necesită atenţie, ieșind în Șaua Lolaia. Aici întâlnim BG (traseul 7), alături de care vom ataca pantele vf. Retezat într-un urcuș dificil şi abrupt de circa 250 m diferenţă de nivel. Osteneala ne va fi răsplătită odată ce vom ajunge pe vârf. Putem avea o largă perspectivă, de-a dreptul copleșitoare, în toate direcțiile, cu uriașii Bucura I și Bucura II în apropiere, cu coloșii Păpușa și Peleaga în depărtări, dar cel care ne va captiva prin frumusețea lui, va fi tot Lacul Ștevia, privit de sus.

Observații

Traseu periculos iarna pe segmentul Lacul Ştevia - Şaua Lolaia - Vârful Retezat.

Vreme

Cele mai bune sezoane

Ianuarie
Februarie
Martie
Aprilie
Mai
Iunie
Iulie
August
Septembrie
Octombrie
Noiembrie
Decembrie

Persoane care au contribuit si comentat

 

Râuşor - L. Ştevia - Vf. Retezat în Hunedoara, Retezat este un traseu de drumeţie mediu.

Etichete

0
0 voturi

Comentarii

Comentariul dumneavoastră