Touristik Label - 717MN31: sat Băiţa - Cascada Sf. Treime - sat Poiana

Traseul de vizitare Cascada Sf. Treime și V. Crișului Negru
Traseul 31 Punct Albastru este traseul de acces spre zona cascadelor Sfânta Treime și Izvoarele Crişului Negru, o zonă puţin cunoscută și destul de periculoasă datorită porțiunilor cu pământ alunecos și instabil. Ultimul segment străbate Valea Crişul Negru.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
dificil
Distanţă
17,00km
Durată
7:00-7:15h
Urcare
1008m
Coborâre
958m

Galerie

Tabs

Indicaţii de orientare

Traseul pleacă din centrul satului Băiţa, urcând pe lângă biserică, pe un drum asfaltat şi apoi continuând abrupt pe un drum de care până la ultimele case ale satului. Continuăm urcuşul până pe un plai de sub Măgura Băiţa, unde ne aflăm pe interfluviul dintre Crişul Negru şi Crişul Băiţa. Traseul urmează culmea spre vest până trecem de Dealul Căsoaiei şi ajungem la intersecţia cu drumul de exploatare ce urcă de la Băiţa-Plai. De aici facem dreapta şi mai mergem pe drumul forestier încă 1,5 km după care coborâm tot la dreapta, pe o potecă, până în Pârâul de Margine (Valea Poiana Crişului) (atenţie! coborâre dificilă!), ajungând aproape de Cascada Sf. Treime. Vizităm cascada dus-întors, în amonte, după care coborâm pe Pârâul de Margine (Valea Poiana Crişului) şi apoi pe Crişul Negru până în satul Poiana.

Etape

sat Băiţa - Cascada Sf. Treime - sat Poiana

Descriere

Traseul 31 PA este traseul ce vizitează cascadele Sfânta Treime și Izvoarele Crişului Negru. Este un traseu solicitant, accesibil în cca. 7 - 8 h de drumeție. Nerecomandat iarna!

Pornim din centrul satului Băiţa, pe lângă biserică, trecem de ultimele case apoi continuăm pe sub Măgura Băiţa până la interfluviul dintre Crişul Negru şi Crişul Băiţa, unde întâlnim varianta spre satul Poiana (traseul 33). Continuăm spre un izvor amenajat, apoi trecem pe lângă câteva gospodării și parcurgem Dealul Căsoaie, pe sub linia de înaltă tensiune și ajungem la o intersecţie unde se întâlnesc 5 drumuri. Urmăm drumul forestier la dreapta și găsim 2 indicatoare. Aici se desprinde varianta PAD (traseul 32) - spre un punct de belvedere situat deasupra la Cascada Sf. Treime.

PA continuă cu o coborâre accentuată cu o diferenţă de nivel de 150 de m, circa 500 de m și ajunge la firul apei, într-o zonă cu teren alunecos şi instabil (atenţie! coborâre dificilă!). Găsim alte 3 indicatoare.(926 m alt), unde se poate continua pe firul apei cca 600 m până la cascadele “Sfânta Treime”. Vedem Cascada Cârligoi (40 m) în dreapta pe o vale secundară, în mijloc Cascada Hotăran - cea mai mare (3 trepte ce însumează 80 m) și în stânga Fântânele (60 m). Cea din mijloc este o cădere de apă cu o pânză subțire pitorească, asemănătoare unui văl de mireasă (sursa: Dinu Mititeanu).

De la cascadele “Sfânta Treime” coborâm pe Pârâul de Margine și pe sub firele de current până într-o poiană (Poiana Între Crişuri), unde se află foste clădiri ale minei și se mai văd liniile înguste ale mocăniţei. Continuăm printr-o succesiune de poieni, pe lângă câteva gospodării, un canton forestier și găsim capătul de jos al traseului PA - spre Băiţa (traseul 33), pe care putem reveni în circuit. Ultimul segment parcurge cc 2 km paralel cu râul Crişul Negru, pe drumul pietruit spre centrul satului Poiana.

Observații

Impracticabil / nerecomandat iarna.

Vreme

Persoane care au contribuit si comentat

 

sat Băiţa - Cascada Sf. Treime - sat Poiana în Bihor, Bihor-Padiş este un traseu de Drumeţie dificil.
0
0 voturi

Comentarii

Comentariul dumneavoastră