Traseul 15 CG este Circuitul Custurilor, un traseu gândit inițial să urce din Stâna de Vale în Şaua Bohodei (creasta Vlădesei) și apoi să viziteze Vârful Custurilor. Este un traseu destul de solicitant, în. cca. 5 - 6 h, accesibil iarna în funcție de cantitatea şi calitatea zăpezii.
Stațiunea Stâna de Vale (1100 m alt), poziționată în inima munților, în apropierea Parcului Natural Apuseni este o importantă bază turistică, punct de plecare spre numeroase trasee turistice și cicloturistice din zonă. Loc de odihnă și tratament pentru diferite afecțiuni, stațiunea are și o pârtie de schi cu lungimea de 550 m.
Din Stâna de Vale, trecem pe lângă Izvorul Minunilor pe un drum forestier la început asfaltat, apoi luăm direcția spre Vârful Poienii, folosind mai multe drumuri și poteci late care conduc la o stână mare, de tip saivan. Continuăm pe curba de nivel, după care urcăm pe creastă, ocolim vârful Poienii și coborâm în șaua Bohodei, de unde vom reveni înapoi în stațiune pe “Circuitul Custurilor”.
În Șaua Bohodei avem de asemenea opțiunea de a parcurge Circuitul Bohodei. Coborâm spre cascada Săritoarea Bohodei pe la punctul de belvedere „Stâncile lui Hercule“, marcaj TA (traseul 21) - de unde revenim în creastă, pe o potecă abruptă echipată cu lanțuri care trece pe lângă și pe deasupra cascadei, în cca. 2 h (traseul 20).
Cascada Săritoarea Bohodei are o cădere de apă ce se prelinge pe stânca înclinată în mai multe trepte succesive care însumează cca. 80 m, fiind cea mai mare din Munții Apuseni. Cadrul natural unde se găsește cascada este unul deosebit de frumos și de sălbatic, fiind considerată una dintre cele mai frumoase cascade din România.
Din Poiana Boleasa (Golgota) continuăm în ușoară urcare, până întâlnim Culmea Plaiul Fericii, unde intersectăm marcajul TG (traseul 23) - care coboară spre Peştera Ferice și satul Ferice. Continuăm la dreapta cca. 1 km alături de TG și ajungem în poiana Fântânele. La o intersecție de drumuri, lăsăm în dreapta o stână și parcurgem drumul de culme care ocolește prin stânga Vârful Custurii (1386 m), traversând o pitorească custură, printre stânci şi tufe de afine. Acest drum de culme ne dă prilejul să admirăm bazinul văii Valea Mare, coborând la drumul „Promenada Generalului“.
Pe drumul forestier larg întâlnim marcajele PG (traseul 13) - Circuitu Stâna de Vale, alături de care continuăm cca. 1 km până aproape de pârtia de schi „Măgarul“, de-a lungul căreia ajungem la drumul județean Beiuș - Stâna de Vale, lângă Salvamont Stâna de Vale.
Comentarii