Touristik Label - 513MN15: Şaua Bohodei-Vf. Custurilor-Stâna de Vale

Circuitul Custurilor, cu acces la Circuitul Bohodei
Traseul 15 Cruce Galbenă este un traseu ce poate fi parcurs în circuit, vizitând Stâncile lui Hercule, Vârful Custurii, Stațiunea Turistică Stâna de Vale și culmea Baia Popii (cu vedere spre Valea Ciripa). Până în Șaua Bohodei se urmează BR, apoi se intră pe CG, cu acces la Circuitul Bohodei (TA - traseu solicitant de cca. 3 h).
0

Trail Details [ro]

Dificultate
uşor
Distanţă
8,47km
Durată
3:00-4:00h
Urcare
282m
Coborâre
675m
Vârf
1474m

Galerie

Tabs

Indicaţii de orientare

Circuitul Custurilor: pentru a parcurge traseul în circuit, aşa cum a fost gândit trebuie mai întâi să ajungem în Şaua Bohodei, folosind traseul 12 BR (5,2 km). De aici coborâm pe o poteca tăiată în coastă muntelui care intră rapid în pădure. Alternează parcursuri pe curba de nivel cu porţiuni de coborâre bruscă. Trecem de obârşia unor pâraie, apoi ieşim în Poiana Boleasa (Golgota), unde săgeţile de pe o piatră mare ne anunţă că ne despărţim de marcajul TA. În partea de sud a poienii se află un stâlp de marcaj de la care se desprinde spre SE o potecă ce duce în mai puţin de 100 m la un punct de belvedere („Stâncile lui Hercule“). Reveniţi la poiană, intrăm în pădure şi urmăm poteca acum în urcare uşoară până la întâlnirea Culmii Plaiul Fericii. De aici, împreună cu TG în mai puţin de 1 km ieşim într-o poiană mare, pe care o străbatem la limita pădurii, în partea de jos. Întâlnim un drum forestier, pe care mergem doar 150 m până la o intersecţie, în apropierea căreia se află o stână. Aici alegem drumul din stânga, despărţindu-ne astfel şi de marcajul TG. Acum marcajul urmăreşte acest drum, în general prin pădure, abătându-se de la el de două ori, prima data pentru o scurtătură, iar a două oară pentru a parcurge o pitorească custură, printre stânci şi tufe de afine, de pe care din mai multe locuri ne bucurăm de priveşti cuprinzătoare spre vale. Ne întâlnim din nou cu drumul lângă un releu de comunicaţii, şi după doar 350 m îl părăsim din nou, de data aceasta înspre dreapta (NE), pentru o potecă care coboară abrupt prin pădure. Într-o curbă întâlnim drumul „Promenada Generalului“, marcat cu PG, pe care-l urmăm mai puţin de 1 km, pentru a-l părăsi şi pe acesta pe o potecă abruptă. Întâlnim pârtia de schi „Măgarul“, de-a lungul căreia ajungem la DJ764A lângă Refugiul Salvamont Stâna de Vale. Trecem pârâul pe o punte şi continuăm traseul pe lângă Mănăstirea Stâna de Vale, prin nordul hotelului Iadolina până la molizii pe care sunt montate o mulţime de săgeţi indicatoare de trasee turistice, închizând astfel circuitul.

Etape

Şaua Bohodei-Poiana Boleasa-Vârful Custurilor-Promenada Generalului-Stâna de Vale

Descriere

Traseul 15 CG este Circuitul Custurilor, un traseu gândit inițial să urce din Stâna de Vale în Şaua Bohodei (creasta Vlădesei) și apoi să viziteze Vârful Custurilor. Este un traseu destul de solicitant, în. cca. 5 - 6 h, accesibil iarna în funcție de cantitatea şi calitatea zăpezii.

Stațiunea Stâna de Vale (1100 m alt), poziționată în inima munților, în apropierea Parcului Natural Apuseni este o importantă bază turistică, punct de plecare spre numeroase trasee turistice și cicloturistice din zonă. Loc de odihnă și tratament pentru diferite afecțiuni, stațiunea are și o pârtie de schi cu lungimea de 550 m. 

Din Stâna de Vale, trecem pe lângă Izvorul Minunilor pe un drum forestier la început asfaltat, apoi luăm direcția spre Vârful Poienii, folosind mai multe drumuri și poteci late care conduc la o stână mare, de tip saivan. Continuăm pe curba de nivel, după care urcăm pe creastă, ocolim vârful Poienii și coborâm în șaua Bohodei, de unde vom reveni înapoi în stațiune pe “Circuitul Custurilor”. 

În Șaua Bohodei avem de asemenea opțiunea de a parcurge Circuitul Bohodei. Coborâm spre cascada Săritoarea Bohodei pe la punctul de belvedere „Stâncile lui Hercule“, marcaj TA (traseul 21) - de unde revenim în creastă, pe o potecă abruptă echipată cu lanțuri care trece pe lângă și pe deasupra cascadei, în cca. 2 h (traseul 20). 

Cascada Săritoarea Bohodei are o cădere de apă ce se prelinge pe stânca înclinată în mai multe trepte succesive care însumează cca. 80 m, fiind cea mai mare din Munții Apuseni. Cadrul natural unde se găsește cascada este unul deosebit de frumos și de sălbatic, fiind considerată una dintre cele mai frumoase cascade din România.

Din Poiana Boleasa (Golgota) continuăm în ușoară urcare, până întâlnim Culmea Plaiul Fericii, unde intersectăm marcajul TG (traseul 23) - care coboară spre Peştera Ferice și satul Ferice. Continuăm la dreapta cca. 1 km alături de TG și ajungem în poiana Fântânele. La o intersecție de drumuri, lăsăm în dreapta o stână și parcurgem drumul de culme care ocolește prin stânga Vârful Custurii (1386 m), traversând o pitorească custură, printre stânci şi tufe de afine. Acest drum de culme ne dă prilejul să admirăm bazinul văii Valea Mare, coborând la drumul „Promenada Generalului“.

Pe drumul forestier larg întâlnim marcajele PG (traseul 13) - Circuitu Stâna de Vale, alături de care continuăm cca. 1 km până aproape de pârtia de schi „Măgarul“, de-a lungul căreia ajungem la drumul județean Beiuș - Stâna de Vale, lângă Salvamont Stâna de Vale.

Vreme

Cele mai bune sezoane

Ianuarie
Februarie
Martie
Aprilie
Mai
Iunie
Iulie
August
Septembrie
Octombrie
Noiembrie
Decembrie

Persoane care au contribuit si comentat

 

Şaua Bohodei-Vf. Custurilor-Stâna de Vale in Bihor, Vlădeasa is an uşor Drumeţie trail.
0
0 voturi

Comentarii

Comentariul dumneavoastră