Touristik Label - 917MN11: Şesul Padiş - Peştera Şura Boghii

Legătura Şesul Padiş - Peştera Şura Boghii
Traseul 11 Punct Roșu este traseul de legătură dintre zona Șesul Padiș și rezervația Pietrele Boghii, pe o potecă clară, amenajată parțial ca potecă tematică. Vizităm la finele traseului, Peştera Şura Boghii de sub vârful omonim.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
mediu
Distanţă
2,40km
Durată
1:00-1:15h
Urcare
177m
Coborâre
95m

Galerie

Tabs

Indicaţii de orientare

Traseul pleacă din DJ763, din Şesul Padiş. Are o porţiune comună cu traseul BR şi cu traseul CA, de care se desparte succesiv la dreapta. Urcă pe poteca clară prin pădure, suprapunându-se cu o potecă educativă a Parcului Natural Apuseni. După ce ajunge pe Vf. Piatra Boghii de unde coboară abrupt la stânga până la Peştera Şura Boghii.

Etape

Şesul Padiş - Vf. Piatra Boghii - Peştera Şura Boghii

Descriere

 

Traseul 11 PR este traseul de legătură dintre Șesul Padiș și Peştera Şura Boghii, pe o potecă amenajată parțial ca potecă tematică. Este un traseu relativ ușor, care poate pune probleme iarna, accesibil în cca 1- 1.5 h de drumeție. 

Pornim din drumul județean Padiș - Pietroasa, respectiv zona Șesul Padiș, loc în care întâlnim magistrala BR Vărășoaia-Vârtop (traseul 1), traseul BG (Circuitul Gropii De La Barsa) și traseul CA (traseul 10) Padiș - Pietroasa. Itinerarul se suprapune cu o potecă educativă a Parcului Natural Apuseni ce conduce spre Vf. Piatra Boghii. 

Pentru început, traseul merge alături de BR și CA, apoi se desparte de ele succesiv. Facem dreapta în apropiere de Vf. Oșelu (1297 m), la al doilea panou educativ și urcăm abrupt pe un drum de exploatare forestieră. După ce ajungem aproape de Vf. Piatra Boghii, găsim derivația PRD (traseul 12) spre Peștera Padiș prin Poiana Vărășoaia. Aici coborâm abrupt la stânga până la Peştera Şura Boghii.

Peștera se află sub Pietrele Boghii (rezervația Amfiteatrul Boga) cu pereți verticali de câteva sute de m, iar intrarea ei dă acces într-o sală mare cu mult noroi. Portalul peșterii impresionează prin aspectul relativ triunghiular ce măsoară circa 8 m lățime și 2,5 m lungime. În peșteră se pătrunde într-o sală mare cu aspect de biserică gotică, iar după 40 m se continuă cu un culoar ascendent cu o diferență de nivel de 30 m, care se termină într-o sală cu câteva concrețiuni și un horn înalt. Peștera are 212 lungime, iar explorarea ei se face cu echipament specific și cu surse de lumină.

Observații

Impracticabil / nerecomandat iarna.

Vreme

Persoane care au contribuit si comentat

 

Şesul Padiş - Peştera Şura Boghii în Bihor, Bihor-Padiş este un traseu de Drumeţie mediu.
0
0 voturi

Comentarii

Comentariul dumneavoastră