Touristik Label - 813MN13: Stâna de Vale-V. Iadului-Culmea Muncelu-Stâna de Vale

Circuitul Stațiunii Stâna de Vale
Traseul 13 Punct Galben este traseul în circuit care vizitează împrejurimile Stațiunii Stâna de Vale, recomandat pentru cicloturism. Avem acces la micul lac Cârligatele, cascadele Vicinale, culmile Văii Drăganului (belvedere Raia), culmea Baia Popii (cu vedere spre Valea Ciripa) și drumul forestier „Promenada Generalului“.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
uşor
Distanţă
19,11km
Durată
5:00-6:00h
Urcare
726m
Coborâre
726m
Vârf
1429m

Galerie

Tabs

Indicaţii de orientare

Circuitul staţiunii Stâna de Vale: traseul foloseşte în cea mai mare parte drumuri, aşa că se pretează a fi parcurs cu o bicicletă de munte. Plecăm din Stâna de Vale, de la indicatoarele cu multe săgeţi aflate la circa 100 m NE de Hotelul Iadolina. Trecem pe lângă Mănăstirea Stâna de Vale, apoi ieşim în DJ764A la baza pârtiei de ski. Urmăm acest drum cca 400 m, apoi DJ108J spre Leşu mai puţin de 3 km până la micul Lac de Acumulare Cârligate. Aici marcajul coteşte dreapta pe un drum forestier care urcă de-a lungul văii. În partea superioară drumul e frumos înierbat, apoi marcajul îl părăseşte pentru o potecă care urcă prin pădure de-a lungul stâlpilor de beton. Ieşim din pădure şi urmărim mereu stâlpii până în culme, la un stâlp mare din oţel, unde întâlnim traseul 26 BA. Împreună cu acesta urmărim drumul de culme spre sud, admirând în stânga (E) Vârful Buteasa peste Valea Drăganului. Ocolim Vârful Muncel şi în apropierea unei stâne întâlnim un stâlp indicator cu mai multe marcaje. Noi continuăm menţinerea culmii, marcajele nu sunt foarte dese dar drumul este uşor de urmărit. Străbatem o zonă împădurită cca 800 m, apoi coborâm într-o şa în care întâlnim drumul forestier ce uneşte Stâna de Vale cu Valea Drăganului (sub Vârful Poienii). Aici se află un stâlp indicator care ne îndrumă să părăsim culmea spre dreapta (NV) pe o potecă frumoasă prin pădure alături de marcajul BR. După mai puţin de 400 m se desprinde spre stânga (vest) o potecă năpădită de vegetaţie. O urmăm 400 m şi întâlnim un drum forestier pe care-l traversăm, apoi după doar 100 m de pădure deasă întâlnim alt drum forestier. Urmează o plimbare lungă pe acest drum, numit Promenada Generalului, oarecum pe curba de nivel, prin pădure, poieni şi tăieturi de pădure. Ieşim în DJ764A pe care în 1,5 km ajungem la Stâna de Vale.

Etape

Stâna de Vale-Valea Iadului-Cabana 4 Brazi-Piatra Calului-Şaua Raia-Culmea Muncelu-Promenada Generalului-Stâna de Vale

Descriere

Traseul 13 PG este Circuitul staţiunii Stâna de Vale, folosind în cea mai mare parte drumuri care ne permit să vizităm împrejurimile pitorești ale culmilor ce despart stațiunea de Valea Drăganului. Este un traseu relativ ușor, de cca. 5 - 6 h, recomandat pentru MTB.

Stațiunea Stâna de Vale (1100 m alt), poziționată în inima munților, în apropierea Parcului Natural Apuseni este o importantă bază turistică, punct de plecare spre numeroase trasee turistice și cicloturistice din zonă. Loc de odihnă și tratament pentru diferite afecțiuni, stațiunea are și o pârtie de schi cu lungimea de 550 m. 

În apropiere se află diferite obiective de interes, cum sunt cascada Moara Dracului și Vârful Buteasa, cascada Săritoarea Ieduțului, Cascada Laia Mare (Miss), Cascada Vălu Miresei din V. Iadului, Rezervația Valea Iadei, Cascada Iadolina și Coada Lacului Leșu, Munții Iadei și cascada Runcului, micul Lac de Acumulare Cârligate, tărâmul Cascadelor Vicinale și Vf. Aria Vulturilor, Izvorul Minunilor, “Circuitul Custurilor”, vârful Poienii și Stâncile lui Hercule, Cetatea Bohodeiului și cascada Săritoarea Bohodei, Vf Cârligatele și V. Drăganului ș.a

Din Stâna de Vale pornim pe drumul spre Lacul Leșu (cca. 3 km.), împreună cu marcajul PA (traseul 14) - Circuitul cascadelor “Săritoarea Ieduţului”, Laia Mare (Miss) și Vălu Miresei din V. Iadului. Trecem de Mănăstirea Stâna de Vale, de micul Lac de Acumulare Cârligate, apoi urmăm malul stâng al pârâului Cârligatele și continuăm de-a lungul pârâului Muncelaș. Intrăm pe tărâmul Cascadelor Vicinale, cu câteva cascade de mici dimensiuni, dar pitorești, aflate pe valea Cârligate și pe valea Aria Vulturilor, afluent de stânga al văii Cârligate. 

Până pe Vf. Piatra Calului (1463 m) câștigăm altitudine, urmând o potecă care urcă prin pădure de-a lungul stâlpilor de beton. În culme ni se alătură BA (traseul 26) - magistrala Stâna de Vale - Baraj Lacul Leșu, și urmăm drumul de culme spre S, cu priveliști largi în stânga, peste Valea Drăganului, spre Vârful Buteasa. Împreună cu BA poposim la punctul de belvedere Raia, de unde putem observa M. Vârfurașu și o parte din creasta Vlădesei. 

După ce ocolim Vârful Muncei, ajungem la intersecția cu marcajul BG (traseul 16) - magistrala St. de Vale - Padiș, peste Culmea Muncei, lângă cantonul silvic omonim. Traseul PG coboară în direcția SV peste Culmea Baia Popii, cu vedere spre Valea Ciripa, străbate o zonă împădurită, apoi ajunge în șaua unde se află drumul forestier ce uneşte Stâna de Vale cu Valea Drăganului (sub Vârful Poienii), la intersecția cu BR (traseul 12) - magistrala Stâna de Vale - Padiș, prin Șaua Bohodei. Dacă urmăm spre S, BR, putem ajunge pe Vârful Poienii. Din această șa pornește TG (traseul 23) peste Culmea Plaiul Fericii spre satul Ferice (MTB).

Un stâlp indicator ne îndrumă să părăsim culmea spre dreapta, pe o potecă frumoasă prin pădure, apoi PG se desprinde spre stânga și ajunge pe drumul forestier „Promenada Generaluluii“, de unde se merge lung, oarecum pe curba de nivel, prin pădure, poieni şi tăieturi de pădure, până la drumul județean (Beiuș - Stâna de Vale), primind la un moment dat (sub pârtia de schi „Măgarul“,) marcajul CG “Circuitul Custurilor” (traseul 15). De la drumul județean continuăm cca. 1.5 km până la capătul circuitului, în Stațiunea Stâna de Vale.

Vreme

Cele mai bune sezoane

Ianuarie
Februarie
Martie
Aprilie
Mai
Iunie
Iulie
August
Septembrie
Octombrie
Noiembrie
Decembrie

Persoane care au contribuit si comentat

 

Stâna de Vale-V. Iadului-Culmea Muncelu-Stâna de Vale in Bihor, Vlădeasa is an uşor Drumeţie trail.
0
0 voturi

Comentarii

Comentariul dumneavoastră