Touristik Label - 917MN29: sub Peştera Urşilor -Valea Sighiştel - sub Peştera Urşilor

Circuitul Peștera Urșilor - Valea Sighiștelului
Traseul 29 Punct Roșu este un circuit ce leagă obiectivele carstice de pe Valea Sighiştelului de zona turistică Peştera Urşilor – Chişcău. Pornim de la parcarea Peştera Urşilor spre Valea Sighiștel, paradisul speologilor, cu numeroase peșteri și grote.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
dificil
Distanţă
12,52km
Durată
5:00-5:30h
Urcare
607m
Coborâre
608m

Galerie

Tabs

Indicaţii de orientare

De la parcarea pentru Peştera Urşilor traseul urcă pe drumul asfaltat spre Giuleşti şi, după aproximativ 350 de metri traversează un pod la dreapta şi apoi merge spre sud pe un drum de pământ. Urcăm până sub Vf. Dosurile pe care îl ocolim pe la sud şi apoi coborâm în Valea Sighiştel pe lângă Peştera Măgura. Urmăm valea în aval până la confluenţa Valea Sighiştel cu Valea Sohodolul Laurului şi de aici urcăm spre dreapta până într-o poiană cu adăpost pentru ciobani. De aici coborâm pe un drum de pâmânt la stânga (vest) până în satul Măgura. În sat, de lângă un magazin sătesc facem la dreapta, pe lângă scoală, pe un drum de pâmânt apoi pe o potecă betonată până în Chişcău. De aici revenim la dreapta pe drumul asfaltat până la parcarea de unde am plecat.

Etape

sub Peştera Urşilor - sub Vârful Dosurile - Peştera Măgura - Valea Sighiştel - Valea Sohodolul Laurului - sat Măgura - sat Chişcău - sub Peştera Urşilor

Descriere

 

Traseul 29 PR este traseul ce leagă Peştera Urşilor de obiectivele carstice de pe Valea Sighiştelului într-un circuit. Este un traseu dificil, cu marcaje deficitare, accesibil în cca. 5.5 - 6 h de drumeție. Traseu nerecomandat iarna!

Peştera Urşilor, poate cea mai cunoscută din țară, cu peste 200.000 de vizitatori anual, a fost descoperită accidental, cu ocazia unei dinamitări executate la cariera de marmură din zonă. La scurt timp o parte a peșterii a fost amenajată și electrificată pentru public, fiind declarată rezervație științifică datorită formațiunilor de stalactite și stalagmite fermecătoare și a resturilor scheletice ale ursului de cavernă (Ursus Spelaeus), dispărut în urmă cu 15.000 de ani. Sunt amenajate pentru public.3 galerii și 4 săli, din totalul de 1.5 km.

După vizitarea peșterii, luăm direcția spre Giuleşti, apoi apucăm un drum de pământ la dreapta care ne conduce pe Valea Brusturi până sub Vf. Dosurile, apoi prin fânaţele de sub Vf. Grohoţilor, până la portalul Peşterii Măgura. De aici coborâm  în Valea Sighiştelului (traseul 28 TA), care aici formează Cheile Sighiștel - înguste, cu repezişuri şi cascade frumoase.

La scurt timp întâlnim deasupra văii, la cca. 12 m, Peştera Pişolca, cu o lungime de 74 m, accesibilă numai în anotimpul secetos, apoi gura circulară a Peşterii Gaura Fetii, care pe timp ploios sau la topirea zăpezii, se transformă în izbuc. Pe versantul stâng al văii, găsim și portalul impunător al Peșterii Drăcoaia. 

După locul numit Strâmtură, la confluenţa Valea Sighiştel cu Valea Sohodolul Laurului, părăsim TA și urcăm la dreapta până la poalele Vf. Brusturi, apoi coborâm pe pantele domoale ce se află între Dl. Măgura şi satul omonim. Revenim la parcarea Peștera Urşilor.

Observații

Lipsa marcajelor în anumite sectoare poate duce la probleme de orientare. Impracticabil / nerecomandat iarna.

Vreme

Persoane care au contribuit si comentat

 

sub Peştera Urşilor -Valea Sighiştel - sub Peştera Urşilor în Bihor, Bihor-Padiş este un traseu de Drumeţie dificil.
0
0 voturi

Comentarii

Comentariul dumneavoastră