Touristik Label - 1317MN15: Traseul de vizitare Izbucul Ponor

Traseul de vizitare Izbucul Ponor
Traseul 15 Punct Albastru Dublu este traseul de vizitare a Izbucului Ponor, unul din cele mai cunoscute atracții naturale din zona pitorescului platou carstic Padiș.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
uşor
Distanţă
0,29km
Durată
~0:15h
Urcare
45m
Coborâre
45m

Galerie

Tabs

Indicaţii de orientare

Este o ramificaţie a traseelor PA şi PG, pentru vizitarea Izbucului Ponor. Traseul urcă din Valea Ponorului (Brădeţanul), pe o potecă printre bolovani, de-a lungul pârâului care iese din Izbucul Ponor. Putem reveni pe aceeaşi potecă sau putem traversa pârâul şi să revenim pe celălalt mal.

Etape

Traseul de vizitare Izbucul Ponor

Descriere

-Traseul 15 PAD este traseul ce vizitează Izbucul Ponor, aflat în interiorul unei mici grote, la baza unui abrupt stâncos, pe valea Ponorului. Este un traseu relativ ușor, accesibil în cca 30 min  de drumeție.

Pornim de la Cabana Padiș, împreună cu PA (Circuitul Cetăţilor Ponorului), PG (Circuitul Galbenei) și CG (acces spre platoul carstic Lumea Pierdută), apoi străbatem Valea Garjoaba, străjuită în stânga de Vf. Biserica Moţului care domină întreaga zonă a Padişului. Continuăm printr-o poiană presărată cu doline și molizi, apoi ajungem în Poiana Rotundă (cca 1 h de la start), unde CG se desprinde la stânga. De aici, coborâm până în Poiana Ponor, în apropiere de Izbucul Ponor, unde marcajul TR (traseul 9) face stânga spre Cabana Cetățile Ponorului. 

Derivația PAD care duce la fermecătorul izbuc Ponor, urmărește Valea Ponorului (Brădeţanul) pe o potecă printre bolovani, de-a lungul pârâului și ajunge la baza unui abrupt stâncos, sub arcada căruia se deschide un mic lac unde se drenează toate apele de sub Platoul carstic Padiș. Izbucul Ponor este deosebit de spectaculos și merită văzut. Izvorul își face apariția în interiorul unei mici grote, oferind o imagine spectaculoasă.

Observații

Marcaje rare, însă nu se poate pierde poteca. Iarna, zăpezile mari pot pune probleme.

Vreme

Persoane care au contribuit si comentat

 

Traseul de vizitare Izbucul Ponor in Bihor, Bihor-Padiş is an uşor Drumeţie trail.
0
0 voturi

Comentarii

Comentariul dumneavoastră